Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Build 2019: felhőgyár fejlesztőknek

|

Mesterséges intelligenciával pörgeti fel az egyéni és a csapatmunkát megkönnyítő okosalkalmazások, öntanuló és önvezérelt rendszerek készítését hibrid és többfelhős környezetekben, jelentette be a Microsoft éves fejlesztői konferenciáján. Nyílt forráskódú technológiáknak, kvantumszámítógépeknek is jutott a reflektorfényből Seattle-ben.

Hirdetés

A Microsoft 365 integrált munkakörnyezet egyik alaptechnológiája, a Microsoft Graph az Office 365, a Windows és az Azure összekapcsolásával feltérképezi és elemzi az emberek, információk és tevékenységek közötti kapcsolatokat, platformot adva a munkavégzés hatékonyságát fokozó alkalmazások fejlesztéséhez. Seattle-ben május elején megtartott Build 2019 konferenciáján jelentette be a Microsoft a Graph friss funkcióját, a Data Connect szolgáltatást, amellyel a vállalatok - az Azure Data Factory adatintegrációs szolgáltatás által - egyszerűen összekapcsolhatják a Graphban és az üzleti alkalmazásaikban elérhető adatokat. A Data Connect, amely a Workplace Analytics részeként és független szoftverszállítók számára külön árazva is elérhető, ezzel megkönnyíti a nagy adatkészletek mozgatását feltételező, mélyebb betekintést adó intelligens alkalmazások készítését.

Elemekre bontaná és végtelenített "festővászonná" alakítaná a dokumentumokat a Microsoft a konferencián bemutatott Fluid Framework keretrendszerével, hogy még gördülékenyebbé és interaktívabbá tegye az üzleti tartalmak egyéni és csoportos létrehozását és megosztását. A Fluid SDK (software development kit) eszközeit később, valamikor az év folyamán vehetik majd kézbe a fejlesztők, de ezen az időtávon belül az új keretrendszer és dokumentummodell első képességei a Microsoft 365-ben is megjelennek. A Microsoft azt ígéri, hogy az elemeikre bontott dokumentumokon eddig nem látott gyorsasággal dolgozhatnak majd egyszerre többen, és munkájukat intelligens asszisztensek is segíteni fogják, például képek ajánlásával és szövegfordítással.

Hirdetés

Szemantikus gépek
Előzetes tesztváltozatot mutatott a Microsoft Edge böngészőjének következő, Chromium-alapú verziójából is, amelynek egyik újdonsága az IE üzemmód lesz. Sok vállalat használ örökölt rendszereket, amelyeken még ma is Internet Explorer-alapú alkalmazások futnak. Minthogy a Microsoft az IE-t integrálta az Edge új verziójába, a felhasználók könnyebben, egy fülre kattintva érhetik el és gyorsabban futtathatják majd régi alkalmazásaikat a modern böngészőben. Az Edge szintén új Collections funkciója pedig a tartalmak keresését, gyűjtését, rendszerezését, megosztását és Office alkalmazásokbaexportálását fogja segíteni.

A Microsoft szerint a jövőben a honlaphoz hasonlóan minden vállalatnak lesz intelligens ügynöke, mesterséges intelligenciára, gépi tanulásra és természetes nyelvi feldolgozásra épülő virtuális asszisztense is, amely az ügyfelekkel és az alkalmazottakkal írott vagy élő szóban kommunikál, és tudását programozás nélkül, az adatok, információk és interakciók elemzésével folyamatosan gyarapítja. Semantic Machines néven új csapatot hozott létre termékfejlesztésén belül, jelentette be a szoftvercég a konferencián, amely ezt a technológiát többek között a Cortanába is beépíti, illetve a Microsoft Bot Framework keretrendszeren és az Azure Bot Service szolgáltatáson keresztül a fejlesztőkhöz is eljuttatja. A vállalatok így az alaptechnológiákra maguk is építhetnek szemantikus gépeket - azaz megismerésre képes rendszereket -, amelyek dinamikus módon egyszerre beszélnek az emberhez és figyelnek mondanivalójára, válaszaikhoz sokféle forrásból gyűjtik össze a releváns információkat, és a párbeszédek kontextusára később is emlékeznek.

Átfogó eszközkészlet kialakítását is tervezi a Microsoft, amellyel a szervezetek egyedi használati esetekre szabott önvezérelt rendszereket készíthetnének maguknak, legyen szó például katasztrófahelyzetben bevethető mentőrobotokról vagy a nagy kiterjedésű infrastruktúrák állapotát ellenőrző drónokról. A platform előzetes változatát kipróbálva a fejlesztők mostantól a Microsoft szakértőivel közösen olyan Microsoft AI- és Azure-eszközökkel dolgozhatnak, amelyek alkalmasak fizikai rendszerek autonóm működtetésére. A technológiák közé tartozó AirSim iparági szimulátorokkal például biztonságos, mégis realisztikus környezetben taníthatóak a gépek, a ROS for Windows segítségével pedig intelligens robotrendszerek építhetők.

