Hirdetés
. Hirdetés

Megmondja az online algoritmus, melyik fotód a legjobb

|

Kipróbálhatjuk a MIT által kifejlesztett technológiát, amely kiválasztja a fényképek közül a leginkább emlékezeteseket.

Hirdetés

Katherine Noyes, az IDG hírszolgálat munkatársa cikkében arról ír, hogy a MIT új technológiájának köszönhetően hatékony segítséget kapunk ahhoz, hogy fényképeink közül kiválasszuk a legjobbakat, ami mind ez ideig inkább személyes megítélés kérdése volt, mintsem egy tudományos probléma megoldása.

A MIT keretein belül működő Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) kutatói által kidolgozott MemNet nevű algoritmus közel ugyanolyan pontossággal képes megállapítani, hogy mennyire emlékezetes vagy felejthető egy kép, mint az emberek.

Az algoritmus minden egyes kép esetében egy hőtérképet készít, amely megmutatja, hogy a kép mely része tartalmaz megőrizendő, értékes információkat. A technológia immár elérhető online tesztüzemben, itt mindenki kipróbálhatja a képességeit. A kutatók tervei között szerepel egy alkalmazás készítése annak érdekében, hogy segítsék a felhasználókat a megőrzendő képek kiválasztásában.

A technológia további lehetséges alkalmazásai között a kutatók megemlítik a hirdetések és közösségi média bejegyzések tartalmának javítását, valamint a korábbinál hatékonyabb tananyagok kifejlesztését. "A megőrizendőség azonosítása révén olyan rendszereket tudunk majd kifejleszteni, amelyek képesek rögzíteni a legfontosabb információkat, valamint gondoskodnak az olyan információk eltárolásáról, amelyekről az emberek nagy valószínűséggel elfelejtkeznének." - mondta Aditya Khosla, a CSAIL végzős hallgatója, aki részt vett a kutatási jelentés megírásában. "A technológia olyan, mint egy azonnal reagáló fókuszcsoport, amely megmondja nekünk, mi valószínűsége annak, hogy valaki emlékezni fog egy vizuális üzenetre."

A MemNetet kifejlesztő kutatócsoport korábban már kidolgozott egy hasonló algoritmust az arc emlékezetes pontjainak a felismerésére, azonban ez az új megoldásuk a mély tanulás technológia módszereit használja, többek között a számítógépeket a nagy adathalmazokban minták felismerésére megtanító neuronhálózatokat.

A kutatók több adatforrásból származó több tízezernyi képen tesztelték az algoritmust. Ezek a képek már mind kaptak egy "emlékezetességi" osztályzatot annak alapján, hogy emberek mennyire emlékeztek rájuk online kísérletekben. Az algoritmus megpróbálta megbecsülni, hogy mennyire emlékezetesnek fognak találni emberek egy új, még soha nem látott képet. Az új algoritmus 30 százalékkal teljesített jobban, mint a jelenlegi algoritmusok, és csak pár százalékponttal maradt el az emberek átlagteljesítményétől.

A következő lépésben a kutatók képessé kívánják tenni a rendszert annak előrejelzésére, hogy egy adott személy mit fog megjegyezni az információkból.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.