Hirdetés
. Hirdetés

Megszületett az infostratégia

|

Csütörtökön - több hónap késéssel az államtitkár által kinevezésekor ígért határidőhöz képest - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs vezetése nyilvánosságra hozta a Digitális Megújulás Cselekvési Tervet, amely zsinórmértékként szolgál a kormány infokommunikációs terveivel kapcsolatban.

Hirdetés

Nyitrai Zsolt államtitkár azt hangoztatta, hogy ez az első olyan ágazati cselekvési terv, ami egységes keretrendszert biztosít az infokommunikációban, és az államtitkár szerint széles körű szakmai és társadalmi konszenzus övezi.

A digitális megújulás ügye nem csupán szakmai, hanem nemzeti ügy is: látnunk kell, a magyar gazdaság talpra állításának egyik kulcsszereplője az infokommunikáció - emelte ki Nyitrai Zsolt, aki ehhez hozzátette: az infokommunikációs kormányzat arra kéri az érintetteket, a civil szereplőket és a vállalkozásokat is, hogy mindenki tekintse át a saját szerepét abban, hogy a Digitális megújulást Magyarország sikerének szolgálatába állítsuk. Mi ezt most állami részről a Digitális megújulás cselekvési terv megalkotásával megtettük és az akciótervek megvalósításával megtesszük azokat a lépéseket, amik az állam részéről elvárhatók - húzta alá Nyitrai.

Az államtitkár a Digitális megújulás kapcsán jelezte, hogy az infokommunikáció - mint magas hozzáadott tudást igénylő szektor - kitörési pontul szolgálhat Magyarország számára. A Digitális megújulás cselekvési terv ezért 4 akciótervben 83 konkrét akciójavaslatot tartalmaz: ezek a gazdaság talpra állítását, a versenyképesség növelését és nem utolsósorban a polgárok kényelmét szolgálják. Nyitrai szerint az akciótervek átláthatóvá és a jövőben is nyomon követhetővé teszik a cselekvési tervet, ami teljes mértékben illeszkedik a hamarosan megjelenő Új Széchenyi Terv prioritásaihoz.

Az államtitkár elmondta, a Digitális Konzultáció során a Digitális Magyarország vitairatához több száz vélemény és hozzászólás érkezett. A véleményezők között voltak magánszemélyek, civil szervezetek, szakmai szövetségek, érdekképviseletek, kis- és közepes vállalatok éppúgy, mint multinacionális vállalatok. A beérkezett véleményeket a cselekvési terv elkészítésekor figyelembe vették és beépítették azokat a Digitális megújulás cselekvési tervébe. Csak így, a kreatív, alkotó energiák kiaknázásával lehet Magyarországot Közép-Európa egyik legversenyképesebb országává formálni, és ez a cselekvési terv képes lesz a magyar kreativitást a gazdasági fejlődés szolgálatába állítani - mondta a cselekvési tervről Nyitrai.

Nyitrai Zsolt a Digitális megújulás cselekvési tervének felépítését ismertetve elmondta, annak fókuszában négy fő elem, négy fő akcióterv áll: az állampolgárok esélyegyenlőségének biztosítása, a vállalkozások versenyképességének növelése, a modern közigazgatási informatika tényleges megteremtése, valamint az informatikai infrastruktúra fejlesztése. Ennek megfelelően a Digitális megújulás cselekvési terv egyik legfontosabb pilléreként említette az államtitkár az infokommunikációs infrastruktúrát. A digitális megújulás egyik fő letéteményese a teljes szélessávú lefedettség elérése lesz, amit az internethez való hozzáférés érdekében, a digitális esélyegyenlőség jegyében minél előbb meg kell valósítani az ország egész területén. Ez azt a célt szolgálja, hogy egymilliónál is több új, a digitális világgal korábban még nem ismerkedő polgár is nyitottá váljon az infokommunikáció által nyújtott szolgáltatásokra - fogalmazott Nyitrai.

A politikus szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a kritikus információs infrastruktúra védelmére, amit a magyar soros elnökség alatt prioritásként kezel Magyarország, már csak azért is, mert a Digitális megújulás cselekvési terv teljes mértékben illeszkedik az Európa 2020 Digitális menetrend stratégia ajánlásaihoz és céljaihoz.

A Digitális megújulás cselekvési terve az alábbi linken érhető el:

http://nfm.gov.hu/digitalismegujulas

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.