Hirdetés
. Hirdetés

Mérnökeitől tanul az infrastruktúra

|

Felhők mindenütt, örökéletű öröklött rendszerek, ChatOps a kognitív infrastruktúrában - és egy kiváló üzletág. Exkluzív interjú Bart Van den Daele-vel, az IBM Global Technology Services világszintű infrastruktúra-szolgáltatásainak vezérigazgatójával.

Hirdetés

Miközben távmunkára váltott a világ, minden eddiginél világosabbá vált, hogy az elosztott vállalatok támogatásához olyan infrastruktúra és üzemeltetés szükséges, amely egyszerre növeli a rugalmasságot és az állóképességet, mutatott rá a Gartner. A felhőszolgáltatások ebben sokat segíthetnek, azonban a peremhálózatok megjelenésével és a nyilvános felhő részeinek vállalati adatközpontokba költözésével maga a felhő is elosztottá válik.

Computerworld: Hogyan formálják ezek a trendek - az adat, az analitika és a mesterséges intelligencia (AI) meghatározó szerepének növekedésével együtt - az infrastruktúra-szolgáltatások piacát?

Bart Van den Daele: A felhők kétségtelenül meg fognak jelenni mindenütt, a peremhálózatokon, a helyi adatközpontokban, végül még az otthonainkban is, hogy a biztonságtól kezdve az épületfelügyeleten át a "buborékunkban" fogyasztható, különféle szolgáltatásokig technológiai alkalmazásokkal tegyék jobbá életünket. Az adat, az analitika és az AI kulcsszerepet játszik ebben a fejlődésben, mivel a megoldásoknak, személyre szabott tartalommal és összefüggésbe helyezve, igényeinkhez kell illeszkedniük.

Világos, hogy a végfelhasználók a felhőkben nem infrastruktúrát, hanem szolgáltatásokat látnak. De hasonlítsuk őket a közművekhez, a víz-, vagy a Magyarországon is kiterjedt gázszolgáltatáshoz, és nyilvánvalóvá válik, hogy a felhőket is nagy, bonyolult, védett és szigorúan felügyelt infrastruktúra működteti. A felhőszolgáltatások fogyasztásával együtt ez a felügyeleti modell is fejlődik. A peremhálózatok és helyi adatközpontok irányába mutató evolúció az infrastruktúra-szolgáltatások bővülését vetíti előre - a tisztán infrastruktúra-szolgáltatásoktól kezdve a biztonságon, az adatintegritás és -következetesség felügyeletén át a végponttól végpontig ívelő szolgáltatásmenedzsmentig és -monitorozásig.

CW: Milyen szerephez jut a továbbiakban az AI az infrastruktúrában és üzemeltetésben? Az infrastruktúrának is kognitívvá kell válnia ahhoz, hogy a jövőben jobb kognitív képességeket szállíthasson az üzletnek?

BVDD: Napjainkban is zajlanak az erre utaló változások. Infrastruktúráinkat már felruháztuk olyan kognitív képességekkel, mint a proaktív karbantartás, a feladatautomatizálás és a mesterséges intelligenciával támogatott üzemeltetés (AIOps), amelyek elemzik a teljes IT-környezet viselkedését, és azonosítják a kívánttól eltérő folyamatokat. A kognitív képességek továbbfejlesztéseként lehetővé tettük, hogy az automatizálás a rendszermérnökök egymás közti interakcióiból is tanuljon, ez a ChatOps technológia. Az AI-t így a háttérben, az eszközök részeként vetjük be, a kognitív képességek használatát nem kell külön elsajátítani.

A feldolgozási és a tárolókapacitás exponenciális növekedésével új modellek jelennek meg az infrastruktúra felügyeletében és monitorozásában, állóképességének fokozásában, de közöttük visszatérnek a föderatív modellek is. A biztonság, a magánélet védelme, a következetesség és az integritás szempontjából egyaránt szilárd adatmenedzsment nélkülözhetetlenné válik, ami az infrastruktúra-szolgáltatások számára a növekedés szintén fontos területe lesz.

Feldolgozási kapacitást számos szereplő fog továbbra is szállítani a felhőben és azon kívül, miként az alkalmazások is különféle formátumokban - nyílt forráskódú és gyártóspecifikus konténerekben, Kubernetes platformon, öröklött rendszereken, készülékekbe integrálva vagy azok nélkül - futnak majd, de a vállalatoknak mindezen szállítókat és alkalmazásokat biztos kézzel kell felügyelniük. Pusztán emberi erőforrással az IT-környezet növekvő komplexitása aligha kezelhető, ezért döntő jelentőségűvé válik az automatizálás és a kognitív képességek kiterjedt használata. Az infrastruktúra-szolgáltatások terén ez újabb komoly üzleti lehetőséget teremt, és egy erőteljes többfelhős felügyeleti platform (MCMP) megjelenését sürgeti.

CW: Meddig működhetnek még az öröklött rendszerek a gyorsan fejlődő IT-környezetekben? Közeledünk lassan elnyújtott életciklusuk végéhez, vagy még sokáig súlyosbítják majd az amúgy is növekvő összetettséget?

BVDD: Véleményem szerint a felhő gyors térhódítással el fogja érni a teljes infrastruktúra-használat 25-30 százalékát, és ezt követően egy kicsit fürgébben fog fejlődni, mint a hagyományos környezetek. De míg az új növekedés nagyrészt a felhőben zajlik majd, addig a digitalizált világban a hagyományos környezetek is nőni fognak a gazdasági lehetőségekkel és a háttérrendszerek használatával összhangban.

