Hirdetés
. Hirdetés

Megjelent a 2008-as Kék Notesz

|

Javulás tapasztalható, de nagyobb kormányzati szerepvállalásra lenne szükség - áll a kilencedik Internethajó a magyar információs társadalomról szóló jelentésében.

Hirdetés

A szerzők szerint örömteli, hogy hosszú évek után sikerült tartósan letörni az internet árát, miközben egész évben nőtt az internetezők aktivitása, látogatottsági adatok dőltek meg, folyamatosan nőtt a .hu domainek száma. Ez részben a web 2.0 hazai fejlettségének, elterjedtségének is köszönhető, illetve az e-kormányzat szolgáltatásoknak, amelyek képesek megszólítani az idősebb és a vidéki lakosságot is. Az internet-felhasználók számának növelése érdekében partnerségre léptek a gazdaság, a kormányzat és a civilszféra is.

A Kék Notesz szerint átlagos vagy valamivel átlag alatti teljesítményt mutatott fel az ország több területen. Például elindult több akcióterv kidolgozása, de ezek végrehajtása is szükséges lenne. Bár örömteli, hogy a szélessáv aránya ilyen magas az összes internet-kapcsolaton belül, de egyrészt nem fér hozzá mindenki a szélessávhoz, másrészt az átlagos csatlakozási sebesség változatlanul elmarad a nyugati átlagtól. Fejleszteni kell az e-kormányzat terén is, mert kezdünk lemaradni az európai átlagtól. Interaktív, személyre szabott, a közigazgatás részéről értékhozzáadott szolgáltatásokra van szükség, amihez a folyamatok modernizációján túl kell a politika támogatása, helyi szinten is - egyelőre az önkormányzatok túlnyomó többsége rendeletben zárja ki az elektronikus szolgáltatások igénybevételét.

Számos területen gyors felzárkózásra van szükség. 2008 az eBefogadás éve, több millió embernek kell segíteni abban, hogy számítógép és internet használóvá váljon - ez nem egyszerűen életminőségi kérdés, vagy a csupán a kikapcsolódást célozza. Az informálódás, az elektronikus szolgáltatások igénybevétele, az olcsó kétoldalú kommunikáció mind a versenyképességet is szolgálja, miközben szoros összefüggésben van a foglalkoztatás kérdésével. Ehhez azonban a motiváció megteremtésén túl minden településen biztosítani kell a szélessávú infrastruktúrát, miközben az információs írástudás javítása érdekében programok indulnak. Ennek eléréséhez eddig hiányoztak a források, javítani kell a terület szervezeti beágyazottságán is. Ahhoz, hogy Magyarország tartósan pozitív irányba mozduljon el, az átlagos fejlődési ütem gyorsítására volna szükség, ez pedig elengedhetetlen összefogás és közös munka nélkül - erre figyelmeztet a KÉK NOTESZ utolsó fejezete, az Ajánlások is.

A Noteszt az Internethajó szakmai vezetésével a BME-UNESCO ITTK kutatói készítik, 2007-től a GKIeNET Kft. partnersége mellett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.