Hirdetés
. Hirdetés

Megérkezett a LibreOffice 3.6

|

Új funkciók és fejlesztések, valamint letisztult felhasználói felület jellemzi az új kiadást.

Hirdetés

A The Document Foundation bejelentette, hogy elkészült a LibreOffice legújabb, 3.6-os kiadása, amely számos új funkciót és továbbfejlesztést tartalmaz a korábbi verzióhoz képest. A változások között vannak kevésbé látványosak (például egyes műveletek végrehajtása gyorsabb, és javult az együttműködés más irodai csomagokkal) és látványosabbak (például a felhasználói felület csinosodott, a már letölthető program megjelenése közelebb került a ma korszerűnek számító kinézethez). A változások teljes listája képernyőképekkel együtt a documentfoundation.org oldalán érhető el.

 



Az új ingyenes irodai programcsomaggal kapcsolatban kiemelhető az új CorelDRAW importáló, Alfresco integráció a CMIS protokoll használatával, korlátozott SharePoint integráció, színskálák és adatsávok a táblázatkezelő celláiban, PDF exportálás vízjelekkel, tökéletesített automatikus formázási funkció a szöveges dokumentumok táblázataiban, jó minőségű képátméretezés, Microsoft SmartArt importálás szöveges dokumentumokba és javított CSV kezelés. Ezen túl rengeteg hozzájárulás érkezett a dizájnercsapattól: letisztultabb megjelenés (különösen a windowsos változatban), szebb bemutatósablonok és új indítóképernyő.

 



A LibreOffice egyre népszerűbb vállalati környezetben. Az elmúlt hónapokban számos nagy köztestület jelentette be átállását a szabad irodai programcsomagra: Dánia fővárosi régiója, az írországi Limerick, a cseh Grygov, a spanyol Las Palmas, a floridai Largo városok, a görög Pilea-Hortiatis önkormányzata és Chicago közkönyvtárrendszere. Franciaországban az összesen több, mint 500 000 végfelhasználóval rendelkező MIMO munkacsoport – a Mezőgazdasági, Kulturális és kommunikációs, Védelmi, Oktatási, Energetikai, Pénzügyi, Bel- és igazságügyi minisztériumok – bevezetésre javasolta a LibreOffice-t minden asztali rendszeren. Ezzel egyidejűleg az OSB Alliance csatlakozott a német és svájci városok és közösségek a LibreOffice kódbázisának fejlesztésére irányuló erőfeszítéseihez.

 



A LibreOffice 3.6-ot a The Document Foundation köré gyűlt folyamatosan növekvő fejlesztői közösség alkotta. A közösség immár több, mint 500 fejlesztőből áll, akik a projekt 2010. szeptember 28-i bejelentése óta új funkciókon és javításokon dolgoznak. A jelenlegi kiadás számos magyar fejlesztő munkáját dicséri, a kiadási megjegyzések  név szerint felsorolják Vajna Miklóst, Tímár Andrást és Tomcsik Bencét. Rajtuk kívül megemlítendő Németh László, akinek legismertebb munkái a Hunspell helyesírás-ellenőrző és a Linux Libertine G betűcsalád, valamint a kötelező szakmai gyakorlatukat a LibreOffice fejlesztésével töltő egyetemisták. A LibreOffice magyar fordítását Tímár András és Kelemen Gábor tartja karban.

A The Document Foundation a LibreOffice 3.6.0 telepítését a tapasztalt felhasználóknak javasolja, akiket nem zavarnak az esetleg benne levő hibák, és képesek azok bejelentésére. A konzervatívabb felhasználóknak  egyelőre a LibreOffice 3.5-nél maradást ajánlja a szervezet. A vállalati felhasználóknak pedig azt javasolják, hogy a LibreOffice-t egy olyan cég professzionális támogatása mellett telepítsék, amely képes segíteni az áttérésben, a végfelhasználók képzésében és a karbantartásban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.