Hirdetés
. Hirdetés

Miért nem veszünk tábla-PC-t?

|

Évről évre megjelenik alaptop gyártók kínálatában egy-egy tábla PC, de az igazi áttörés eddig még elmaradt. Mi lehet az oka a kudarcnak?

Hirdetés

A Nokia évekkel ezelőtt megálmodta az első tábla PC-t, azt gondolva, hogy a céges munkatársak kezébe a leghatékonyabb eszközt adják. A speciális laptopok azonban nem lettek sikeresek akkor.  A kudarc okát akkor csak találgatták a szakértők, vizionerek. A közvélekedés szerint a felhasználók nem voltak felkészülve a szokatlan technológiára.

A világ azóta nagyot fordult, milliók használnak már érintőképernyős telefonokat, érkezik a Windows 7, jön a Microsoft Surface. Minden a mobilitásról, a távmunkáról szól, az ehhez optimális tábla PC-k azonban még mindig nem terjedtek el.

A szakértők többsége most sem érti, azt, hogy a hihetetlen laptop, net PC és mobil eszköz kereslet ellenére a tablet PC továbbra sem képes betörni a számítógépes piacra. A számítógép gyártók ennek ellenére időről időre nekigyürkőznek egy tábla PC bevezetésének is, általában kevés sikerrel.

Tablet helyett netPC
Az elemzők szerint a tábla PC sorsa sok tekintetben hasonlatos a televízióra helyezhető Set-Top box technológia hányattatásaihoz. Túl korán került az első generáció piacra és az akkor még kiforratlan eszközök nem nyerték meg a felhasználók bizalmát. Az internetet és a televíziót összekapcsoló eszközök azóta sem lettek túlzottan sikeresek, hiába próbálták a gyártók még a PC-inkbe is belegyömöszölni a kártyát.

A legújabb tábla PC modellek pedig már meglehetősen okosak, hiszen hatalmasat fejlődött az érintésre működő szoftverek világa. Az internetre vonulással pedig végleg megszűntek azok az aggályok, hogy valamilyen módon ezeket is csatlakoztatni kellett a vállalati hálózathoz.
Ma ez a beépített Wi-Fi kártyák miatt már egyáltalán nem lehet probléma.

A lehetséges okok között felmerülhet az ár kérdése is, a laptopok rohamos árcsökkenése, az olcsó net PC-k piacra lépése szintén okozhatja a tábla PC iránti minimális keresletet. A felhasználóknak drágán már csak nagyon profi modelleket lehet eladni, amely inkább tekinthet státusszimbólumnak, mint munkaeszköznek.    

tabletp.jpg


Laptopok az asztalokon
Az is elképzelhető, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a hagyományos desktop modellek eltűnésével egyidejűleg legtöbben laptopra váltottak, amit továbbra is asztali gépként használnak. A hagyományos munkahelyeken gyakorlatilag valóban felesleges egy ilyen extra eszköz, s a mobil munkavégzésben legtöbbször inkább a távmunka dominál.

Felvetődhet a kérdés, hogy milyen területeken lenne ez a eszköz igazán hasznos? A gyártók szerint a tábla PC jól használható az olyan távmunkák esetén, ahol folyamatos az adatbevitel, fontos a mobilitás és az interaktivitás. Erre azonban legtöbbször egy olcsó laptop is elég.

Végső soron így kijelenthetjük, hogy a technológia sorsa egyszerűen a felhasználón áll, vagy bukik. A felhasználó, ha nem érzi a kézzelfogható előnyöket, vagy nem elég divatos az eszköz, akkor valószínűleg nem hoz majd üzleti sikert a gyártóknak. Az sincs kizárva, hogy ha trendibb megközelítésben készülnének a modellek, akkor megszületne a várva várt áttörés, de az is lehet, hogy a tábla PC sosem lesz elég sikeres ahhoz, hogy érdemes legyen nagyobb számban piacra dobni.   

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.