Hirdetés
. Hirdetés

Mit várhatunk az Internet Explorer 9-től?

|

Az Internet Explorer 9-cel egy szép, új, HTML5-alapú webes világ köszönthet ránk, ahol hamarosan hardveresen gyorsított multimédiás oldalakon is szörfölhetünk. Nézzük, mit várhatunk a böngészőtől!

Hirdetés

Bő egy éve jelent meg az Internet Explorer 8, a Microsoft azonban már jó ideje nem erre koncentrál. Egyre több részlet lát napvilágot a következő verzióról, sőt a kiadott technikai előzeteseknek köszönhetően - a harmadik június végén vált elérhetővé - egyre több konkrétumot ismerhet meg a fejlesztői közösség. Így a 9-es változatnak nemcsak a körvonalai látszanak, hanem a tesztverziók segítségével meglehetősen éles kép rajzolódik ki a várhatóan 2011-ben megjelenő böngészőről. Tudni lehet többek között, hogy amíg az IE8 a webes szabványoknak való jobb megfelelőségre, a biztonság növelésére és a gördülékeny használatra (lásd: webszeletek és gyorssegédek) összpontosított, addig az IE9 esetén három fő fejlesztési irányt lehet meghatározni: a sebességnövekedést, a HTML5 támogatást és a webes szabványokkal való még szorosabb együttműködést.

Fellélegezhet a processzor
Utóbbi célkitűzések közül talán a leglátványosabb újdonság az IE9 által kezelt hardveres gyorsítás: a mozgóképek, a fotók és a hangok megjelenítésénél a böngésző már nemcsak a CPU-t hívja segítségül, hanem a grafikus kártyát is igába hajtja, így jelentősen gyorsítva az objektumok megjelenítését. Ezt ki is próbálhatjuk, ha a Microsoft böngészőjének az előzetese mellett letöltjük az Opera legfrissebb változatát, a Chrome 5 bétáját, a Safari negyedik kiadását és a Firefox 3.7 Alpha változatát. (IE9 Preview meglévő IE6/7/8 mellé telepíthető, mert nem frissíti az IE8-at, hanem mellé települ.) Gyors próbánk alapján például a tesztoldalon található FishIE Tank esetén is markáns különbségek mutatkoznak. Húsz hal megjelenítésekor ugyanakkora ablaknál ugyanis az IE9 előzetese nagyságrendileg körülbelül ugyanannyira terheli le a processzort, mint versenytársai (a Chrome ette messze a legtöbbet), mégis egyedül kezeli zökkenőmentesen az ablakra rajzolt halakat. Míg a Microsoft böngészője 60 FPS értéket ért el, addig a Chrome 5, az Opera 10.54 és a Firefox 3.7 csak 20 FPS-re volt képes. Ráadásul minél több halat szeretnénk kirajzolni a képernyőre, annál nagyobb a különbség a böngészők között, hiszen előbbiek egyáltalán nem fordulnak a GPU-hoz segítségért. Márpedig érdemes, mivel az IE9 ezen képességére alapozva a webes fejlesztők gazdag multimédiás oldalakat és netes alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyek már támaszkodhatnak a videokártyák számítási kapacitására is, egy kicsit megközelítve a kliensoldali programok teljesítményét, sebességét és funkciógazdagságát. Ennek azonban ára van. Az IE9 ezen képessége ugyanis erősen támaszkodik a Windows operációs rendszerre, amely platformcsaládnál csak a Vista és a Windows 7 képes kiszolgálni e területen a böngészőt, az XP nem. Az XP-t használók kénytelenek megelégedni az IE8-cal.

 

 

