Hirdetés
. Hirdetés

Miről csiripelnek Szíriában?

|

A közel-keleti ország tweetjeit elemezve meglepő végeredményre jutottak a szekértők.

Hirdetés

Derek O’Callaghan, a dublini egyetemről egy nemzetközi kutatócsoportot vezetve arra a megállapításra jutott, hogy a szíriai konfliktus nem két oldal szembenállása, hanem több, saját céllal rendelkező frakcióé.

Hirdetés

A kutatók a 600 legaktívabb Twitter fiók több mint 1,7 millió bejegyzését vették górcső alá és megvizsgálták 14.000 YouTube csatorna videóit is. Eredetileg azt várták, hogy az amerikai Republikánusok és Demokraták, vagy az egyiptomi iszlamisták és szekulárisakhoz hasonló párhuzamot lesznek képesek vonni.

De mint kiderült, Szíriában nem két szembenálló féllel kell számolni, hanem legalább négy jól elkülöníthető csoportosulással.

A két legnagyobb, közösségi hálózatokon jelen lévő csoport a mérsékelt ellenzék és a radikális iszlamisták, őket követik a polgárháborúval a kurd kissebség szemszögéből foglalkozó bejegyzések. A legkisebb, ugyanakkor legaktívabb csoport pedig a rezsimet támogató Twitter felhasználóké.

A csoportok felhasználási szokása is erősen eltérő. Az iszlamisták leggyakrabban, fegyverekről, támadásokról és „mártírokról” posztolnak, illetve gyakran osztanak meg levágott fejekről készült képeket. Ezeknek a bejegyzéseknek jelentős hányada arab nyelvű és kimondottan a helyieknek szólnak.

 

Az ellenzék inkább angol nyelven küld üzeneteket megpróbálva szélesebb közönséget megszólítani, és közülük is főként a más országba települt szíriaiak aktívak. A csoportok közötti belső konfliktusok miatt persze egyik üzenet sem feltétlenül tekinthető 100 százalékos információforrásnak, de az összest megvizsgálva a külső szemlélők talán tisztább képet kaphatnak arról, mi is történik az országban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.