Napjaink internetre termett alkalmazásai mellett elsőként a fejlesztés és a tesztelés munkaterhelései kerültek a felhőbe, mivel ez üzemeltetés és adatvédelem, biztonság szempontjából is kihívásmentes. Az újabb alkalmazások lehetőség szerint már szintén közvetlenül a felhőben jelennek meg. Lesz ezen a téren mozgás, a vállalatok meglévő alkalmazásaik némelyikét is felhőbe viszik, de ezt mindig alapos mérlegelésnek kell megelőznie, mert kiderülhet, hogy egy jól menedzselt magánkörnyezetből mégsem érdemes őket kimozdítani. Meggyőződésem, hogy 5-10 évbe beletelik, mire ezek a megmaradó rendszerek is továbbfejlődnek, ami az IT világában persze egy évszázadnak tűnhet. Az infrastruktúra-szolgáltatások szállítói ezért az interoperabilitás fenntartására fognak összpontosítani, az adott időszak, környezet és technológia függvényében mindig a célnak megfelelő modellt javasolva a vállalatoknak.

CW: Az IBM menedzselt infrastruktúra-szolgáltatásokat adó üzletága megkezdte kiválását, és az év folyamán önálló, tőzsdén bejegyzett céggé alakul. A tavaly őszi bejelentés szerint az IBM a továbbiakban a hibrid felhőplatformra és az AI-képességekre összpontosít, a léterjövő új vállalat (NewCo) pedig az eddiginél is nagyobb agilitással fogja tervezni, működtetni és korszerűsíteni az ügyfelek infrastruktúráját. Hogyan készül elérni a NewCo ezt a gyorsulást?

BVDD: A NewCo az infrastruktúra-szolgáltatások terén már meglévő vezető szerepének további növelésére fog fókuszálni. Minthogy önálló vállalattá válunk, első célunk nyilvánvalóan ez lesz, elérését fogja szolgálni minden választásunk és döntésünk.

Egy nagyobb vállalat részeként az üzletágak érthetően osztoznak a beruházásokon és a fókuszon. A mi beruházásaink mostantól teljes egészében az infrastruktúra-szolgáltatásokba áramlanak. Az innovációt helyezzük előtérbe, ami a menedzselt szolgáltatások terén már sok éve váratott magára. Az olyan technológiákkal, mint az AI, új alapokra helyezhetjük a vállalatok és IT-hálózataik interakcióit, a rendszerszintűvé váló problémákat megelőző korai felismeréstől kezdve a meglévő feladatok hatékonyabb ellátásáig.

A NewCo arra a páratlan szakértelemre támaszkodik emellett, amelyet az összetett, üzletkritikus infrastruktúrák menedzselése terén építettünk ki.

Kivételes képességeinkkel hathatósan fogjuk segíteni ügyfeleinket a transzformáció útján. Vállalatunk az első naptól a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások piacvezetőjeként indul, globális szakembergárdával, valamint a legátfogóbb, technológia-intenzív és szigorúan szabályozott iparágakban tevékenykedő ügyfélkörrel.

CW: Értelmezhetjük a különválást a projektalapú, például IT-modernizációs szolgáltatások és az olyan, magasabb hozzáadott értékű szolgáltatások különválasztásaként, amelyek egyre inkább az előfizetéses vagy használatarányos modellben elérhető felhőalapú megoldásokhoz kötődnek?

BVDD: Végponttól végpontig ívelő infrastruktúra-szolgáltatásainkat visszük az új vállalatba, a projektalapú és a menedzselt szolgáltatásokat egyaránt, amelyek mindegyike magas hozzáadott értékkel bír. Visszatérve közműves hasonlatomhoz: mi az értékesebb, a csapból folyú tiszta víz vagy a vizet használó alkalmazás? Nincs alkalmazás ugyanis, nem ihatunk vizet, de még a termőföldet sem öntözhetjük, ha a víz minősége, az ellátás megbízhatósága és fenntarthatósága nem garantálható. Ugyanez érvényes az IT világában az infrastruktúra-szolgáltatásokra is.

CW: Az IBM Global Technology Services üzletága, amelyhez a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások is tartoznak, Magyarországon is jelen van, több szakembere régiós vezetői pozícióban dolgozik. A különválás hogyan érinti ezt a szervezetet hazánkban és a térségben?

BVDD: Korai még az új vállalat menedzsmentmodelljéről és a vezetői pozíciókról beszélni, akár világszinten, akár a régiók vonatkozásában. Magyarországi jelenlétünk fontos, itteni kompetencia-központjaink világszerte szolgáltatnak, és ezen nem szándékozunk változtatni.

CW: A digitális átalakulás és az infrastruktúra korszerűsítése szorosan összefügg, és a projektek találkozhatnak a hibrid felhőben. A vállalatok ettől függetlenül két külön szolgáltatóval, az IBM és a NewCo szakembereivel dolgozhatnak majd tovább, vagy lehetőség lesz az egypontos kiszolgálásra?

BVDD: Terveink szerint a különválás 2021 negyedik negyedévére lesz teljes, de az erős stratégiai kapcsolat az IBM és a NewCo között továbbra is élni fog. Ügyfeleink a különválás folyamán is a megszokott módon érhetnek el bennünket, és a szolgáltatások színvonala is változatlan marad. Valójában megduplázzuk erőfeszítéseinket, hogy még az eddiginél is gyorsabban és nagyobb figyelemmel válaszoljunk ügyfeleinknek, az ehhez szükséges változtatásokat mindkét vállalat elvégzi.

A NewCo a továbbiakban az IBM preferált partnere lesz a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások terén, így zökkenőmentes üzemeltetést biztosítunk ügyfeleinknek. Az IBM emellett 2021-ben is ugyanolyan szinten fog beruházni az új vállalatba, mint a korábbi években, ezzel is segítve bennünket vezető pozíciónk megtartásában és az infrastruktúra-szolgáltatások piacát átalakító trendek kiaknázásában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.