Hirdetés
. Hirdetés

Mit várunk egy windowsos tablettől?

|

Bemutatta első, nem x86-os alapokon nyugvó táblagépen futó operációs rendszerét a Microsoft. De vajon méltó-e figyelmünkre?

Hirdetés

A Windows 8 még idei évre datált megjelenésével a Microsoft szakít a PC-központúsággal, de úgy támogatja az érintőképernyős eszközöket, hogy közben a „hazai pályát” sem radírozza le a palettáról. Ennek egyik eszköze a Windows RT nevű operációs rendszer, mely nem x86-os alapokon, hanem ARM processzorokat alkalmazó táblagépeken fut (a kibővült funkcionalitásról bővebben erre), melynek bemutatójára tegnap került sor Los Angeles-ben. Korábbi, nem hivatalos források szerint az Apple nyomán elindulva Redmond is saját hardverrel debütálna a piacon - ez nem is áll annyira távol a Microsofttól, elég csak eszünkbe juttatni a cég konzolgépeit. Előzetesen összeszedtük, mit is várnánk tőle.

Microsoft Surface tablet
Microsoft Surface tablet

Könnyű tartalombeszerzés

Az Apple és az Amazon mesteri szintre fejlesztette az általuk kínált fizetős tartalomhoz való felhasználói hozzáférést - rájöttek, hogy minél egyszerűbb megvenni egy digitális alkotást, annál inkább hajlamosak az internetezők kinyitni pénztárcájukat. A modellek azonban közel sem tökéletesek, elég csak a Google Play online áruházát megnézni, ahol zenéket ugyan lehet vásárolni, de filmeket például már csak kölcsönözni, televíziós műsorok pedig egyáltalán nem szerepelnek a kínálatban. Van tehát bőven keresnivalója még ebben a szegmensben a vállalatnak, elsősorban akkor, ha ki tudja aknázni korábbi tapasztalataiban rejlő előnyét.

Versenyképes ár

Itthon különösen árérzékenyek vagyunk, de az Egyesült Államokban sem lényegtelen szempont az, mennyibe kerül egy termék. A nemrég zajlott Computexen több Windows 8-as tabletet is láttunk, de pontos árakat egyetlen esetben sem közöltek a gyártók. Még ha az iPaddel ebből a szempontból könnyebb is versenyezni, az olcsó androidos készülékek bizony okozhatnak fejtörést Redmondnak. Különösen úgy, hogy a gyártóknak 80-90 dollárt kell fizetniük a Windows RT OEM változatáért - ezt értelemszerűen be kell, hogy építsék táblagépeik árába.

Jobb tudás

Noha az iPad egy remekül összerakott készülék, vannak hiányosságai. Igyekeztek is az androidos megoldások betömködni ezeket a réseket, ám a Google-vonalon más tényezők zavarták meg az összképet. Így tehát a tökéletes tabletre még mindig várunk - a Microsoft ezt elhozhatja nekünk. Mi kell ehhez? Minimum 32 GB beépített memórialapú tároló, legalább HD-s képernyőfelbontás, és az sem ártana, ha a ma elterjedt 1 GB-nyi operatív tár helyett inkább 2 GB memóriakapacitással rukkolna elő a Microsoft.

Multitask, de igazán

Alapvető felhasználói igény, hogy ne csak egy program futhasson egyszerre - nagyon leegyszerűsítve ezt hívják multitasknak. Ugyanakkor számos hordozható készülék bizony csal, nem igazi megoldást kínál, mivel a háttérbe kerülő program „befagy”, azaz nem folytatja működését, amíg más alkalmazás aktív. Ennek okai technikai kihívásokra és az energiaéhség csökkentésére vezethetők vissza, tény ugyanakkor, hogy rontja a felhasználói élményt. Gondoljunk csak arra, hogy azért nem futhat a háttérben tovább a zenelejátszás, mert szeretnénk leveleinket megnézni.

Folyékony adatáramlás a táblagép és a laptop/desktop között

Számos remek alkalmazás létezik iOS-re és Androidra, nagy hiányosságuk azonban, hogy használójuk az adott platformhoz van kötve. a Windows 8 kínálta interoperabilitás, oda-vissza kompatibilitás hatalmas fegyvertény lehet a Microsoft kezében: a tabletre vásárolt szoftver futtatható lesz PC-n is, ráadásul az egyiken létrehozott adatokat más platformokon is fel lehet használni. Legalábbis ezt ígéri Redmond - az igazság (még) odaát van.

Ön mit szeretne egy Windows 8-at futtató táblagéptől?

Frissítve

Lezajlott a bejelentés, vessünk egy pillantást a Surface-re keresztelt táblagépre! Ha valakinek ismerős a név, az nem véletlen, hiszen a Microsoft érintőképes korábbi eszközét is így hívták. A Surface jelenlegi formában két változatban jelenik meg, az egyik Windows 8 Pro-t, a másik Windows RT-t fog futtatni, ebből következően az egyikben x86-os processzor, a másikban a brit ARM cég fejlesztette lapka dolgozik majd. A 10,6 colos, szélesképernyős kialakítást kapott, HD-s felbontású kijelzővel szerelt masina 3 milliméter vastag, nyomásérzékeny fedéllel rendelkezik, ami billentyűzetként is használható. Kicsit hasonlít a kialakítás az iPad védőtokjára, azzal a különbséggel, hogy az almás cég tablete „csak” védő funkciókat lát el.

Méretét és tömegét illetően ott van - jelenleg - a Surface, ahol a rivális iPad: kicsit vékonyabb, ugyanakkor valamivel nehezebb. Mindazonáltal azt a Microsoft sietett leszögezni, hogy a tömegtermelés beindulásáig ez még változhat, nyilván kedvezőbb irányba. Érdekesség, hogy a Windows 8 Pro változat lesz a vastagabb és nehezebb. Ez ugyanakkor nagyobb tárkapacitással is bír: 64 vagy 128 GB-tal, szemben a Windows RT verzió 32 vagy 64 GB-os kialakításával.

Noha konkrét árakról nem esett szó a tegnapi bemutatón, azt elárulta a redmondi óriás, hogy az RT változatot futtató tablet az ARM-alapú konkurensekkel fog versenyezni e téren, és nagyjából a Windows 8 piaci megjelenésekor fog debütálni. A Windows 8 Pro-t futtató táblagép három hónappal később, ultrabook árban lesz elérhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.