Hirdetés
. Hirdetés

Megoldás a láthatatlan rendszergazdák ellen

|

A Novell root-jelszó felügyeleti megoldásával a rendszergazdák saját azonosítójukkal végezhetik feladataikat.

Hirdetés

A Novell itthon is bemutatta a vállalat root-jelszó kezelő felügyeleti megoldását, a Privileged User Managert. A vállalatok sok kulcsfontosságú alkalmazást futtatnak UNIX és Linux rendszereiken, amelyekhez ugyanazt a kiemelt hozzáférési jogosultságot biztosító azonosítót és az úgynevezett root-jelszót egyszerre több informatikai szakember is használja, például rendszergazdák, alkalmazás fejlesztők vagy adatbázis adminisztrátorok. Többségüknek ráadásul mindössze néhány parancs használata miatt szükséges a jelszó ismerete.

Ezekkel a feltételekkel nem garantálható, hogy a jelszó nem kerül illetéktelen kezekbe – ennek bekövetkezése pedig felügyeleti és informatikai biztonsági problémát okoz a vállalatoknak, büntetések esetén pedig anyagi veszteséget vagy üzleti bizalomvesztést. A Novell Privileged User Manager segítségével a rendszergazdák saját felhasználói azonosítójukkal végezhetik el a feladataikat, és szükségtelenné válik a root szintű hozzáférés kiadása. A gyorsan bevezethető és könnyen felügyelhető megoldás a vezetők számára így egy gyors és egyszerű módszert kínál a rendszergazdák tevékenységének ellenőrzésére.

„Korábban jelentős fejtörést okozott a vállalatoknak az, hogy Linux és Unix rendszerekben több munkatársnak is ismernie kellett az adminisztrátori jelszót, és így nem lehetett meghatározni, hogy mikor ki dolgozott a rendszerben, hiba esetén nem tudták megállapítani, ki a felelős. A Novell Privileged User Manager megoldása azonban megoldást nyújt erre a problémára azáltal, hogy a munkatársak saját felhasználói fiókjukból végezhetik el feladataikat, és nincs szükség root szintű bejelentkezésre. A vezetők számára pedig gyors és egyszerű módszert kínál a felhasználói aktivitás értékelésére és jóváhagyására. A Novell root-jelszó felügyeleti megoldása minden szempontból központilag kezelhető megoldást kínál, beleértve a telepítést, a kiépítést, a biztonsági házirendeket és a billentyűleütések naplózását” – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője.

Támogatott platformok és elérhetőség
A Novell Privileged User Manager a legtöbb Linux/Unix rendszerrel kompatibilis, például a SUSE Linux Enterprise, a Red Hat Enterprise Linux, a Solaris, az AIX, a HP-UX rendszerekkel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.