Hirdetés
. Hirdetés

Mi lesz veled Dropbox?

|

Megérkezett a Google Drive, a Skydrive-ot pedig a hét elején frissítette a Microsoft. Komoly riválisokat kapott nyakába a népszerű tárhely-szolgáltató.

Hirdetés

Nehéz napokat élhetnek meg a Dropbox képviselői. A tárhely-szolgáltatás elsőként még legyinthetett a Skydrive átalakítására, ám a Google Drive érkezése után már egy válságtanácskozás összehívása is indokolttá vált. Annak ellenére, hogy a Dropbox nem lepődhetett meg riválisa döntésén, mivel ezúttal meglehetősen rosszul zárt a Google kommunikációs gépezete. Gyakorlatilag a Google Drive megjelenése előtt minden fontos kérdésre már választ kaphattunk.

 



Kétség sem férhet hozzá, hogy a Google Drive a Dropbox közvetlen riválisa, mint ahogy a Skydrive is azzá vált az átalakítása után. A tárhely méretét tekintve egyelőre a redmondiaknak áll a zászló. A Skydrive - 25 gigabájtról leredukált - 7 gigabájtos háttértere mellett a Google csak 5 gigabájtot kínál, míg a Dropbox 2 gigabájtja meglehetősen kevésnek tűnik. A felhasználói tábor és a marketing lehetőségeket tekintve pedig a Google Drive tűnik befutónak, hiszen kétség sem férhet hozzá, hogy a keresőcég a szokásához híven minden fontos szolgáltatásába (Gmail, Google+, Android) hangsúlyossá fogja tenni megoldását, mint ahogy az szokása. A megfelelő hype érdekében egyébként a Google már reakcióból e fegyverhez nyúlt, hiszen a Google Drive érkezésével a Gmail 7,5 gigabájtos tárkapacitását is feltornázták 10 gigabájtra. Arról nem is beszélve, hogy a Google Drive érkezésével a cég felhasználói immár 5 gigabájtos tárhelyen tárolhatják a dokumentumaikat. Ennek aztán tényleg örülnek a userek!

A Skydrive is támad

A Microsoft e téren a Windows Phone táborában, és még inkább a Windows 8 felhasználóiban reménykedhet, mivel mindkét platformban hangsúlyos szerepet kapott a felhő tárhely. A gond az, hogy a Skydrive eddig nem volt képes nagyobb rajongótábort építeni maga köré, pedig korábban nem 7, hanem 25 gigabájtot kínált teljesen ingyen. Ha már itt tartunk, egy tipp: a már meglévő felhasználóknak érdemes ellátogatni a skydrive.com tárhelyre, ahol korlátozott ideig egy kattintással megtarthatják a 25 gigabájtos tárterületüket!

 



A Skydrive legutóbbi átalakítása azonban egy fontos mérföldkő volt, mivel eddig a megoldás terjedését főként az hátráltatta, hogy például a Dropbox-tól eltérően nem rendelkezett olyan kliensoldali alkalmazással, amely képes lett volna automatikusan szinkronizálni az állományokat a felhő tárterületre. Habár volt a Live Sync, de az csak egy elkülönített, és jóval kisebb területhez fért hozzá. Az átalakítással azonban most újabb alkalmazások érkeztek, így a Windows, a Mac, az iPhone és iPad, valamint a Windows Phone felhasználók már egyszerűen szinkronizálhatják állományaikat, nagyjából pont úgy, mint a Dropbox-nál. A Microsoft által készített (ezért kezeljük fenntartással) összehasonlító táblázatból más fájó különbségek is napvilágot látnak.

 



A mobil eléréstől elsőként tekintsünk el, mivel egy frissen indult szolgáltatástól nem fair azt elvárni, hogy rögtön minden platformon rendelkezzen klienssel. Az ellenben jól látható, hogy a Dropbox a csoportmunkát és a dokumentumok online szerkesztését tekintve kihívásokkal küzd.

Egy kis matek

A tárhely bővítésnél pedig - a táblázattól eltérően - a Google Drive esetén +25 GB havi 2,49 dollárba (körülbelül 542 forintba), +100 GB havi 4,99 dollárba kerül (körülbelül 1000 forintba).

 

 

Azaz a Google meglehetősen lenyomta az árakat, amelyben a Skydrive is teljesen partner. A Microsoft tárhelye ugyanis éves díjjal számol, amelyet leosztva +20 GB ára körülbelül 200 forint (2300 FT/év), míg + 100 gigabájtért nagyjából 100 forintot (11 500 Ft/év) kell kifizetnünk. Ezzel szemben a Dropbox árai meglehetősen magasak. Utóbbinál +50GB havi 10 dollárba (kb. 2200 Ft), +100Gb havi 20 dollárba kerül (kb. 4300 Ft).

 



API-k: áll még a vár

Egy téren még továbbra is jól áll a Dropbox. Az API-k támogatásában, amelyen keresztül a küldő alkalmazások hozzá tudnak férni a tárterületekhez, és így jobb felhasználói élményt tudnak biztosítani az internetezőknek. E téren a Skydrive a Dropbox mögött jár, amelynek habár Windows Phone 7 és Windows 8 esetén meglehetősen jól dokumentált az API csomagja, a külső web szolgáltatások mégis nehezen tudnak ahhoz hozzáférni. A Google Drive esetén még szintén problémás a kezelésük. Az Ars Technica beszámolója szerint ugyanis csak úgy lehet egy külső alkalmazás számára engedélyezni a hozzáférést a tárterülethez, ha azokat a felhasználó a Google Drive oldalán a Chrome Web Store-ból telepíti (amely használatához Chrome böngésző szükséges).

 

 

Azaz amint a Microsoft, úgy a Google sem igazán segíti a külső webszolgátatások munkáját. E téren a Dropbox még mindig jó áll, ám a többi szempontot nézve nehéz hónapok elé néz a tárhely-szolgáltató. A nagyok ugyanis bemerészkedtek a területükre, akik kétségtelenül le akarják tarolni e piacot is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.