Hirdetés
. Hirdetés

Itt az Internet Explorer 9

|

Kedd hajnali hat órától magyar nyelven is letölthető a Microsoft böngészőjének új, végleges verziója, amely a Windows 7-ben megjelent hardveres gyorsítást használja.

Hirdetés

Az Internet Explorer 9 (IE9) tavaly szeptemberi, béta kiadáshoz képest a végeleges verzió kétezernél több változtatást tartalmaz, így a webtartalmat nemcsak gyorsabban, hanem még szebben jeleníti meg. A Microsoft adatai szerint az IE9 korábbi verzióit több mint 40 millió alkalommal töltötték le, amivel a világ leggyorsabban terjedő, béta állapotú böngészője lett: piaci részesedése a Windows 7-et futtató számítógépek körében már elérte a 2 százalékot. Az új generációs böngésző előnyeit a felhasználók mellett a szoftvercég partnerei is felismerték, ma már több mint ezer weboldal - köztük a Facebook, a Videa.hu és a CNN - tartalmaz olyan fejlesztéseket, amelyek kihasználják az IE9 lehetőségeit.

A Microsoft a Windows 7 használata során keletkező telemetriás adatokra, azaz felhasználók tízmillióinak internetezési szokásaira támaszkodva alkotta meg következő generációs böngészőjét, amely nemcsak villámgyors JavaScript-motorjával, hanem intuitív kezelőfelületével is segíti a gyorsabb internetezést. A szoftvercég által készített statisztika szerint a felhasználók 33 százaléka tűzött le legalább egy programot a Tálcára, és 87 százaléka indított el alkalmazásokat a Tálcáról. A felhasználók mindössze 1 százaléka nyitott böngészőjében új fület billentyűkombinációval, de 15 százalékuk tette ezt a CTRL-gomb és egérkattintás kombinációjával, 4 százalékuk adott hozzá oldalt a Kedvencekhez, és 9 százalékuk használt egyszerre nyolcnál több fület böngészés közben.

A szoftvercég fejlesztőcsapata ennek alapján olyan böngészőt alkotott meg, amely a weboldalakat úgy kezeli, mintha azok a számítógépre telepített, könnyen kezelhető alkalmazások lennének. Az IE9-ben a felhasználók letűzhetik kedvenc weboldaluk ikonját a Tálcára. Ilyenkor az ikon mellett speciális értesítések is megjelenhetnek - a Facebook esetében például egy csillag jelzi, ha a felhasználónak új üzenete érkezett. A letűzött weboldalakra az egér jobb gombjával kattintva egy új menü, az úgynevezett Ugrólista jön elő, amely az adott oldal speciális funkcióihoz enged közvetlen hozzáférést - a Facebook-nál maradva például az üzenetküldéshez. Egy letűzött ikonhoz akár több weboldal is beállítható, amelyek egy kattintásra, egyszerre nyílnak meg. Ezzel a funkcióval könnyedén létrehozhatók speciális feladatra - hírolvasásra, szórakozásra vagy munkára - szánt weboldal-csoportok.

Az IE9 HTML5-kompatibilis, és kiaknázza a PC grafikus kártyájának számítási teljesítményét, a hardveres gyorsításban rejlő lehetőségeket, ezáltal 90 százalékkal nagyobb erőforrást képes az internetezés szolgálatába állítani. Az IE9 számos funkciója a böngészés biztonságosabbá tételét célozza. A SmartScreen Filter naponta mintegy három millió, azaz eddig összesen több mint 1,2 milliárd adathalász támadást és kártevőt szűrt ki. A Tracking Protection bekapcsolásával pedig a felhasználók megadhatják, hogy mely oldalak nem gyűjthetnek információkat az interneten folytatott tevékenységükről. A Microsoft új böngészője a HTML5 mellett számos további szabványt és megoldást támogat, közöttük a CSS3-at vagy az EcmaScript5-öt.

Az IE 9 Windows 7 (RTM és SP1), Windows Vista (SP2) és Windows Server 2008 (SP2 vagy újabb, illetve R2) operációs rendszereken érhető el. A végleges verzió március 15-én kedden, hajnali 6 órától tölthető le a Microsoft weboldaláról, illetve a http://awebszepsege.hu oldalról, ahol az újdonságokat bemutató videók is megtekinthetők. A böngésző Windows Phone 7 telefonokra várhatóan 2011 második felében érkezik majd.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.