Hirdetés
. Hirdetés

Megnézheti, milyen a 99 dolláros laptop

|

Mégis létezik notebook 100 dollár alatt! Igaz, a készülék erejét adó hardverrel mobiltelefonokban találkozhattunk eddig.

Hirdetés

A Cherrypal számítógépgyártó cég véghezvitt valamit, ami Nicholas Negropontnak a "Laptopot minden gyereknek" programban nem sikerült: készített egy noteszgépet, ami a bűvös 100 dolláros árhatár alatt kapható.


Kedden jelentette be a Cherrypal minden sallangtól mentes laptopját, a Cherrypal Africa-t, amely rendszerint okostelefonokban alkalmazott hardverre alapul. Linux vagy Windows CE operációs rendszert futtathat, amelyek szintén megszokottak a mobiltelefonok világában.

99 dolláros árával azok számára készült a laptop, akik olcsó számítógépet keresnek internetezéshez - mondta Max Seybold, a Cherrypal alapítója. - Ez egy minden extrát nélkülöző noteszgép, amely főleg a fejlődő országokban vagy alacsony bevételű csoportok körében tarthat számot érdeklődésre - tette hozzá.

Az internetet a beépített vezetékes vagy vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózati csatalkozással érhetjük el az eszközzel, ahogy a legtöbb netbook esetében is, ugyanakkor a CPU teljesítménye a Cherrypal Africa esetében jóval szerényebb. 400 Mhz-es processzor köré épül a rendszer, amely jóval lassúbb, mint az Intel Atom processzorok, melyek órajele 800 MHz-től 2 GHz-ig terjed. Intel Atom található a legtöbb netbookban, ezek ára 250 dollártól indul.

Seybold maga is elismeri az Africa és más netbookok közötti teljesítmény egyenlőtlenséget, így nyilatkozott: ?Az Africa lassú, de működik és robusztus. Rengeteg ember él világszerte, akiknek szükségük lenne internet elérésre, ám nem engedhetnek meg maguknak egy noteszgépet, számukra a 99 dolláros árcédula igen vonzó lehet. Az internet az oktatás alapvető eszközévé vált, és cégünk szeretné megkönnyíteni, hogy olcsó hardverhez jussanak az emberek világszerte."

A laptopban 256 MB RAM adja az operatív memóriát, míg a háttértár egy beépített 2 gigabájtos flash meghajtó. 7 hüvelykes színes képernyője van, beépített Wi-Fi b/g adapter, Ehternet aljzat, egy USB 2.0 és két USB 1.1 port ad csatlakozási lehetőséget. Mikrofont és hangszórót is építettek bele. Súlya 1,2 kilogramm körül van, a beépített akkumulátor a Cherrypal adatai szerint négy órányi üzemet képes biztosítani. A termék már elérhető a gyártó webshopjában, szállítása világszerte lehetséges.

Akárhogy is, azért akadtak már hardver ellátási problémái a gyártónak ezelőtt. Tavaly került forgalomba mindössze két Watt fogyasztású, Linux alapú mini asztali gépük, azonban a Cherrypal késett a szállítással, miáltal megkérdőjeleződött a PC modell létezése is. Végül sok késés és felhasználói kritika után a cég megkezdte a rendelések teljesítését.

Seybold szerint ezek csupán múltbéli problémák voltak, azok, akik megrendelik a Cherrypalt időben számíthatnak kézhez vételére: ?A 2008 júliusi induláskor már néhány óra alatt eladtunk mindent. Időbe telt, míg beindítottuk az ellátmány és beszerzés láncot. Ha valaki ma rendel, két héten belül meglesz a kívánt termék, garantálom".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.