Hirdetés
. Hirdetés

Miért kerül sokba az energiatárolás?

|

Évezredes probléma, és még mindig nincsen megnyugtató megoldás.

Hirdetés

Az energiatárolás - történjen bármilyen formában is - végső soron az elektronok "munkára bírásának" célját szolgálja. Számos formája évezredek óta ismert, széleskörű elterjedését azonban mégis megakadályozta egy tényező; a biztonság. Noha a fosszílis üzemanyagok és a szórakoztatóelektronikai eszközökben használt elemek/akkumulátorok közkedvelt energiatárolási formák, még ezek sem jelentenek teljes védelmet a felhalmozott energia elszabadulása ellen (gondoljunk csak a túlmelegedő laptopokra).

A biztonság magas szintje természetesen elérhető, ám ehhez nagy árat kell fizetni: a költségek elképesztő mértékben képesek elszaladni. Elsősorban ez az oka annak, hogy a legtöbb energiatároló-rendszer már a tervezőasztalon elbukik. Ennek egyenes következménye, hogy egy-egy újabb létesítmény kialakításakor, ha a költségeket kezelhető szinten akarják tudni, akkor előbb-utóbb elkezdenek spórolni a biztonságon. A közelmúltban bekövetkezett nemzetközi balesetek mind ezt támasztják alá.

Míg az akkumulátorok vagy elemek károkozó hatása probléma esetén minimális (még akkor is, ha egy egész házat éget le egy problémás notebook), a grid energiatároló rendszerek már teljesen más lapra tartoznak. Elektromos hálózatra gyakorolt hatásuk akár egész országokra kiterjedhet. Pusztán a működés mikéntjéből adódóan hatalmas mennyiségű tömeggel - víz, légnyomás stb. - dolgoznak, így óriási pusztítást eredményezhet, ha kontrollálatlanul elszabadulnak az energiák. Lássunk néhány példát!

Kahuku Wind projekt Hawaiin
Kahuku Wind projekt Hawaiin

Veszélyes üzem
Idén április 22-én az egy 15 megawattos akkumulátorrendszert is magában foglaló Kahuku Wind projekt vezérlőterme füsttel telt meg. Noha a helyi (Hawaii) tűzoltóság gyorsan elhárította a helyzetet, és nagyobb kár nem keletkezett, egyértelműen biztonsági hibára vezethető vissza a vészhelyzet kialakulása.

Június 4-én nátrium-kén alapú energiatároló cellák kaptak lángra egy, a japán Ibaraki prefektúrába telepített rendszerben, melynek következtében a teljes, 2 megawattos termelőkapacitást le kellett állítani. Nem sokkal az esetet követően az akkumulátorok gyártója, az NGK Insulators az energiatároló egységek fokozott hűtésére hívta fel ügyfelei figyelmét. Ez, habár fogyasztóbarát intézkedés volt, komoly hatással járt az NGK további eladásaira.

A New York államban található Stephentown városában kiépített, 20 megawattos teljesítményű Beacon Power erőműben kétszer, egymástól függetlenül adódott gond az energiatermelésben részt vevő lendkerekekkel. Ugyan a vállalat nem ismerte el az október végi csőd és a két robbanás közötti összefüggést, de az érintettek tudni vélik, hogy a biztonsági szabályok a pénzhiány miatt lazultak meg.

Következmények
Noha - szerencsére - a fenti balesetek nem jártak személyi áldozatokkal, az elmúlt fél évben történt bekövetkeztük aggasztó jövőt vetít előre az áramtermelő iparágban. Nyíltan ugyan nem kritizálják a szakemberek a rendszereket, de Sam Jaffe, az IDC energiaipari szakértője arról számolt be, hogy sokan szkeptikusan nyilatkoztak a biztonsági szabályok betartását, betarthatóságát illetően. Nem segíti a megbízható rendszerek kialakítását, hogy az új energiatermelő vagy -tároló eszközök megjelenésekor - tapasztalat híján - általában nagy a bizonytalanság annak biztonságossága körül.

Habár a tervezés során nem lehet minden incidensre felkészülni, az energiatároló rendszereket gyártó vállalatoknak minden biztonsági esetből tanulniuk kellene. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy ezeket a baleseteket megfelelően kivizsgálják, dokumentálják, majd ezt az érintettek számára elérhetővé tegyék. Emellett az iparági vásárlók piacformáló erejüket kihasználva ki kell, hogy követeljék az új megoldások biztonságosságának bemutatását.

Hiszen az áram mindannyiunké, nélküle ugyanúgy leáll a modern gazdaság, mint olaj hiányában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.