Hirdetés
. Hirdetés

Megérkeztek hazánkba a Microsoft felhői

|

Április 9-től Magyarországon is elérhető lesz a Windows Azure és a Business Productivity Online Suite.

Hirdetés

Jean-Philippe Courtois, a Microsoft International elnöke részvételével a redmondi szoftvercég magyarországi leányvállalata bejelentette, hogy április második felétől immár hazánkban is elérhető lesz a Windows Azure és a Business Productivity Online Suite (BPOS). A Microsoft felhőjének két zászlóshajója, amellyel a hazai vállalkozások egyszerűsíthetik IT-infrastruktúrájukat, így költséghatékonyan fejlesztve szervezetük működését.

 

azure.jpg


Az Azure

A "felhő"-platform lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy webes alkalmazásaikat a Microsoft adatközpontjaiban hosztolják, egy gyakorlatilag tetszőlegesen skálázható és magas rendelkezési állású platformon.  A felhő-számítástechnika, azaz a cloud computing lényege ugyanis, hogy a felhasználók olyan programokkal és fájlokkal dolgozhatnak így, amelyek nem az ő számítógépükön vagy szerverükön, hanem távoli kiszolgálókon, egy mega-hoszter - jelen esetben a világ legnagyobb szoftvervállalata - adatközpontjaiban találhatók.

Az Azure segítségével így a vállalkozások alacsony beruházás révén működtetthetik informatikai rendszereiket, amely révén egyszerűsíthetik IT-infrastruktúrájukat (megspórolva például a karbantartást), egy rugalmas, könnyen skálázható megoldással. Ráadásul mivel a felhőben tárolt adatok bárhonnan elérhetők, ezért a megoldással a több országban telephellyel rendelkező cégek könnyen központosíthatják infrastruktúrájukat. Mindezt magas rendelkezésre állás és kiszámítható költségek mellett, mivel az Azure bevezetésével csak havidíjat kell kifizetni, míg a hardver- és szoftverbeszerzés akár mellőzhető is a továbbiakban.

A BPOS

A Microsoft all-in irodai programcsomagja egy picit más, hiszen esetében olyan nagyvállalati szoftverek köszönnek vissza, mint az Exchange, a SharePoint, vagy éppen az Office Communicator Server. Az online szolgáltatásoknak köszönhetően azonban a fenti megoldásokhoz képest alaposan lecsökken a belépési küszöb, hiszen a BPOS esetén nem kell szervert fenntartani, illetve megfizetni a szoftverek árát, havidíjért cserébe akár a kisvállalkozások is szert tehetnek nagyvállalati alkalmazásokra.

 

bpos.jpg


A BPOS programjai esetében a felhasználók a redmondi szoftvercég által hosztolt adatközpontokból szolgáltatva élvezhetik a magas rendelkezésre állás, az átfogó informatikai biztonság és az egyszerű IT-menedzsment előnyeit. Az egy hónapig ingyenesen kipróbálható csomag havidíja később felhasználónként 8,52 EUR, azaz hozzávetőleg 2260 forint lesz. Ezért az összegért cserébe az előfizetők elérhetik az Exchange Online levélkezelő, a SharePoint Online csoportmunka megoldás, az egységes kommunikációt biztosító Office Communications Online és a webkonferenciát kínáló Live Meeting webes szolgáltatásait, melyek képességeikben szinte azonosak a kliens oldali megfelelőjükkel.

Az online programcsomag így rugalmasságának köszönhetően mind a kis- és közép, mind a nagyvállalatok igényeit képes kielégíteni. A szolgáltatás-csomag előnye, hogy a funkciók az internet segítségével szinte bárhonnan elérhetők. Amennyiben az ügyfél igényei az előfizetési időszakban megváltoznak, a kiépítés dinamikusan bővíthető új beruházás nélkül, miközben a változatlan adminisztrációs panelnek köszönhetően a menedzsment is egyszerű marad.  A szolgáltatások biztonságos, védett internetprotokollokon - például HTTP over SSL - keresztül érhetőek el. Megbízhatóan, mivel a hibatűrő, redundáns hálózati architektúra révén egy esetleg időlegesen elérhetetlenné váló adatközpont helyét azonnal átveszi egy másik. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a Microsoft Online Services a szerződésben 99,9 százalékos rendelkezésre állást is garantál.

Első fecskék: Alexandra és Complex


„Eddig nyolc ügyfelünknél alkalmaztuk, közülük négyen már teljesen átálltak erre a rendszerre, olyan cégek is, amelyeknek nem volt még szerverük"
- mondta Zombory Zoltán, a BPOS tesztelését már tavaly novemberben megkezdő Zomputer ügyvezető igazgatója, amely cég mellett a Delta Informatika is megkezdte már a programcsomag értékesítését. A PC World kérdésére Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágának vezetője elmondta, hogy a tesztidőszak végeztével a BPOS a továbbiakban is 30 napig ingyenesen kipróbálható marad, így hamarosan többen is követhetik az eddig regisztrált 150 tesztelő példáját.

Érkezésének pillanatában az Azure is hasonló jó eredményeket tud felmutatni, mivel a Microsoft már számos partnerét győzte meg a Windows Azure bevezetéséről. Közülük a leggyorsabbak, akik elsőként fogják bemutatni a platformra épülő megoldásukat, az Alexandra Kiadó és Könyváruház, a Cason Mérnöki Zrt., a Complex Kiadó, valamint a vendegvaro.hu oldalát szerkesztő Well-PRess Kiadó.

 

cloud.jpg
 

 

Az első hazai felhasználók a sajtótájékoztatón az Azure elosztott platform képességével, a jó skálázhatósággal, rugalmassággal és az így elérhető költségcsökkentéssel, valamint az üzemeltetési hatékonysággal indokolták döntésüket.

Nem csak .NET
 
A Windows Azure platform nemcsak a felhasználók számára tartogat előnyöket. Rugalmas és ismerős környezetet kínál a fejlesztőknek a felhőben működő alkalmazások és szolgáltatások létrehozásához, helyi és távoli futtatásához és teszteléséhez. Támogatja a Microsoft .NET keretrendszerre épülő, valamint a PHP és Java alapú fejlesztést, és egyszerűen rendszerbe állítható az aktuálisan használt környezettel párhuzamosan. Főbb építőelemei:

  • Windows Azure: Online szolgáltatásként elérhető operációs rendszer.
  • SQL Azure: Teljes mértékben relációs, felhőben működő adatbázis-kezelési megoldás.
  • Windows Azure platform AppFabric: A felhőben működő szolgáltatások és a helyileg telepített alkalmazások összekapcsolására szolgáló integrációs eszköz.
  • Microsoft „Dallas": Információs piactér adatkezelési és webszolgáltatások számára.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.