Hirdetés
. Hirdetés

Mi lesz veled Microsoft?

|

Jövőre különválhatnak a fogyasztói és üzleti megoldások gyártói az informatikai szektorban. Jóslatok 2010-re!

Hirdetés

Mark Anderson, a Strategic News Service vezérigazgatójának az előrejelzéseire érdemes odafigyelni. A befolyásos elemző megállapításai ugyanis a legtöbbször célba találnak, így e tekintetben már meglehetősen jó hírnévre tett szert az elmúlt évek során. Az iparági szakértő idén sem pihent, és összegyűjtötte a 10 előrejelzését a soron következő 2010-es évre, amelyet egy New Yorkban tartott vacsora keretin belül osztott meg a főként vállalatvezetőkből, nagy részvényesekből és IT szakértőkből álló hallgatóságának. Az általa elmondottak azonban nem hétpecsétes titkok, így nézzük pontokba szedve Anderson 2010-es jövendöléseit.

 

 

netbook.jpg


1. Rendszerek csatája:
Az elemző előrejelzése szerint 2010-ben a netbookok, a mobiltelefonok, a táblaszámítógépek és a cloud megoldások alaposan fel fogják bolygatni a ma ismert informatikai piacot. Az apró hordozható gépek eladásai az idei évhez hasonlóan továbbiakban is szárnyalni fognak, így a netbookokra szánt megoldások között erős verseny várható. E mellett szerinte a cloud megoldásokat továbbra is leginkább a fogyasztói réteg fogja igénybe venni (Picnik, Amazon) míg a nagy cégek saját privát adatközpontjaikkal fognak foglalatoskodni.

2. Az operációs rendszerek harca: Mark Anderson szerint 2010-ben minden eddiginél kiélezettebb lehet a verseny az operációs rendszerek piacán. Ha a neveket nézzük, akkor többszereplős csatáról beszélhetünk, hiszen a nemrég megjelent Windows 7 mellett csatába száll még a Mac OS, a Linux, a Symbian, az Android, a Chrome OS, és a Nokia Maemo 5. Mindemellett ha az eladásokat nézzük, akkor előrejelzése szerint a Windows 7, a Mac OS és az Androird lehet a nyerő, s mivel a Windows 7 csak a PC-ket célozza meg, ezért a mobil platformok piacán szabadon növekedhetnek más rendszerek is.

3. Minden mobilra megy: 2010-ben folytatódni fog a 2009-es tendencia, vagyis minden szolgáltatás és alkalmazás fejlesztője igyekszik majd termékét több képernyőn is (PC-mobil-böngésző) elérhetővé tenni. Minden címkézve lesz és az eddig felépített falak leomlanak majd. Sőt Mark Anderson jóslata szerint hamarosan a TV-k és mozik tartalomszolgáltatói is igyekeznek majd új üzleti modellt találni, a mobileszközökön is elérhetővé téve szolgáltatásaikat, egy jelképes összegért cserébe.

 

 

appstore.jpg


4. Mikrofizetés: Előző jóslatával egybecseng, hogy ennek megfelelően tovább fog folytatódni a mikrofizetés térnyerése, mikor a szolgáltatók egy még megfizethető összegért kínálják majd tartalmaikat. Legyen szó akár a fent említett TV-műsorokról, újságcikkekről, vagy különféle alkalmazásokról.

5. Mobil vs. PC: Mark Anderson szerint kettőjük között éles vonalat lehet majd húzni a jövőben, ahol előbbi inkább a fogyasztói réteget, míg a PC a nagy céges közönséget fogja szolgálni. Szerinte egyébként a mobil eszközök szegmense összességében a legérdekesebb terület, ahol még rengeteg innováció: új szoftverek, üzleti megoldások, és terjesztési csatornák megjelenése várható.

6. Cloud katasztrófa: Előrejelzése szerint már nem kell sokat várnunk az első komolyabb cloud megoldásoknál bekövetkező biztonsági incidens bekövetkeztéig. Mindez egy kicsit gátat fog szabni a felhő alapú technológiák fejlődésének, s a cégek is jóval inkább meg fogják gondolni, hogy féltett adataikat egy távoli szerveren tárolják. A vállalatok vezető ezért az ipari kémkedés melegágyaként fogják definiálni a cloud megoldásokat.

 

 

cloud-computing.jpg


7. Karakteres cégek: A szakértő szerint mivel különválnak majd a fogyasztói és az üzleti(kormányzati/vállalati) megoldások, ezért az informatikai gyártók között is kettősség alakul majd ki. Az Apple, a Google és több ázsiai hardvergyártó neve is leginkább a fogyasztói társadalomnak fog jól csengeni, míg a Dell, az IBM, a Cisco, vagy a Microsoft a cégek körében lesz népszerű. A HP pedig mindkét területen igyekszik majd növelni a befolyását. Fontos, hogy míg Anderson korábban a fogyasztói és üzleti megoldások összefonódásáról beszélt, most már viszont egyértelmű, hogy azok inkább távolodni fognak, mint közeledni egymáshoz.

8. Microsoft bukta: Szerinte így a Microsoft egyértelműen veszteségeket fog elkönyvelni a fogyasztói szektorban, ahol csak egyetlen jelentős termékkel: az Xbox konzollal képviselteti magát. A redmondi szoftvercég ki fog maradni a legérdekesebb és legdinamikusabb szektorból, ahol jelentős újdonságok várhatóak majd. Szó szerint a partvonal mellé szorul. Anderson szavaival élve: Game Over.

 

 

cimlapok.jpg


9. Fizetős lapok: A válságot túlélő online médiumok - visszakanyarodva a negyedik jóslatához - a jövőben egyre többen fogják letenni voksukat a fizetős tartalmak mellett. A mikrofizetés vonzó lehet számukra, hiszen ez esetben csak egy jelképes, még megfizethető összeget fognak kérni tartalmaikért. Ha jól belegondolunk Robert Murdoch legutóbbi kirohanása erre kiváló példa lehet.

10: Új lehetőségek:
Végezetül Mark Anderson szerint 2010-ben megjelenhetnek a távoli adatbázisokat használó, valós idejű megoldások, amelyek minden eddiginél gazdagabb felhasználói élményt nyújthatnak majd. Legyen szó akár a bevásárláskor elérhető ár-összehasonlító adatbázisok eléréséről, az önéletrajz adatokkal összekötött arcfelismerésről, vagy hanggal vezérelt megoldásokról. Habár e technológiák még csak kísérleti stádiumba vannak, mégis jó esély van rá, hogy 2010-ben még hallunk felőlük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.