Új JavaScript motor
A GPU-rásegítés önmagában talán kevés lenne, hogy gyorsítsa az IE9-et. A weboldalak megjelenítésénél több alrendszert érdemes vizsgálni, hiszen a lapok többsége különböző objektumokból épül fel. Fontos a kód lefordítása mellett az elrendezés (layout) kiszámításának, a formázásnak, valamint a CCS és a HTML Parsingnak az ideje is, illetve a JavaScript kódok feldolgozásának a sebessége sem elhanyagolható. Utóbbinak sokan nagy jelentőséget tulajdonítanak, pedig az oldalak java részének a betöltődésekor a JavaScript kód feldolgozása csak körülbelül az összes idő 20-30 százalékát veszi igénybe. Ennek ellenére a böngészők összehasonlításánál sokan mégis döntő érvnek veszik e motorok sebességét, így istenítve, vagy a pokolra küldve a megoldásokat. E területen eddig az IE8 le volt maradva versenytársaihoz képest, hiszen a Webkit SunSpider tesztjét csak 3746 ms alatt teljesítette, így lemaradva a Firefox 736-os vagy a Chrome 280-as értékéhez képest. Az IE9 Chakra JavaScript motorja azonban várhatóan javít elődje eredményén, hiszen a SunSpider tesztjén egyre jobban teljesít: amíg a PDC-n elsőként bemutatott változata ?csak" 832 ms-ot tudott felmutatni, addig a harmadik előzetese már 347-es eredményt ért el, így megelőzve a Firefox 3.7 Alpha kiadását, és megközelítve a Safari és az Opera értékeit. Ez a gyorsulás azonban nemcsak a számok világában érdekes, hanem a mindennapi internetezés során is. Például a korábban másodpercenként 5 képes képfrissítéssel dolgozó térképalkalmazások mostantól másodpercenként 60 képet tudnak megjeleníteni majd. Mindemellett a Chakra szabványkövető is lesz, mivel igazodni fog a területen mérvadó ECMAScript még nem is publikált ES5 specifikációjához (a negyedik kiadású ECMA-262 leírás 2009 decemberében jelent meg).

Közös nevezőn
A webes szabványoknak való megfelelés egyébként a böngésző fejlesztésekor több területen is érezteti a hatását. A megújuló alkalmazás ugyanis igyekszik a lehető legjobban igazodni a DOM és CSS3 szabványokhoz, amelynek egyik eleme a WOFF betűtípusok kezelése. Utóbbit a Microsoft a Mozilla Alapítvánnyal és az Opera Software ASA mérnökeivel együtt fejleszti, hogy a megoldás iparági sztenderddé válhasson. A WOFF segítségével ugyanis a böngésző a Windows DirectWrite moduljára építve képes lesz egyedi, részletgazdag, betűtípusokat megjeleníteni a weboldalakon, amelyekbe utána a felhasználók akár a legapróbb pixelig is belenagyíthatnak. Így a weboldalak készítői előtt új lehetőségek nyílnak majd meg. Emellett egy böngésző esetén fontos mérőszám az ACID3 teszten elért eredmény is, amely kvázi az alkalmazások szabványoknak való megfelelését méri. Az Internet Explorer 9 e területen is jó eredményeket tud felmutatni: amíg az első PDC-n bemutatott kiadása csak 32 pontot ért el az ACID3 tesztjén, addig a második előzetes már 68 pontot tudott összegyűjteni, a most kiadott harmadik kiadás pedig már 83 pontnál tart. Ilyen fejlődés mellett nem lenne meglepő a végleges verziónál a 95 pont feletti eredmény.

HTML5
Végezetül szólni kell a HTML5-ös képességekről is, hiszen a Microsoft szerint az IE9 lesz az első olyan böngésző, amely teljes egészében erre a szabványra épül. Ennek megfelelően mindent - amiről eddig szó esett - tegyük össze, majd adjunk hozzá HTML5 képességet, hogy egy gazdag, jó felhasználói élményt kínáló webes szolgáltatást kapjunk. Az IE9 e megoldások kiszolgálására készül, így remélhetőleg néhány éven belül megjelenhetnek a böngészőben futtatható szemkápráztató szolgáltatások. Az IE9 előzetesének az oldala néhányat már demonstrál közülük - gondolva itt az IMDb és a Flickr speciális HTML5-alapú felületére, vagy az Amazon interaktív polcára -, mármint hogy miként lehet többek között mozgóképeket, hangokat és nagy felbontású képeket a weboldalakba illeszteni, egyéb külső modul (például Flash vagy Silverlight) meghívása nélkül. Ráadásul a legújabb előzetessel már az is biztossá vált, hogy a böngésző nemcsak a vektorgrafikus (SVG) elemeket lesz képes kezelni, hanem a canvas-alapú bitmap objektumok vezérlésére is fel lesz készítve. Sőt utóbbiakat nemhogy csak támogatja az IE9, hanem ezen elemeket is képes lesz a böngésző hardveresen gyorsítani. Így összességében az Internet Explorer 9 alapján a webes fejlesztők eddig még nem látott távolságokba merészkedhetnek majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.