Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000

|

Ha valaki - hozzánk hasonlóan - nem gépíróiskolában sajátította el a gyorsbillentyűzés módszerét, akkor bizony bajba kerülhet a használat során.

Hirdetés

A Microsoft 1995-ben dobta piacra az első Natural Keyboardot, ami közel sem az első ergonomikus kivitelű billentyűzet volt a világon, de mindenképp az első megfizethető. Óriási siker lett, mert a szakma felkapta, hogy kíméli az izületeket, és egyébként is olyan macsó volt a "dimbes-dombos, mintha kint maradt volna a napon" billentyűzetet tartani az asztalon; had sárguljanak csak a kollégák látván, hogy mi mennyire tartjuk a lépést a korral!

Aztán mikor már megvolt a megfizethető, de olcsónak semmiképp sem nevezhető klaviatúra, akkor jöttek rá sokan, hogy nagyon jó, csak éppen dolgozni nem tudnak vele, mert nem tudnak tíz ujjal úgy gépelni, mint ahogy azt a gépíró-iskolában tanítják. E sorok szerzője azért szakított a szegény eszközzel, mert a legfelső sor "F" billentyűi nem a megszokott négyes tagozásban voltak rajta, hanem egykupacban, így folyton mást nyomott le, mint szeretett volna. Óh, daliás Norton Commanderes idők! Az első Natural megjelenése után a neves és névtelen konkurensek is sorra rukkoltak ki hasonló elrendezésű termékekkel - zsinórral, vagy anélkül -, de viszonylag rövid idő alatt kimentek a "tört" billentyűzetek a divatból. Elég, ha a Logitech kínálatát átlapozzuk! 22 különböző gombsorból mindössze kettő ergonomikus kivitelű. Ebbe a piaci környezetbe dobta be a Microsoft a legújabb Naturalt, az Ergonomic 4000-et.

Ugyan a nálunk járt változat még 104 gombos US kiosztású, hamarosan várható a honosított is. A billentyűzet megjelenése lehengerlő, nem is kérdés, hogy jól mutat. Ha használjuk a mellékelt, a billentyűzetet valószínűtlen magasságokba (4 cm) emelő magasítót - melyet a gépeléskor felénk eső fertálya alá kell bepattintanunk -, akkor az elegáns megjelenést a birodalmi lépegető robusztusságával cseréli fel. Ami a kényelmet illeti, egy nagyon fontos tanácsunk van: mindenképpen próbáljuk ki vásárlás előtt! Általános verdiktünk az, hogy valóban nagyon kényelmes gépelési pozíciót nyújt, a szivaccsal puhított, műbőr hatású borítással bíró csuklótámasz a legjobb, amit valaha is láttunk, de hogy a gyakorlatban tudjuk-e rendeltetésszerűen használni, az csak gépírási képességünktől függ.

Ha valaki - hozzánk hasonlóan - nem gépíróiskolában sajátította el a gyorsbillentyűzés módszerét, akkor bizony bajban lehet a használattal. Az elrendezés nem éppen megbocsátó a bal kézzel az "Y"-hoz (HU klaviatúrán "Z") nyúló felhasználóval szemben. Ha pedig néha le-lepillantunk a billentyűkre támpontot keresni, akkor a 4000-es bizonyosan nem nekünk való! A 104 billentyűt speciális funkciógombok egészítik ki a legfelső sorban. Olyanok, mint a hangerőszabályzók, a médiavezérlő lejátszás, pillanatállj, leállítás funkcióit vezérlők. Lévén ezek legfelül vannak, a Natural 4000-es pedig pont arrafelé dől, nem biztos, hogy látni is fogjuk őket normális gépelő helyzetünkben, így előre kell kicsit dőlni a használatukhoz. A két nagy gombcsoport közötti törésvonalban egy nagyítást végző "tolócsúszka" kapott helyet. Ennek majd leginkább a Vistával debütáló Explorerben látjuk hasznát. A szóköz alatt pedig a böngészőprogramunkat előre-hátra léptető gombokat találunk.

Névjegy: Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000

Kiosztás: 104 gombos US
Csuklótámasz: Műbőr borítású szivacsos
Csatolófelület: USB
Speciális funkciógombok: 16 darab
Speciális kezelőszerv: Nagyító (zoom) csúszka
Támogatott op. rendszer: Windows XP vagy Vista
Extra: Lecsatolható magasító (7 fok)
Kivitel: 14 fokos emelkedésű, 12 fokban tört klaviatúra

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.