Hirdetés
. Hirdetés

Merész Internet Explorer 9 húzás

|

Az IE9 kizárólag a H.264 kódolású videók lejátszását fogja támogatni. A Flash így bajba kerülhet, de a Microsoft is eltaktikázhatja magát.

Hirdetés

"A web jövője a HTML5. A Microsoft pedig elkötelezte magát a W3C HTML5 mellett, amely nagyon fontos lesz a gazdag, interaktív web-alkalmazások és a designos weboldalak fejlesztésénél. A HTML5 specifikáció a mozgókép formátumának leírása nélkül biztosítja a videó lejátszást. Emiatt úgy gondoljuk, hogy a H.264 egy kiváló megoldás. Így az IE9 kizárólag a H.264 videó lejátszást fogja biztosítani" - írta az Internet Explorer hivatalos blogjában Dean Hachamovitch, a böngésző vezető fejlesztője.

 

 



A HTML5 H.264 támogatásnak és az Internet Explorer 9 hardveres gyorsításának köszönhetően így a böngésző legújabb változatával a felhasználók a Flash telepítése nélkül is megtekinthetik majd a webes mozgóképeket, amely idővel teljesen feleslegessé teheti a beépülő modul jelenlétét. Főként, hogy a redmondi szoftvercég mellett a rivális böngésző-fejlesztők is erre készülnek, sőt a Microsoft mostani állásfoglalása nagyjából rímel Steve Jobs pár nappal ezelőtt kiadott nyílt levelére. "Ha a web-szolgáltatók H.264-re átkódolják a mozgóképeiket, akkor azokat a Flash telepítése nélkül is elérhetővé tehetik felhasználóiknak. E videók ugyanis mindenféle beépülő modul nélkül tökéletesen élvezhetőek Safari és Google Chrome böngészőkben, illetve iPod és iPad készülékeken" - írta Steve Jobs a Flash-t bíráló levelében.

Az Apple vezérétől eltérően azonban a redmondi szoftvercég nem zárkózik el teljesen a párbeszéd elől. "A Flash több problémával is küszködik a megbízhatóság, a teljesítmény és a biztonság területén. Igyekszünk szorosan együttműködni az Adobe mérnökeivel, párbeszédet alakítva ki a felmerülő hibákkal kapcsolatban. Mindennek ellenére a Flash továbbra is meghatározó tényező napjainkban a webes, gazdag felhasználó élményt nyújtó megoldások biztosításában" - írja Dean Hachamovitch.

A Microsoft mostani bejelentésével kapcsolatban - az XP támogatás elhagyását követően - ismét felmerülhetnek kérdések. Egyrészt, hogy egyáltalán jó-e az, hogy már az Internet Explorer 9 fejlesztésének korai szakaszában egyértelműen a H.264 videó-kódolás mellett teszik le a voksukat? Főként, hogy a Google hamarosan az I/O konferencia keretén belül nyilvánosságra hozhatja a VP8 kodek forráskódját, amely a kiszivárgó hírek szerint a felére redukálja majd a jelenlegi H.264 mozgóképek méretét, és így erőforrás-takarékosabb is lesz. Márpedig ha beválik, és a YouTube is vált idővel, akkor az Internet Explorer újra zsákutcába kerülhet. Valamint ha a redmondi szoftvercég komolyan a HTML5 mellett kötelezi el magát, és így a beépülő modulok feleslegesség válhatnak, az nemcsak a Flash-nek árthat, hanem a riválisának is: a Microsoft Silverlight multimédiás platformnak.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.