Hirdetés
. Hirdetés

Mennyire zöld?

|

A HP 227 ezer tonna elektronikus hulladékot dolgozott fel három év alatt, és a dupláját tervezi újrahasznosítani 2010 végéig.

Hirdetés

A Hewlett-Packard adatai szerint 2004-ig 500 millió font (kb. 227 ezer tonna) e-hulladékot dolgozott fel, és azt a célt tűzte ki, hogy 2007 végéig ezt a mennyiséget egymilliárd fontra emeli. A célt azonban már idén júniusban elérte. A környezetvédelmi intézkedéseinek elismeréseként a Fortune Magazine idén áprilisban a tíz legnagyobb "zöld" vállalata közé választotta a HP-t. A Fortune kiemelte, hogy a vállalat bármilyen márkájú számítógépet visszavesz, a HP gépei egyébként 100 százalékban újrahasznosíthatóak. A gyártó azt is vállalta, hogy 2010-ig 20 százalékkal csökkenti az energia-felhasználását.

Az adatok alapján a HP túlszárnyalta az IBM újrahasznosítási rekordját: tavaly 73 százalékkal több e-hulladékot dolgozott fel, mint a versenytársa. (A techworld.com malíciózus megjegyzése szerint ez bizonyára azért van, mert a HP ügyfelei 73 százalékkal hamarabb dobják ki a gépeket és az alkatrészeket, mint az IBM-éi.) A HP esetében a hulladékot a számítógép-hardverek és nyomtatópatronok alkotják. A hulladékból kinyert műanyagot és fémet új termékek, például autóalkatrészek, játékok, ruhafogasok, tetőcserepek gyártásában használják fel.

A Techworld további kommentárja szerint azonban az újrahasznosított e-hulladék mennyisége önmagában nem releváns az IT-gyártók újrahasznosítási arányának összehasonlítására. Konkrétan: a HP nagyrészt nyomtatópatronokat dolgoz fel, márpedig más technológiai gyártók nem rendelkeznek a HP-hoz mérhető nyomtató üzletággal. A recycling hatékonyság mérésére jobb lenne azt vizsgálni, hogy a gyártott mennyiséghez képest milyen arányban újrahasznosítanak tech termékeket. Ezek az adatok azonban nem publikusak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.