Hirdetés
. Hirdetés

Milliós bírság egy körlevél miatt?

|

A januárban rajtolt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) most már nem csak mutatja az utat, keményen bírságol is, ha valaki esetleg letérne róla.

Hirdetés

Az adatvédelmi elvek kezelése már nem játék. Bár az idén létrehozott adatvédelmi hatóság december 31-ig nem tervezte bírságok kiszabását jogellenes adatkezelés jogkövetkezményeként, Dr. Ormós Zoltán ügyvéd, infokommunikációs szakjogász blogja elsőként számolt be arról nemrég, hogy már három esetben bírságot kiszabó határozatok kerültek nyilvánosságra.



Összesen közel 8 millió forintról van szó, tehát a kérdés nem játék. Az egyik alapján 5 millió forintot kell fizetni a megbírságolt cégnek, mert egy ajtó és ablak nélküli istállóban tartották cégek és szervezetek iratait. Itt a hatóság a jelentős bírság mellett sok egyéb tennivaló elvégzésére is kötelezte az eljárás alá vont szervezetet. A másik két határozat alapján olyan cégeknek kell 2 milliós(!), illetve 800 ezer forintos bírságot fizetnie, akik körlevél küldés során a címzett (To:) mezőben szerepeltették az összes címzett email címét ahelyett, hogy a titkos másolat mezőt használták volna erre a célra.

A Civil Rádió Reggeli Merítés 2012.05.21-i adásában dr. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa mondta el, hogy bár az ombudsmani hivatalok nem hatóságként működnek, az adatvédelmi ombudsman most kapott hatósági jogkört, maximum 10 millió forintig terjedő bírság kiszabásának felhatalmazásával. Ez a tény erős szabályozó eszköz. Többek közt ebből is látható, hogy az adatvédelmi szabályok betartását nagyon komolyan kell venni.

További részletek ide kattintva olvashatóak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.