Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft: Kétféle Media Player 11 XP-n és Vista alatt?

|

A Hotfix weboldal friss cikkéből kiderül, hogy a Microsoft furcsa lépésre szánta el magát médialejátszójának új változatával kapcsolatban. A Windows Media Player 11 két változatban is megjelenik, és jelentősen különbözni fog az XP-s és Vistás változat funkciógazdagsága.

Hirdetés

A Windows frissítésekkel és fejlesztésekkel foglalkozó weboldalon megjelent információk szerint a Microsoft május 17-én teszi elérhetővé a Windows Media Player 11-es változatának publikus bétáját. Ezzel kapcsolatban jelentették be azt a furcsaságot, hogy a végleges szoftver már két változatban készül el: idén júniusban az XP alatt futó "alapverzió" lát napvilágot, 2007 elején pedig egy jóval szélesebb funkcionalitású, Windows Vista alatt futó verzió jelenik majd meg.

A furcsaság az, hogy a két szoftver tulajdonképpen egy is (hiszen ugyanazon verziószám alatt jelennek meg), meg nem is (mivel funkcióikat tekintve jelentősen különböznek majd).
Nézzük, mit tud a két változat:

Az XP alatti médialejátszó új vezérlőfelületet kap, és javítják a hordozható eszközökkel (MP3 és videolejátszókkal, tenyérgépekkel) történő együttműködést. Egy adott lemeznek már nem csak a frontborítóját, hanem esetenként bővebb borító-részleteket is megnézhetünk, de újfajta, könnyen kereshető könyvtárakba is rendezi majd médiafájljainkat. A felhasználó manuálisan letömörítheti majd a zenéket vagy videókat, ha hordozhatóság vagy webes publikálás miatt kisebb fájlméretre van szükség, de ezeket a "távolról elérhető" fájlokat elláthatjuk olyan meta-adatokkal is, melyek tájékoztatnak mindenkit arról, milyen jogaink vannak annak felhasználására (például letölthetjük de nem adhatjuk tovább, stb.). Emellett beépítik a Microsoft és az MTV online zeneboltjának, az iTunes mintájára készült Urge Music Store-nak elérését is.

A Vistára, 2007 elején érkező változat az összes XP alatti funkcióval rendelkezik majd, de ezen kívül képes lesz egy másig PC-n lévő médiafájlok lejátszására saját gépünkön, a Vista Media Library teljes tartalmát nézegethetővé és kereshetővé teszi hordozható gépeken és lejátszókon is. A kezelőfelületét teljesen integrálják a Vista felületébe, és egy sokkal fejlettebb médiafájl-nyilvántartó rendszert is beépítenek, mely a gépen lévő zenék, videók bármilyen változásáról (törlés, hozzáadás) azonnal jelzést küld a felhasználónak. Fejlettebb lesz a teljes képernyős DVD lejátszás, ráadásul otthoni hálózaton belül jó minőségben tudjuk streamelni is saját médiafájljainkat.

A Microsoft egyelőre nem nyilatkozott a döntés hátteréről, a kétféle változatról is csak a hamarosan esedékes béta miatt esett szó, amikor a végleges szoftver tulajdonságlistájában két külön listát lehetett felfedezni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.