Hirdetés
. Hirdetés

Megtalálták a Higgs-bozont?

|

A CERN tudósai szerdán jelentették be, hogy valószínűleg sikerült azonosítaniuk a Higgs-bozont - a modern részecskefizika egyik legfontosabb alaptörvényének tartott standard modell igazolásának utolsó hiányzó elemét.

Hirdetés

Peter Higgs
Peter Higgs

A CERN kutatói szerdán, az ICHEP 2012 konferencián jelentették be, hogy a Nagy Hadronütköztetőben (Large Hadron Collider, LHC) folytatott kísérletek során nagy valószínűséggel rábukkantak a részecskefizika Szent Gráljának tartott Higgs-bozonra. A kutatók közleményükben igen óvatosan fogalmaztak: ahogy írták, olyan új részecskét figyeltek meg, ami viselkedése alapján nagyon hasonlít az évtizedek óta keresett bozonra, de biztosat csak a begyűjtött adatok elemzését követően mondhatnak.

A részecskefizika standard modelljének nevezett elmélet a négy alapvető kölcsönhatás közül hármat – az elektromágnesességet, illetve a gyenge és az erős kölcsönhatást – egyesít. A modell szerint a világ anyagi részecskékből (fermionokból) és közvetítő részecskékből (bozonokból) épül fel. A Higgs-bozon létezését is a standard modell alapján jósolták meg – a kapcsolódó mechanizmus elméletét a hatvanas években számos részecskefizikus, köztük a névadó angol Peter Higgs is kidolgozta.

A Higgs-bozon egy feltételezett részecske, a Higgs-tér közvetítője: ez felelős a többi részecske tömegéért. Megtalálása hozzásegítheti a tudósokat ahhoz, hogy az eddigieknél jóval komplexebb képet alkothassanak az univerzumról.

A CERN tudósai által szerdán nyilvánosságra hozott előzetes eredmények az ügynökség munkatársai által 2011-ben és 2012-bEn begyűjtött, részben még elemzésre váró adatokon alapulnak. A tudósok úgy számolják, hogy július végéig a komplett analízist is publikálhatják, de a teljes bizonyításhoz további, az LHC-ben lefolytatott kísérletekre lesz szükség.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.