Kognitív szolgáltatások
A Microsoft felhőjében futó Azure Cognitive Services szolgáltatások a mesterséges intelligencia jóvoltából a látás, a hallás, a beszéd, a fordítás és az értelmezés képességével ruházzák fel az alkalmazásokat. Seattle-ben mutatta be a szoftvercég a szolgáltatások új, Decision elnevezésű osztályát, amelyek ajánlómotorként konkrét javaslatokkal segítik a felhasználókat a döntéshozásban. Ebbe a kategóriába tartozik a Content Moderator és a nemrég bejelentett Anomaly Detector mellett az új Personalizer szolgáltatás is, amely megerősítéses tanulással sajátítja el, hogy adott helyzetekben melyek a jó döntések, így azokat a továbbiakban javasolni tudja a gyors és megalapozott intézkedéshez.

Cognitive Search néven AI-képességekkel gyarapodott a Microsoft Azure Search felhőalapú keresőszolgáltatása is, amely mostantól a Cognitive Services algoritmusaival teszi hatékonyabbá az információk kinyerését strukturált és strukturálatlan tartalmakból egyaránt. A konferencia közönsége egy készülő új funkció előzetesét is láthatta, amellyel a felhasználók tárolhatják a kognitív keresések eredményeit, és azokat a Power BI vizualizációs eszközeivel vagy a gépi tanulás (machine learning, ML) modelljeivel a tudás elmélyítésére alkalmas információgazdag élménnyé alakíthatják.

Az ML-modellek építését, tanítását és bevezetését a Microsoft az Azure Machine Learning új fejlesztéseivel, többek között MLOps-képességekkel könnyítené meg, amelyek az Azure DevOps-integráción keresztül újrahasznosíthatóvá, auditálhatóvá és automatizálhatóvá teszik a gépi tanulás teljes életciklusát. Helyben programozható logikai kapumátrixokon (FPGA-kon) futó, hardveresen gyorsított modellekkel, valamint az NVIDIA TensorRT és az Intel nGraph platformokat támogató futtatókörnyezettel a mélytanulásra épülő alkalmazások teljesítményét is növelik a redmondiak, ami a következtetések felgyorsításával (az inferencia optimalizálásával) a késleltetési idővel együtt a költségeket is csökkentheti.

Dolgok internete gombnyomásra
Peremhálózati környezetek feldolgozási igényeire szabta a Microsoft az SQL Database Edge változatát, amelyet szintén Seattle-ben jelentett be. Az adatbázis-motor beépített mesterséges intelligenciát kapott, az élő adatfolyamok kezelését (data streaming) memóriában futó (in-memory) gépi tanulással és gráf-képességekkel ötvözi. Minthogy az Azure SQL Database Edge ugyanazokon a programozási felületeken keresztül férhető hozzá, mint az Azure SQL Database és SQL Server, a fejlesztők egyszerűbben terjeszthetik majd ki alkalmazásaikat a peremhálózatokra, ehhez nem kell új eszközök és programnyelvek használatát elsajátítaniuk.

IoT Plug and Play néven a Microsoft viszont új, nyílt modellező nyelvet mutatott be, amely a dolgok internetére csatlakozó eszközök felhőbe kapcsolását hivatott zökkenőmentesíteni. Az IoT-arénában ma is számos szabvány mérkőzik egymással, ezért a fejlesztőknek gyakran külön szoftvert kell írniuk az eszközökre, amelyeket hálózatba kapcsolnának, és ez erősen korlátozza a dolgok internetére épülő környezetek méretezhetőségét. Az IoT Plug and Play bejelentésével a redmondiak a hardvergyártók által tanúsított kompatibilis eszközök folyamatosan bővülő ökoszisztémáját hívnák életre, amelyek egyszerűen rádughatók a dolgok internetére, és máris használhatók lesznek, ahogyan azt például a PC-perifériáktól megszoktuk.

A HoloLens 2 Development Edition által a fejlesztők olyan technológiákhoz és megoldásokhoz férnek hozzá, amelyek megkönnyítik a kevert valóságra épülő és az okosszemüveg mellett más eszközökön is élvezhető felhasználói élmény kialakítását. A május végétől elérhető Unreal Engine 4 támogatással a fejlesztők valósághű, fotorealisztikus AR- és VR-megjelenítéssel segíthetik az építészek, a gyártóipari tervezőmérnökök és mások munkáját.

Idén sem hiányoztak a nyílt forráskódú technológiák és eszközök a Build kínálatából. A konténerezett felhőalkalmazások infrastruktúráját menedzselő Azure Kubernetes Service (AKS) a Microsoft elmondása szerint platformjának egyik leggyorsabb ütemben bővülő szolgáltatása. Egyik most debütáló eleme a Kubernetes Event-driven Autoscaling (KEDA), amely az Azure Functions eseményvezérelt, kiszolgáló nélküli számítási platform konténerezett bevezetését támogatja Kubernetes fürtökön. A Microsoft a kvantumszámítógépek logikájára épülő Q# programozási nyelvének fordítóprogramjait és szimulátorait is a nyílt forráskódú közösségnek adja - jelentette be a konferencián -, hogy ezzel is gyorsítsa a szoftverfejlesztés új határvidékén zajló innovációt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.