Hirdetés
. Hirdetés

Megbénult az IT-ipar Egyiptomban

|

Egyiptom jó néhány outsourcing szolgáltatónak ad helyet, így a tüntetések biztonsági kérdéseket is felvetnek.

Hirdetés

Az informatikai piacot is érzékenyen érintheti az egyiptomi helyzet. IT szempontból a legnagyobb problémát kétségtelenül az internet korlátozása, illetve letiltása jelenti, ami jelentősen megnehezíti, és sok esetben lehetetlenné teszi az informatikai cégek működését. Ez pedig nemcsak az országon belül okoz problémákat, hanem nemzetközi szinten is.

 

 

 

 

Az elmúlt években ugyanis Egyiptomban meglehetősen komoly technológiai fejlesztések folytak, és számos nemzetközi IT-vállalat eszközölt beruházásokat a Nílus-menti államban. Különösen nagy hangsúlyt kapott az outsourcing szolgáltatások bővítése, aminek köszönhetően mostanra számos - többnyire amerikai - vállalat informatikai működését felügyelik Egyiptomból. Pontosabban felügyelnék, ugyanis internet hiányában e szolgáltatások jelentős része akadozik.

Egyiptomban jelen van többek között a Microsoft, a HP, az IBM, az Oracle, az EMC és a Wipro is. A Microsoft korábban egy kutatóközpontot létesített Kairóban, ahol számos projekt zajlik. A szakemberek többek között az arab tartalmakban való keresések hatékonyabbá tételén dolgoznak. A mostani események Kairó legnagyobb irodaövezetét, a "Smart Village"-et is érzékenyen érintik, ahol 120 cég működik, és több mint 28 ezren dolgoznak.

A HP kezdetben azt közölte, hogy az egyiptomi alkalmazottai a tüntetések miatt otthonról dolgoznak, azonban amióta az internet elérhetetlenné vált számukra, a távoli munkavégzés lehetősége sem adott. A cég jelezte, hogy a nehézségek ellenére igyekeznek az ügyfeleik számára a szolgáltatásokat biztosítani.

Yahia Megahed, az Symbyo Technologies egyiptomi irodájának vezetője szerint a mostani események nyilvánvalóan befolyásolják az üzleti tevékenységeket. A szakember szintén az internet korlátozására panaszkodott, hiszen e nélkül az emberek nem tudnak dolgozni. Néhány cégnek sikerült megoldania, hogy proxy szervereken keresztül elérje a világhálót, de ezek száma elenyésző.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy az egyiptomi tüntetések milyen hatással lesznek az országban folyó informatikai beruházásokra. Megahed szerint Egyiptom elsősorban azzal tudott - különösen az outsourcing piacon - előnyöket felmutatni, például Indiával szemben, hogy több jól képzett szakemberrel rendelkezik. "Egyiptomban sok az olyan diplomás szakember, akik angolul is jól beszélnek" - mondta Megahed. Ez azonban csak akkor jelenthet előnyt, ha az országban sikerül stabil piaci és biztonsági körülményeket teremteni.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.