Hirdetés
. Hirdetés

Mobilinternet mindenkinek!

|

A mobilszolgáltatók között a Vodafone vezetett be először átalánydíjas internetcsomagot. Mi is teszteltük a szolgáltatást.

Hirdetés

A mobilszolgáltatók között a Vodafone az első, amelyik átalánydíjas internetcsomagot vezetett be május végén (lásd korábbi beszámolónkat). A csomag bevezetését azzal is megtoldották, hogy egy USB-s asztali HSDPA modemet kínáltak egy forintért, háromnapos visszavásárlási garanciával ügyfeleiknek. A termék és igénybevétele az ígérethez hűen egyszerű: a vastagabb DVD dobozban húzódik meg a Huawei E220-as modellszámú HSDPA USB modemje, a rendkívül egyszerű nyolc oldalas magyar nyelvű utasítás, az USB kábel és a miniUSB kábel.

A Huawei modemen egyetlen gomb sincs, amellyel elronthatnánk bármilyen beállítást, csak egy kis led jelzi, hogy működik. Az eszközt egy olyan számítógépre telepítettük, amely korábban a helyi hálózaton keresztül csatlakozott az internethez. A modemet a Windows XP felismerte, majd elindult a Vodafone Connect Now telepítő varázslója. Az alkalmazásnak 10,4 megabájtnyi helyigénye van a merevlemezen, így hamar feltelepült.

Miután a szoftver elindul, új profilt kell létrehoznunk. Előbb megadjuk, hogy mobiltelefont vagy más vezeték nélküli eszközt használunk-e. A más vezeték nélküli eszközt hozzá kell adni a szoftverhez, az pedig felismeri, hogy a Huawei modemről van szó. A Windows ezután telepíti a modem drivereit, erről a Vodafone Connect szoftver értesít is; miután ez megtörtént, még meg kell adni, hogy milyen adatcsomagra fizettünk elő - a tesztre érkezett kártya Vitamax csomaghoz tartozott, tehát mi a Vitamax Internet opciót jelöltük be.

usbmodem.jpg

A következő képernyőn elmentettünk a profil beállításait, majd beállítottuk alapértelmezett profilnak. Ezek után a Vodafone Connect szoftverének fő képernyője jelent meg. Az egyszerű kis szoftver célfeladatot végez: kapcsolódik a hálózatra, ha kívánjuk, elindítja nekünk az alapértelmezett böngészőt, statisztikai adatokat közöl az épp aktuális internet kapcsolat sebességéről és a letöltött adatok mennyiségéről (ami a korlátlan csomagban értelmét veszíti).

A web gomb megnyomásával az alapértelmezett böngésző nyílik meg, az internetbeállításoknál egy manuális IP cím volt megadva - az előző csatlakozás beállításai - ezért első próbálkozáskor nem tudott tartalmat letölteni. Miután ezt átállítottuk arra az opcióra, amely szerint a számítógép közvetlenül kapcsolódik az internetre, már nem volt gond. Első csatlakozáskor a ezt a weboldalt hozta be, ahol a szolgáltatás díjazásáról, az aktuális eseményekről kaphatunk információkat. A Vodafone Connectben további programok elindítását is beállíthatjuk, ezzel nem kísérleteztünk.

A Vodafone kapcsolat sebességét a speedtest.net oldalon található internetes sebességmérő segítségével mértük. Több napon keresztül 65 alkalommal teszteltük az internet sebességét, az átlag letöltési sebesség 824 kb/s volt, a feltöltési sebesség pedig 224 kb/s volt. A maximális letöltési sebesség 2305kb/s volt, feltöltési sebesség pedig 3/s50 kb, a minimális pedig 27 kb/s le és 13 kb/s fel viszonylatban. A szolgáltató 1-3 Mbit/s letöltési sebességet ígér weboldalán.

mobilinternet_s.jpg
A mérési adatokat tartalmazó táblázat a képre kattintva nagyítható!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.