Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft egerek a borzalmak gyárából

|

A Microsoft kínai beszállítójának két üzemében embertelen körülmények között nem regisztrált, túldolgoztatott gyerekmunkásokat foglalkoztatnak.

Hirdetés

A Microsoft bejelentette, hogy vizsgálatot indít a kínai beszállítója ellen, mivel két független vizsgálat szerint a KYE Systems gyáraiban embertelen körülmények uralkodnak. Ott, ahol egyébként többek között a redmondi szoftvercég webkamerái, egerei és XBOX vezérlői készülnek.

 

center
center

Kép forrása: NLC

 

Az ügy előzménye az amerikai National Labor Committee (NLC) civil szervezet múlt héten napvilágra kerül jelentése, amely a Dongguan tartományban lévő két üzem munkakörülményeit vizsgálta. A független szervezet szerint a KYE szinte a rabszolgaságot idéző körülmények között foglalkoztat. Beszámolójuk alapján a többségében 18 és 25 év közötti női munkavállalókat a megengedettnél hosszabb ideig dolgoztatják, a hét 6 vagy 7 napján, napi 15 órát (reggel 7-től este 10-ig), s mindezért cserébe nemhogy túlórapénzt nem fizetnek, de még az alapbér is meglehetősen alacsony (maximum 1 dollár óránként). Így nem meglepő, hogy a gyár alkalmazottjai gyakran elbóbiskolnak munkájuk közben (ahogy a fenti képen is látszik).

 

Sőt a dolgozóikat szinte odaláncolják a gyártósor mellé, mivel még tisztasági szünetet is csak külön jóváhagyással engedélyeznek számukra, valamint tiltják a zenehallgatást és a beszélgetést is. Ez ellen szinte tehetetlenek, mivel a munkaszerződésükről nem kapnak másolatot, így a gyár urai gyakorlatilag azt tehetnek, amit akarnak. S ha ez még nem lenne elég az NLC elmondása szerint nem ritkán szexuálisan is zaklatják a többségében fiatal, 18 év alatti kínai lányokat, sőt egy esetben elbocsájtották, és 29 dollár (200 RMB) megfizetésére ítélték azon dolgozójukat, aki munka közben véletlenül levágta az egyik ujját.

 

Az NLC megállapításait később a kínai vizsgálata is megerősítette. A New York Times tudósítása szerint ugyanis az ázsiai ország kormányzata megállapította, hogy a KYE Systems gyáraiban márciusban átlagosan 280 órát dolgoztatták a munkavállalóikat, miközben a vonatkozó törvény maximum csak 196 órát engedélyez.

 

Kép forrása: NLC

 

E mellett a cég több 16 és 18 év közötti munkavállalóját bejelentés nélkül foglalkoztatja. A KYE 385 18 év alatti dolgozója közül 326 személy munkaszerződésénél találtak szabálytalanságot, pontosabban utóbbi hiányát. Többségüket ugyanis a gyár vezetői nem jelentették be a kínai hatóság számára. A Dongguan tartományi munkaügyi hivatalának elmondása alapján ugyanis a 16 és 18 év közötti személy foglalkoztatása nem törvényellenes, ha a hatóság erre külön engedélyt ad, valamint regisztrálja a fiatal munkavállalót.

 

A vádak miatt a Microsoft független szakértőket küld az érintett gyárakba, hogy kivizsgálják az esetet. Az ügyben egyébként még az NLC jelentése kapcsán Brian Tobey, a Microsoft Entertainment and Devices diviziójának a gyártásért felelős igazgatója tagadta, hogy tudtak volna a KYE visszaéléseiről. "Az elmúlt két évben, az együttműködési megállapodásunk alapján érkező dokumentumokban semmi jelét nem láttuk, hogy gyermekeket foglalkoztatnának. A dolgozók terhelését alaposan lecsökkenttettük, amely tudomásunk szerint megfelel a Dongguan tartomány által előírtaknak" - írta Brian Tobey.

 

Az eset miatt azonban nem csak a Microsoftnak kell magyarázkodnia, mivel az NLC jelentése szerint habár a KYE fő partnere a redmondi szoftvercég, a Hewlett Packard, a Best Buy, a Samsung, a Foxconn, az Acer, a Wi/IFC/Logitech és az Asus is ott található az érintett cégek között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.