Hirdetés
. Hirdetés

Memóriacsapda

|

Egyre csábítóbb SD memóriakártya-árakkal találkozunk, az árlisták azonban néha akaratlanul is félrevezetőek.

Hirdetés

Olcsón találunk gigabájtos USB 2.0 memóriakulcsot vagy MP3 lejátszót, és a hazánkban talán legnépszerűbbnek mondható SD kártyák ára is erősen lezuhant az utóbbi időben. Egyre nagyobb kapacitás egyre kevesebb pénzért: már 6 ezer fotrint körüli áron juthatunk hozzá 2 gigabájtos darabokhoz. A nagyobb kapacitás persze nagyobb szabadsággal kecsegtet, több videó, fotó, zene fér fel ugyanarra a bélyegnyi kis kártyára, így a cél a minél nagyobb még megengedhető tárhely. Ha valaki vérszemet kap, és 4 gigabájtos kártyát választ (hiszen ez is csak 16 ezer forint), akkor lehet, hogy a végén nem örülni, hanem bosszankodni fog. Az árlistákban ugyanis nem mindig különböztetik meg az SD és SDHC kártyákat, a kettő pedig nem egészen ugyanaz. A PC World összefoglalója ezzel kapcsolatban igyekszik eloszlatni a félreértéseket.

Nagyobb kapacitás, új szabvány

Néhány éve 2 gigabájt még a fellegeket jelentette, így nem is sokan voltak tudatában annak, hogy ennyi az SD kártyák maximális elvi kapacitása, vagyis szervezésük ennyit tesz lehetővé. SDHC (High Capacity) néven új szabványt vezettek be a gyártók, ami lehetővé teszi azonos méretben és azonos csatlakozókkal nagyobb kártyák gyártását - ám ezek nem kompatibilisek a fényképezőgépekbe és MP3 lejátszókba épített SD foglalatokkal, ami általában nem orvosolható semmilyen firmware frissítés letöltésével és telepítésével. Olyan kamerára, videokamerára és olvasóra lesz tehát szükségünk a 4 gigabájtos és nagyobb kártyákhoz, amelyek már ismerik az SDHC szabványt. A forgalmazók időnként elmulasztják feltűntetni ezt a lényeges különbséget, ezért csak akkor vásároljunk nagy kapacitású médiát, ha eszközünk dokumentációja kifejezetten állítja, hogy kezelni is tudja azt!

Kisebb problémát jelenthet a sebességgel kapcsolatos információhiány. Az Extreme, Ultra, High Speed és egyéb marketingjelzők nem sokat mondanak, csak annyit, hogy a kártya gyorsabb az átlagosnál. Ilyen esetekben nem annyira tudunk zsákutcába futni, mert nem áll fenn inkompatibilitás - a nagysebességű kártyákat bármelyik SD-kompatibilis eszköz hatékonyan kezeli. Az viszont előfordulhat, hogy potyára adunk ki többszörös összeget, mert fényképezőgépünk eleve lassúcska, és nem tudja gyorsabban írni a képadatokat. Nézzünk utána, hogy az eszköz gyártója ajánl-e nagysebességű kártyákat (esetleg saját márkanév alatt)!

A végtelenbe, és tovább

Nemrégiben jó hírrel szolgált a szilárdtest-memóriachipet használó kameratulajdonosoknak a Toshiba. Tekintélyt parancsoló 8 gigabájtos kapacitással új SDHC kártya kerül hamarosan forgalomba, ami állja a sarat a nagyfelbontású digitális kamerák és a HDD videokamerák frontján is. A jelenleg legnagyobb tárméretű Toshiba SD-HC008GT4 kártya Japánban már kapható, hamarosan Európába is megérkezik.

Tovább a PC World cikkére >>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.