Hirdetés
. Hirdetés

Macskaagy 147 ezer CPU-ból

|

AZ IBM kutatóinak sikerült szimulálniuk a macska agykéregének működését : 127 ezer processzorral és 144 terabájt memóriával.

Hirdetés

A portlandi SC09 szuperszámítógép konferencián az IBM képviselői bejelentették, hogy kutatóintézetük mérnökeinek Lawrence Berkeley tudóssal együttműködve sikerült szimulálniuk egy macska agyának működését, mesterségesen létrehozva annak 1 milliárd neutronját, és 10 trillió különálló tanuló szinapszisát.

 

bluematter.jpg


Igaz, ami igaz a szuperszámítógépük meg sem közelíti a házi kedvencek biológia csodáját. Egyrészt szuperszámítógépük 147 456 darab processzorával és 144 terabájt belső memóriájával sokszorosan túlnövi azt. Másrészt a reagáló képessége is sok esetben ezerszer lassabb a macska agyáénál. A gépük mégis jelentős előrelépést lehet, mivel az IBM elmondása szerint így pontosan tanulmányozhatják, hogy az apró állat miként reagál a környezet hatásaira, s hogyan képes tanulni.

Tovább folytatják a kutatást, s a fenti ok miatt a jövőben a nanotechnológiát is bevetve igyekszenek csökkenteni a szimulált agy méretét, s így annak energia felvételét is. A konferencián ugyanakkor bejelentették, hogy BlueMatter néven egy ezen folyamatot segítő algoritmust is készítettek, amely segíthet megérteni, hogy miként működik együtt az emberei agykéreg és az alkéreg. Természetesen a cél az emberi agy lemodellezése, de talán a macska mesterséges agya alapján érezhető, ez nem lesz egyhamar.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.