Hirdetés
. Hirdetés

Mindenki az IE6 vesztét akarja

|

Egyre többen kívánják az Internet Explorer 6 eltűnését. A Microsoft is azt javasolja felhasználóinak, hogy váltsanak a 8-as verziójú böngészőjükre.

Hirdetés

A világhálón egyre nagyobb méreteket ölt a "halál az IE6-ra" kampány, amely újabb nagy lendületet kapott - írja az amerikai Computerworld. A kaliforniai székhelyű ingyenes weblapkészítő és tárhely-szolgáltató Weebly 40 start-up céggel együtt arra kéri felhasználóit, hogy felejtsék el a Microsoft nyolc éves böngészőjét.

 

 

killie.jpg


"Jelenleg a legrosszabb böngésző"

A Weebly fellépése jelentős csapást jelenthet az Internet Explorer 6 számára, hiszen a cég 2,2 millió felhasználót tudta maga mögött. A web-szolgáltató levélben figyelmeztetette regisztrált tagjait a kampányra, amelynek HTML-forráskódját is elérhetővé tette.

A kód beillesztése esetén az érintett oldalak az IE6 böngészőt használó látogatóknak a következő üzenetet küldik: "Ön egy idejétmúlt böngészőt használ. A jobb élményért kérjük, váltson egy modern alkalmazásra". S habár a felhasználóiknak eddig csak kisebb része illesztette be az érintett kódot az oldalába, David Rusenko, a Weebly vezérigazgatója elmondása alapján így is körülbelül 30 millió látogatót érnek el az érintett weblapok által havonta.

"A fejlesztők nem várhatnak addig, amíg az IE6 eltűnik" - nyilatkozta a lapnak a vezérigazgató, aki szerint a 8 éves böngésző miatt átlagban 50 százalékkal több munkájuk van a web-fejlesztőknek, s az így hátráltatja a web fejlődését. "Mi nem büntetjük az IE6 felhasználókat, csak figyelmeztetjük őket, hogy elavult programot használnak. Ez nem egy Internet Explorer ellenes kampány, csak kifejezetten az IE6 ellen irányul. Jelenleg ez a legrosszabb böngésző, a nyolcas verziója már sokkal jobb" - tette hozzá a cégvezető.


IE6 ellenesek: Digg, YouTube és Facebook


Az Internet Explorer 6 vesztét kívánó hangulat egyébként lassan az egész világhálót ellepi, hiszen korábban már több nagyágyú is szankciókat vezetett be a szerintük idejétmúlt böngészővel szemben. Elsőként a Facebook lépett, aki 2009 februárja óta figyelmezteti az érintett alkalmazást használó felhasználóit, hogy váltsanak egy modernebb böngészőre. Őt követte a YouTube, amely július eleje óta hasonlóan tesz, felajánlva pár alkalmazás letöltését: a Google Chrome, az Internet Explorer 8 és a Firefox 3.5 szerepel az általuk preferált listában.

A Twitter pedig egy petíciót indított az IE6 ellen, amelyhez eddig kicsit kevesebb mint 10 ezren csatlakoztak, ám vélhetően ennél egy kicsit ridegebb a hangulat a Microsoft böngészőjével szemben, hiszen napokig népszerű téma volt a közösségi oldalon az "IE6-nak vesznie kell".

 

 

kill_ie6.jpg


A nyolc éves böngészővel szemben a legtovább a Digg ment el, amely Internet Explorer 6 esetén korlátozza bizonyos szolgáltatásait. Az oldal szerkesztői egyébként ezt megelőzően egy érdekes felmérést is készítettek. A felhasználóik körében végzett kutatásuk szerint látogatóiknak csak 10 százaléka használja a diszkriminált böngészőt. Ám ami talán a legérdekesebb: közülük kiemelkedő arányban voltak azok, akik csak a munkahelyükön használják azt. Elmondásuk szerint 37 százalékban azért, mert munkahelyükön nincs jogosultságuk egy újabb verzióra való átálláshoz, míg 33 százalékuknál "a munkahelyemen valaki azt mondta, hogy ne frissítsek" volt a válasz. Vagyis nem jó szántukból böngésznek a 8 éves szoftverrel, a munkaadóik kényszerítik rá őket.


Microsoft nem ajánlja, de támogatja


Jelzés értékű végezetül, hogy a redmondi szoftvercég is azt ajánlja a felhasználóinak, hogy váltsanak a legújabb Internet Explorer 8 böngészőre. Ennek érdekében korábban már a magánfelhasználók számára automatikus frissítésként kínálták az IE8-at, s augusztus 25 után a vállalatok is megtörhetnek, amikor legújabb böngésző szintén kopogtatni fog a céges infrastruktúra ajtaján. "A Microsoft azt ajánlja a felhasználóinak, hogy az Internet Explorer legújabb verzióját használják" - nyilatkozta a szoftvercég szóvivője a Computerworld kérdésére, aki bővebben nem kívánt reagálni az IE6 ellenes hangulatra.

Magyarán mindenki azt ajánlja, hogy aki az Internet Explorer 6-os verzióját használja, azt váltson egy modernebb böngészőre. A Net Applications legutóbbi jelentése szerint ez még az internetezők 16,9 százalékát érinti, bár számuk folyamatosan csökken. Az IE6 egyébként még 2014-ig biztosan jelen lesz, hiszen a Microsoft egészen addig nyújt hozzá terméktámogatást.

20090806-internet-explorer-6-vege.jpg
 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.