Hirdetés
. Hirdetés

Megkerülhető szülői felügyeletek

|

Egy uniós felmérés szerint a szülői felügyeletet támogató alkalmazások szigora kijátszható.

Hirdetés

Az Európai Unió egy olyan felmérést végzett, amely elsősorban azt vizsgálta, hogy a szülői felügyelet elősegítéséhez használható szoftverek miként képesek ellátni a feladatukat az internetes fenyegetettségekkel szemben. Sajnos a felmérés nem túl kedvező eredményekkel zárult, ugyanis kiderült, hogy e biztonsági szoftvereknek ezért még igenis akadnak gyenge pontjaik.

 

 



Általánosságban elmondható, hogy a szülői felügyelet támogatása a hagyományos PC-s környezetekben a legígéretesebb, ugyanis a vizsgálatok szerint az asztali és a hordozható számítógépek esetében 84 százalékos hatékonyságról beszélhetünk. Azonban a helyzet korántsem ilyen egyszerű, ugyanis ha az internetes tartalmak szűrését tovább boncolgatjuk, illetve kitekintünk az okostelefonok felé, akkor a helyzet már nem rózsás. Két alapvető problémával kell szembe nézni.

Az egyik, hogy e védelmi alkalmazások a Web 2.0 esetében még sok esetben nem képesek kiválogatni a nemkívánatos weboldalakat. Így a gyakran használt közösségépítő szolgáltatások, az azonnali üzenetküldés és egyes fórumok, blogok esetében is átengedhetnek olyan tartalmakat, amelyektől meg kellene védeniük a fiatalokat. A másik probléma, hogy a mobil- és okostelefonok valamint a játékkonzolok esetében a szülői felügyelet támogatása napjainkban még nem kiforrott. Pedig egyes felmérések szerint az európai fiatalok 31 százaléka használja a telefonját az internet eléréséhez. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mobilbiztonsági szoftverekből egyelőre nem áll olyan bő választék rendelkezésre, mint a PC-s társaikból.

A felmérés során a szakemberek huszonhat PC-khez, három játékkonzolokhoz és kettő mobiltelefonokhoz kifejlesztett szülői felügyeletet támogató szoftvert vettek górcső alá. Összességében elmondható, hogy e programok a felnőtteknek szóló tartalmakat jól kiszűrték, de egyes kifejezések, témák esetén csődöt mondtak. A kutatók megállapították, hogy például az öngyilkossággal, öncsonkítással kapcsolatos tartalmakra kevésbé terjed ki a figyelmük ezeknek az alkalmazásoknak.

Kevés számítógépen van szülői felügyelet

Nemrégen az EUKIdsOnline is készített egy felmérést az internetes szülői felügyelet kapcsán. A több mint 25 ezer gyermek és azok szüleinek megkérdezésével elvégzett vizsgálatok megállapították, hogy Európában szülői felügyeletet segítő alkalmazást a családok egynegyede használ. Természetesen ez az arány az egyes országokban igencsak eltérő. Angliában a családi számítógépek 54 százalékán találhatók ilyen védelmi eszközök, míg például Romániában csak a PC-k 9 százalékán. Hazánkban ez az arány 18 százalék. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az egyes országok közötti meglehetősen nagy különbségek egyik oka, hogy sok tartalomszűrő alkalmazás csak az angol nyelvű tartalmak vizsgálatát támogatja hatékonyan, ezért a nyelvi különbözőségek is közrejátszanak a felmérésben megjelenő eredményekben.

Noha a szülői felügyeletet támogató alkalmazások nyilvánvalóan nem képesek minden nemkívánatos tartalmat kiszűrni, mégis nagyon sokat segíthetnek az internetes fenyegetettségek és a káros weboldalak elleni védekezésben. Az http://www.yprt.eu/sip weboldalon megtekinthető a kutatók által vizsgált alkalmazások listája, és az azokra vonatkozó teszteredmények.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.