Hirdetés
. Hirdetés

Mi lesz veled, CES?

|

A Microsoft idén utolsó alkalommal vesz részt a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításán, a Consumer Electronics Show-n. A szakemberek egy része attól tart, hogy a gyártó távozásával a show is jelentőségét veszítheti.

Hirdetés

Steve Ballmer
Steve Ballmer

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója hétfőn este adta a cég utolsó nyitóbeszédét a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown (CES). A szoftveróriás jövőre már nem vesz részt a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai szakkiállításán és vásárán; a jelenlevők szerint a búcsú meglehetősen laposra és érdektelenre sikerült. A szakemberek szerint kérdés, hogy a Microsoft lelépése milyen hatással lesz a rendezvény jövőjére nézve: egyesek már temetik, mások még éltetik a show-t.

A szakma képviselői egész évben azt találgatták, milyen lesz a felhozatal az idei CES-en. A rendezvény évek óta rengeteg kiállítót és érdeklődőt vonz, egyesek mégis úgy vélekednek, hogy csillaga leáldozóban van. A szkeptikusok szerint az, hogy a szcéna első számú trendsettere, az Apple nem állít ki, nagyban csökkenti az esemény jelentőségét; ráadásul az elmúlt években csak kevés olyan terméket mutattak be Las Vegas-ban, ami komolyabb hatással lett volna a piac alakulására.

Nathan Brookwood, az Insight64 vezetője szerint a Microsoft távozása is azt bizonyítja, hogy a CES egyre kevésbé számít presztízsértékű eseménynek az iparági szereplők körében. Véleménye szerint az idei lehet a show „csúcséve”, amelyet lassú, de annál biztosabb hanyatlás követ majd.

Annak ellenére, hogy a Microsoft sosem tartozott a „nagy innovátorok” közé, Bill Gates és utódja, Ballmer évek óta a rendezvény húzónevei közé tartoztak, részvételük kiemelt sajtófigyelmet biztosított a CES-nek - hangsúlyozta Brookwood. Az elemző szerint a gyártó távozása anyagi szempontból is kellemetlenül érintheti a szervezőket: a cég ugyanis évről-évre hatalmas kiállítótereket bérelt a vásár helyszínén.

Brokwood szerint az elmúlt években a CES fókuszát vesztette: a meglehetősen tarka mezőnyben TV-k és hangrendszerek vetélkednek a laptopokkal, okostelefonokkal és más számítástechnikai termékekkel a médiafigyelemért. Mivel a rendezvény eseményeinek többségét – köztük a keynote-okat és a nagyobb sajtókonferenciákat is – online közvetítik, ráadásul a résztvevők a Twitteren, a Facebookon és a különféle blogokban is beszámolnak róluk, egyre kevesebben látják értelmét annak, hogy személyesen is ellátogassanak a kaszinók mekkájába.

„A show elvesztette az identitását” - vélekedett Brookwood. „Olyannyira, hogy ma már senki sem tudja, mi értelme megrendezni.”

Tim Bajarin, a Creative Strategies elnöke már optimistábban nyilatkozott. A szakma évek óta temeti a CES-t, a szervezők mégsem csukták be a boltot – jelentette ki. A szakértő egyetértett abban, hogy a show sokat vesztett korábbi fényéből; jelentőségét mégis megkérdőjelezhetetlennek tartja, hiszen áttekintést nyújt az aktuális iparági trendekről. „Ez az a hely, ahol az emberek megpróbálják befogni az Apple-t” - mondta.

Bajarin szerint annak ellenére, hogy az Apple után most a Microsoft is úgy döntött, hogy a nemzetközi kiállítások és vásárok helyett inkább saját rendezésű eseményein mutatja be a termékeit és fejlesztéseit, a többi gyártónak szüksége van a CES-re: szükségük van egy olyan nagy észak-amerikai rendezvényre, ahol bemutathatják portékáikat a kereskedőknek. A CES szervezői közel 140 ezer látogatóval számolnak az idén: ráadásul, mivel a nagyközönséget nem engedik be a show-ra, egyre több a szakmai résztvevő - fejtegette a szakember.

Bajarin szerint fontos lenne, hogy az eseményt szervező Consumer Electronics Association jövőre új „vezérszónokot” találjon Ballmer helyett - véleménye szerint Howard Stringer, a Sony elnöke vagy valamelyik Samsung-vezető lenne az ideális választás.

A Microsoft a múlt hónapban jelentette be, hogy a jövő évtől nem vesz részt a CES-en: magyarázatuk szerint a vásár időpontja nem illeszkedik a termékbevezetési stratégiájukhoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.