Hirdetés
. Hirdetés

Mobil híradó-informatikai komplexum a honvédségnél

|

A honvédelmi miniszter Székesfehérváron tekintette meg a MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század, DCM által a NATO-tól nemrégiben átvett telepíthető híradó-informatikai komplexumot.

Hirdetés

Hende Csaba a 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában tett látogatásán elmondta: a magyar DCM század a NATO-nak alárendelve és az atlanti szövetség finanszírozásával működik, és békeidőben, katasztrófahelyzetekben Magyarországnak is jó szolgálatot tehet. A legmodernebb tele- és infokommunikációs technológiát használó alakulattal Magyarország közvetlenül is részt vehet a NATO feladatainak ellátásában. A század tagjai Afganisztánban és a Balkánon is tevékenykedtek - tette hozzá.

Hirdetés

A miniszter hangsúlyozta, hogy az új telepíthető komplexumot a világ bármely pontján néhány óra alatt képesek a magyar katonák üzembe helyezni. Hende Csaba megjegyezte, hogy a közeljövőben ki is próbálhatják, mivel a magyar DCM század ősszel részt vesz a NATO idei legjelentősebb hadgyakorlatán, és az összes jelenlévő DCM egység irányítását ellátja.

A híradó-informatikai komplexum könnyen, gyorsan szállítható és telepíthető, és műholdas csatornán keresztül biztosít a NATO-gyakorlatokon és a szövetség műveleti területein települő parancsnokságának távközlési és informatikai szolgáltatásokat - olvasható a rendezvényen kiosztott sajtóanyagban.

A Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század új telephelyét február 8-án avatta fel Hende Csaba Székesfehérváron. A miniszter akkor hangsúlyozta, hogy a század igazi elitcsapat, amelynek megalakításával lehetőség nyílt a NATO-elvek szerint fejlesztett, korszerű tábori híradó- és informatikai rendszerek alkalmazásának elsajátítására. Hozzátette: a katonai szövetség csúcstechnikáját honosítják meg a Magyar Honvédségnél.

 

A miniszter kiemelte, hogy a Magyarország által a század felállítására és az infrastruktúra kiépítésére fordított 600 millió forintot teljes egészében visszaigénylik a NATO-tól.

Domján László, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka az avatás alkalmával elmondta: a magyar DCM egység missziós tapasztalattal, legalább középfokú angol nyelvtudással és magas szakmai tudással rendelkező katonákból áll.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.