Hirdetés
. Hirdetés

Meredeken csökkent a HP nyeresége

|

A Hewlett-Packard kedden tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, amely szerint a tavalyi évhez képest 19 százalékkal csökkent a profit. Alig egy évvel az EDS felvásárlását követően a HP már szabadulna az BPO-üzletágtól - értesült a Reuters.

Hirdetés

Azoknak, akik a legapróbb jelekből is az IT iparág várható fellendülését szeretnék kiolvasni, ezúttal csalódniuk kellett: a Hewlett-Packard (HP) kedden közzétett gyorsjelentése szerint az informatikai óriáscég pénzügyi évének harmadik, július 31-én zárult negyedévében az amerikai informatikai óriáscég nyeresége 19 százalékkal, 1,64 milliárd dollárra csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest, elsősorban az európai gazdaság folytatódó gyengélkedése miatt, illetve annak következtében, hogy a nagyvállalati ügyfelek továbbra is vonakodnak attól, hogy frissítsék rendszereiket.

Az értékesítés a cég valamennyi üzletága esetében visszaesett a szolgáltatások kivételével; a tavalyi 28 milliárd dollárhoz képest a forgalom az idei harmadik negyedévben 27,5 milliárd dollár volt.

A visszaesést az elemzők többsége előre jelezte, így az nem okozott különösebb meglepetést, sőt a HP által preferált, nem az amerikai számviteli szabályok (GAAP) alapján számolt nyereség még meg is haladta az elemzői várakozásokat.

Egyelőre nem látszanak a fellendülés jelei
Bár egyes technológiai nagyvállalatok már pozitív változásokról számoltak be, Mark Hurd, a HP vezérigazgatója a Financial Times tudósítása szerint úgy nyilatkozott, hogy bár 2010-ben már mindenki számára jobb lesz, de egyelőre nem látszanak a fellendülés jelei. A HP ezzel együtt nem változtatott az év korábbi részében közzétett éves előrejelzésén.

Az elemzők kérdésére, hogy az egy éve felvásárolt EDS mekkora mértékben járult hozzá a cég eredményeihez, Hurd elmondta: a negyedévben az EDS részvételével nyújtott üzletifolyamat-kiszervezési (Business Process Outsourcing ? BPO) szolgáltatásokból származó forgalom 93 százalékkal, 709 millió dollárra nőtt, így a csoportszintű forgalomcsökkenés mindössze 2 százalékos volt. Ugyanakkor az EDS-nél lényegesen alacsonyabb a haszonkulcs, ?ezen a fronton még többet kell dolgoznunk? ? tette hozzá a HP vezérigazgatója.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a HP-nál azt fontolgatják, hogy az outsourcing üzletág egy részét bezárják vagy értékesítik ? ez leginkább éppen a BPO-szolgáltatásokat érintheti ?, és a jövőben kizárólag a magas hozzáadott értékű technológiai szolgáltatásokra fókuszálnak majd. Amennyiben ezeket a vagyonelemeket értékesítik, úgy a vevő valószínűleg az indiai technológiai és outsourcing cégek közül kerülhetnek ki, mint TeleTech Holdings vagy a Stream Global Services.

Térvesztés a PC- és a kéziszámítógép-piacon
A HP részvényei kedden 2 százalékkal erősödtek a New York-i Értéktőzsdén, de a zárási utáni kereskedésben ezt el is bukták. A részvényár csökkenése valószínűleg Mark Hurd óvatos előrejelzésének volt köszönhető, aki ugyanakkor megerősítette, hogy bár a HP eredményei továbbra is gyengék voltak Európában, az üzlet stabil maradt a másik két fő piacon, az Egyesült Államokban és Kínában.

A vállalat PC üzletágának ? amely a volumennövekedés ellenére is 18 százalékos profitcsökkenéssel volt kénytelen szembesülni ?  erős árversennyel kell szembenéznie, mivel a piacon egyre növekszik az olcsó netbookok aránya. Emellett a HP a kéziszámítógépek piacán is teret vesztett a riválisokkal szemben ? jegyezte meg a Financial Times.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.