Hirdetés
. Hirdetés

Mindenkinek megnyílt az MS Surface

|

A Microsoft elérhetővé tette a Surface fejlesztői csomagját, amely letölthető a szoftvercég oldaláról.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a Microsoft különböző eseményeken előszeretettel mutogatja Surface eszközét, a varázsasztal a mai napig mégis csak egy szűk kőr, a nagy multinacionális cégek játékszerének számít. Két okból is: egyrészt borsos ára miatt a kisebb vállalkozásoknak nem igazán rentábilis a beszerzése (az otthoni felhasználók közül pedig csak a tehetősebbeknek engedhetik meg maguknak). Másrészt a kevés elérhető alkalmazás miatt egy alkalmazásfejlesztő céget sem árt felbérelni hozzá, hogy igényeinkre szabjuk az eszközt.

 

 

surface.jpg


Márpedig utóbbiakra szinte vadászni kell. Habár információink szerint hazánkban is ráállt már pár cég a Surface fejlesztésekre, nagy kínálatról mégse beszélhetünk. Természetesen annak tudatában, hogy a varázsasztal jelenleg csak 18 országban - Európában 16 államban - érhető el, ez nem is nagyon meglepő. Sőt aki Magyarországon szeretne egyet vásárolni, annak Ausztriáig kell mennie érte.

A növekedés bizonyos nézőpontból márpedig dinamikus: a redmondi szoftvercég elmondása alapján a földgolyónkon jelenleg 250 partnerük foglalkozik Surface értékesítéssel, illetve alkalmazásfejlesztéssel, ami a tavalyi 60-as összeg mellett szépen mutat. Ám ha összehasonlítjuk az iPhone fejlesztői csomagjával, amit négy nap alatt 100 ezren töltöttek le 2008 márciusában, akkor már hatalmas a szakadék a fejlesztők száma között.

 

 



Márpedig egy eszköz jövője a fejlesztőkön múlik - emlékezzünk csak vissza Steve Ballmer korábbi megnyilatkozására - így e tekintetben a Surface nem teljesített eddig túl jól. Persze nem is tudott, mivel a redmondi szoftvercég csak néhány kiválasztott partner számára tette hozzáférhetővé az alkalmazásfejlesztéshez szükséges Surface Software Development Kit (SDK) csomagot, amelyet eddig - elmondása szerint - 5000 alkalommal töltöttek le. Ez most azonban megváltozhat, mivel a Microsoft a Professional Developer Conference rendezvényen bejelentette, hogy mindenki számára hozzáférhetővé teszi a fejlesztői eszközét, s a Surface SDK Workstation Edition (144,2 MB) ingyenesen letölthető a redmondi szoftvercég weboldaláról.

A futtatásához Windows Vista és Visual C# 2008 Express Edition vagy Visual Studio 2008 szükséges, míg nagy segítség, hogy Surface nem kell a teszteléshez, mivel a csomagban megtalálható egy szimulációs eszköz, amellyel a gépünkön is kipróbálhatjuk a varázsasztalra írt alkalmazásokat.

Fontos tudni, hogy az SDK más operációs rendszerek nem támogatottak, de ha halkan hozzátesszük, hogy a Surface alatt is egy Vista dolgozik, akkor megérthetjük, hogy miért is. A Microsoft elmondása alapján ezen felül hamarosan érkezhet a Windows 7-es fejlesztői csomag is, amely a Surface mellett támogatni fogja az új operációs rendszer Windows Touch képességeit is, így egyszerűvé téve az átjárást a PC és a varázsasztal között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.