Hirdetés
. Hirdetés

Meghalt a jelszó, éljen a GOTPass!

|

Az új jelszórendszerben nem kell bonyolult karaktersorokat megjegyezni, mert egyszerű mintákból és kis képecskékből rakhatjuk össze a belépési kódot.

Hirdetés

A hagyományos jelszavakkal rengeteg gond van. Ami egyszerű, az nem biztonságos, ami meg bonyolult, azt nehéz fejben tartani. A Plymouth University kutatói ezért egy új technikát dolgoztak ki, amely jól megjegyezhető vizuális elemekkel dolgozik.

A jelszó beállítása két fázisból áll. Először egy mintát rajzolunk egy 4x4-es rácsra. Ha ezzel megvagyunk, a rendszer rácselrendezésben 30 darab véletlenszerűen kiválasztott, képecskét jelenít meg, amiből választanunk kell egyet. Ez még háromszor megismétlődik, és a kiválasztott négy ábra lesz a "jelszavunk".

Bejelentkezéskor először is beírjuk a felhasználónevünket, és lerajzoljuk a mintát. Ezután 16 kép jelenik meg: 2 szerepelt a választottjaink között, 14 nem. Ha a helyes képekre bökünk, megkapjuk a belépési engedélyt.

Mindez bonyolultnak tűnik, de nem komplikáltabb, mint egy jelszó begépelése, viszont könnyebb megjegyezni, és meglehetősen hackerbiztos. A teszteléskor a rendszert véletlenszerű és célzott technikákkal 690-szer próbálták meg feltörni, és csak 23-szor sikerült: ez 3,33 százalékot jelent, ami már most jónak számít, de a kutatók a bevezetésig még tovább erősítik a rendszert.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.