Hirdetés
. Hirdetés

Milyen nyomtatót válasszunk?

|

Valamilyen nyomtatója szinte mindenkinek van, de vajon a legjobb? Cikkünkben egy kis fogódzót nyújtunk, hogy olvasónk ne veszítsen pénzt a nyomtatáson.

Hirdetés

 

Munkához a technológiát


Először is döntsük el, milyen jellegű dokumentumokat kívánunk létrehozni! Igaz, hogy lézernyomtatóval is lehet fotót nyomtatni (vagy valami olyasmit), és egy hat alapszínű fotónyomtatóval is szép dokumentumokat állíthatunk elő, de nem mindegy, mennyi idő alatt és mennyi pénzből.

 

monolaser_.jpg

 

 

Amennyiben fekete-fehér, jobbára szöveges, néhány ábrát és táblázatot tartalmazó dokumentumokra van szükségünk, természetesen legkézenfekvőbb választás egy monokróm lézernyomtató. Ezeknek a készülékeknek az utóbbi években a 20-30 ezer forintos kategóriába süllyedt az áruk, így maga a beruházás talán nem lesz probléma. Utólag azonban sokat költhetünk még rá, ha túl kicsi nyomtatót vásárolunk. Eléggé csalhatatlan szabály ugyanis, hogy minél drágább egy készülék, fajlagosan annál olcsóbban és annál nagyobb terheléssel dolgozhatunk vele.


Sokszor éppen a másik oldalról esünk túlzásba, és mindössze havi egy-két alkalommal használunk egy napi igénybevételre tervezett irodai készüléket, gondolván, hogy jobban járunk, tekintve az alacsonyabb tintaköltséget. A hosszas üzemen kívül állás azonban megviselheti a tintasugaras masinákat, többször kényszerülnek automatikus fejtisztításra, és így már nem festenek olyan jól a költségarányok sem. Ráadásul mintegy százezret ruháztunk be egy olyan feladatra, amelyhez egy 15 000 forintos nyomtató is elég fürge és „ügyes".

 


Mindig takarékos a takarékos?


tricolor_.jpg
A takarékosság mellett szólnak a színenként különálló tintatankok, de ezek is csak akkor, ha folyamatosan vagy igen gyakran használjuk őket. Ritka használat esetében jobban megéri a kompakt kazettás megoldás, amely három alapszínt és rövid élettartamú fejet is tartalmaz.
Irodai célra általában a lézernyomtató a megfelelő, de vannak modern irodai tintasugaras üzleti nyomtatók is, amelyek nemcsak dokumentumok, hanem fotók nyomtatására is alkalmasak. Az, hogy melyiket érdemes választani, attól függ, igényeljük-e a lézer extra kontrasztját, illetve ki lehet-e téve a nyomat nedvességnek (például postázáskor). Ezek a pontok a lézer mellett szólnak, némelyik irodai tintasugaras pedig költségekben lehet jobb, és fotónyomtatásra is alkalmasabb.

 

 

canontanks_.jpg

 


Fotók: melyik technika jobb?


Ha csak fotót nyomtatunk, akkor vagy hat alapszínű tintasugaras készülékbe érdemes beruháznunk, vagy hőszublimációs nyomtatóba. Utóbbi jobb árnyalatképzést biztosít, ám rosszabb az erős kontúrok vezetésében és dokumentumnyomtatásra abszolút alkalmatlan. Az alábbi táblázat egy kis támpontot nyújt a tintasugaras- éshőszublimációs technológiák értékeléséhez.

 

 

technologiak_.jpg

 

 

 

selphy_cp710_2_.jpg

 

 

Ezek a folyamatos tónust nyújtó készülékek nem drágák, legalábbis kis, 10×15 centiméteres lapméret esetén.

 

 

Egzotikus környezet

 

Néha nem a sebességen vagy a költségeken bukunk el, hanem egyszerűen egy adott rendszerben nem tudjuk használatba venni a készüléket. Tipikus eset, hogy nem szabványos nyomtatónyelvű, hanem egy Windows grafikus (GDI) készüléket akarnak Windows- vagy Macintosh-környezetben használni - általában ez nem sikerül. Nem Windows operációs rendszerek alatt PostScript vagy PCL nyomtatónyelvvel általánosan jól elboldogulhatunk, de minden egyéb esetben tájékozódjunk a dokumentációban vásárlás előtt.

 

2007. júliusi lapszámunkban közzétett Nyomtatótechnológiák cikkünkben a technikai részletekbe is bepillanthatnak, és egy táblázat nyújt komplett, összegző vezérfonalat a választáshoz. Előzetesben csak annyit, hogy a várható terhelés és a nyomtatandók jellege együtt jól meghatározza, hogy milyen kategóriában érdemes kutakodnunk. Otthon fontosabb a sokoldalúság, a kompakt kellékanyag kezelhetősége, viszont nem annyira lényeges a sebesség és a terhelhetőség, amelyek viszont egy kisebb irodában már kulcstényezők.

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.