Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft ingyenes víruskereső: letölthető is, meg nem is

|

Új Microsoft víruskereső – új esély. A Security Essentials a OneCare sikertelenségét igyekszik kiküszöbölni az ingyenes programmal. Magyarok sajnos még nem tölthetik le a programot.

Hirdetés

A Microsoft tavaly novemberben jelentette be, hogy 2009. június 30-án megszünteti a OneCare értékesítését, de az antivírus piacról nem vonul ki. Utána viszont a szoftvercég nagy titkolózásba kezdett és nem volt hajlandó semmilyen információt kifecsegni a Morro kódnéven futó fejlesztésről. Egészen a múlt hétig, amikor is kiszivárgott, hogy a Live Essentials csomag részeként az ingyenes víruskereső a Security Essentials néven lesz elérhető.  Később pedig Alan Packer, a Microsoft antivírus csapatának vezetője törte meg a csendet, több részletet is elárulva az IT-biztonsági alkalmazásról.

Talán a legfontosabb, hogy a Security Essentials első nyilvános bétája keddtől letölthető a Microsoft oldaláról. Az új biztonsági program Windows XP, Windows Vista, és az új Windows 7 operációs rendszer alatt fut. A tervezői szerint kisebb gépigénnyel és alacsonyabb sávszélességgel is megelégszik, így szinte bármilyen PC-n képes működni. A felhasználókra mindenképpen jó benyomást igyekszik tenni az új program, amely egyelőre 3 nyelven jelenik meg. (angol, portugál és kínai)

A hazai felhasználók azonban egyelőre nem élvezhetik a Microsoft új termékét, ugyanis a béta letöltési oldalán egyértelműen definiálták, hogy csak az USA, Izrael, Kína és Brazilia userei juthatnak hozzá a programhoz.

Forefront hátszéllel

A Security Essentials a OneCare-től eltérően tűzfallal és backup funkcióval nem fog rendelkezni, csupán a Forefront kliens védelméből átvett víruskereső modullal és rootkit-védelemmel vértezték fel. Alan Packer elmondása alapján az antivírus alkalmazás vírusadatbázisával igyekszik majd gátat szabni a fertőzéseknek, miközben erősen támaszkodik majd a felhőben lévő központi adatbázisra is (Dynamic Signature Service).

A program elsőként megvizsgál minden a gépre került állományt, hogy az szerepel-e a vírusadatbázisában, ha nem akkor a gyanús fájlokat elküldi a Microsoft központi szerveréhez, ami további analitikát végez rajta. Ha az felismer valamilyen fertőzést, akkor megteszi a szükséges lépéseket a felhasználó gépén, majd regisztrálja azt saját adatbázisába, utána pedig napi háromszor frissítésként kiküldi az összegyűjtött mintákat a többi kliens gépen lévő Security Essential programnak.

Otthonra igen, cégnek nem?
Ha valaki telepíti a vírusvédelmet, akkor az elsőként eltávolítja a gépről a Windowsok részét képező Defendert (mivel rendelkezik annak minden tudásával), majd ha egy külső gyártótól származó vírusirtót talál, akkor felajánlja annak az eltávolítását is, hogy a párhuzamos alkalmazások ne terheljék a gép erőforrásait.

"Nem hisszük, hogy a Security Essentials a vetélytársa lenne a többi ingyenes IT-biztonási megoldásnak, amelyek saját fizetős változataikat akarják eladni. Mi azon felhasználókat célozzuk, akik még nem rendelkeznek vírusvédelmi megoldással" - nyilatkozta Alan Packer.

A most megjelent béta a szakember elmondása alapján egészen a végleges verzió megjelenéséig használható lesz. Körülbelül 2009 végéig. A Microsoft illetékese pontos megjelenési időpontot nem akart elárulni.

Az informatikai biztonsági szakma továbbra is óvatosan fogadta az új programot, s egyelőre nem nagyon kommentálták a Security Essentials megjelenését. Sokan úgy gondolják, hogy az otthoni felhasználóknak hasznos lehet a program, de a vállalati alkalmazási területen nem nyújt megnyugtató szintű védelmet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.