Hirdetés
. Hirdetés

Megnyílt a tavaszi Intel seregszemle

|

Mától ismét San Francisco ad otthont az Intel félévente megrendezett eseményének, a Intel Developer Forumnak.

Hirdetés

A tavaszi rendezvényen elsősorban az új processzor architektúrát járják körül a prezentációk során, amely a vállalat szerint az AMD méltó vetélytársa lehet. Különösen fontos ez azok után, hogy az Advanced Micro Devices piaci részesedése aggasztó mértékben növekszik, főleg a nagy teljesítményű, ugyanakkor alacsony fogyasztású rendszerek terén.

Az Intel helyzete tovább romlott, miután múlt héten a Morgan Stanley egyik elemzője, Mark Edelstone azt adta hírül, hogy a Google, amely egyébként több százezer szervert üzemeltet, a tervek szerint lecseréli jelenlegi Intel processzorokkal üzemelő kiszolgálóit az AMD Opteron megoldásaira.

A Google szóvivőnője ezt nem erősítette meg, mindössze annyit mondott: "A Google folyamatosan vizsgálja az ár-teljesítmény arányt számítástechnikai infrastruktúrájában, hogy a lehető legjobb döntések születhessenek" - később ezt kiegészítette azzal is: "Általában nem közlünk részleteket különböző beszállítóinkkal való partnerkapcsolatainkról".

Más nagyvállalati vásárlók is az AMD felé fordulnak mostanában. Az ő megoldásai ugyanis nagyobb teljesítményt nyújtanak alacsonyabb fogyasztás mellett. Az Intel úgy reméli, a helyzet az ő esetükben is javulni fog az új generációs processzoraik segítségével.

Attól azért nem kell félni, hogy az Intel elvesztené vezető szerepét. Az azonban figyelemreméltó, hogy az AMD 2004-es negyedik negyedévi piaci részesedése mindössze 5% volt, amit egy év alatt 13%-ra növelt. "Az AMD nagyot alakított Opteron processzorcsaládjával. Nem valószínű, hogy a Xeon a közeljövőben megszorongathatná." - mondta Charles King, a Pund-IT elemzője. Azt is hozzátette viszont, hogy az új generáció megváltoztathatja az erőviszonyokat.

A most zajló Intel Developer Forum elsődleges célja pontosan az új technológiákban rejlő lehetőségek taglalása. A Next Generation Micro-Architecture névre keresztelt új architektúra a Pentium M processzoron alapul, amely elsősorban mobil eszközökre kifejlesztett alacsonyfogyasztású chip. Az ígéretek szerint az új architektúra 80 wattos teljesítményfelvétellel rendelkezik, ami a mostani 130-hoz képest jelentős előrelépés.

Az AMD sem ül azonban a babérjain: a héten három új, gyorsabb Opteron processzort jelentenek be. A duálmagos Opteronok 2,6 GHz-en működnek majd, a jelenlegi leggyorsabb 2,4 GHz helyett. A szintén San Franciscóban megrendezésre kerülő AMD találkozón a vállalat további terveit is ismertetik a road map keretében. Természetesen az Intel is többet elárul majd új kétmagos, Dempsey kódnevű Xeon processzoráról, és új információkat közölnek majd a Montecitóról is, az első kétmagos Itanium chipről is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.