Hirdetés
. Hirdetés

Milyen lesz a Windows Server 8?

|

Számos fejlesztéssel gazdagodik a Microsoft operációs rendszerének szerverváltozata - ezekbe kaphatunk bepillantást a most közzétett bétaváltozat telepítésével.

Hirdetés

Nem sokkal a desktop/mobil környezetbe szánt verzió nyilvános preview-jának megjelenését követően a redmondiak közzétették a Windows Server 8 bétaváltozatát. A tavaly szeptemberben bejelentett OS számos tekintetben frissíti a ma használt Windows Server 2008 kódját. A rendszergazdák számára hamarosan lehetővé válik a megújuló platform tesztelése, a Microsoft pedig várja a visszajelzéseket, hogy azok figyelembevételével alakíthassa ki a végleges kereskedelmi forgalomba kerülő kiadást. Az RTM (azaz a kiadásra kész) változat megjelenése pontosan nem ismert, a szoftveróriás - egyelőre - nem kívánta meghatározni, mikor debütál a piacokon.

WindowsServer8
WindowsServer8

Tekintve, hogy a Windows Server 8 nagy frissítést jelent az elődhöz képest, számos fejlesztést hordoz magában. Többek között a virtualizációt, a többgépes menedzsmentet és az alkalmazáshosting képességeket érintik a változástok, jegyezte meg Bill Laing, a Microsoft szerverekért és cloud computingért felelős részlegének vállalati alelnöke egy blogbejegyzésben. Az új operációs rendszer lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy virtuális hálózatokat hozzanak létre, amivel különböző üzleti részlegek vagy ügyfelek osztozhatnak ugyanazon a fizikai hálózaton, miközben megtartják függetlenségüket más virtuális hálózatoktól. Elősegítendő a jobb katasztrófa-elhárítást (disaster recovery) és üzletfolytonosságot, egy másik funkció révén az állománymegosztások node-ok közötti mozgatása azon szerveralkalmazások leállítása nélkül mehet végbe, melyek használják ezeket a megosztott file-okat.

win8_server_metro
win8_server_metro
A Windows Server 8 tartalmazni fogja a .Net Framework 4.5-ös változatát, ami szintén több újdonsággal gyarapodott - ezek egyike a programok egyidejűleg több processzormagon való futtatásának képessége. Az IIS (Internet Information Server) webszerver szoftver is frissül, melynek köszönhetően jobb biztonsági elkülönítést kínál amellett, hogy megnő a szerverenként kezelhető site-ok száma. A PowerShell parancssoros kezelőfelület ereje is megsokszorozódik: képességeit 2300 további parancs hozzáadásával bővítette ki a Microsoft.

Egészen alacsony erőforrásigénnyel rendelkezik az ingyenesen futtatható bétaváltozat; a szervernek legalább a következő paraméterekkel kell bírnia: 1,4 GHz-es 64 bites processzor, 512 MB memória és 32 GB-nyi háttértár. A Windows Server 2008 és a Windows Server 2008 R2 felhasználók frissíthetik saját operációs rendszerüket az új bétaváltozatra, ám ez mégsem javasolt. Egyrészt bétaverzióról van szól, ami stabilitás tekintetében még hordozhat kívánnivalókat magában, másrészt ennek installálásával nem lehet tovább frissíteni, azaz a végleges változatot csak (újra)telepítéssel lehet majd használatba venni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.