Hirdetés
. Hirdetés

Most már tényleg közel a PC halála?

|

Windows x86-os processzorok helyett ARM CPU-kon, a Dell és a HP kiszállhat a piacról - ütött a PC utolsó órája?

Hirdetés

Hétfőn számolt be új táblagépeiről és ultrabookjairól a távol-keleti vállalat, melyek az Intel új lapkáira fognak alapulni, és Windows 8 operációs rendszert kapnak. Emellett azonban Windows 8 RT-vel telepített készülékekről is lerántotta a leplet az Acer, melyet a Microsoft kifejezetten nem x86-os környezetre, hanem a brit ARM lapkáira hegyezett ki. Jim Wong, a vállalat elnöke megjegyezte, hogy nem ugyanazon készülékek „ARM-osított” változatáról van szó, noha ez is egy hordozható masina lesz, ARM chippel.

Amint arról korábban mi is írtunk, az RT változatot futtató kütyük hosszú (vagy legalábbis x86-os társaikhoz képest hosszabb) üzemidejükkel tűnhetnek ki a mezőnyből, ám komoly hátrányuk lesz, hogy nem képesek azokat a Windows-os alkalmazásokat futtatni, melyeket nem kifejezetten erre a platformra írtak vagy nem portolta fejlesztője (további részletek az új funkcionalitásról erre). Az Acer ennek ellenére lát fantáziát a Windows 8 és az ARM összeházasításában. Wong azt azért elismerte, hogy eleinte nem számítanak bődületes haszonra ezekből a készülékekből, valószínűleg ezzel azt akarta sugallni, hogy az iOS és Android uralta piacon nem jönnek majd gyorsan a sikerek egy ilyen párosítással.

Valamerre lépni kell

Azzal a távol-keletiek elnöke is tisztában van, hogy a PC-nek, mint óriási profitot termelő szegmensnek, leáldozóban van. Maga a vállalat is nehézségekkel néz szembe e téren, a PC-s értékesítések a tavalyi év második és harmadik negyedévében is visszaestek, veszteséget és piacirészesedés-csökkenést okozva az Acer számára. Wong szerint jól jelzi a folyamatot a tavalyi HP bejelentés, melynek során arról számoltak be az amerikaiak, hogy kiszervezik/eladják PC-s részlegüket (igaz, Leo Apotheker végül belebukott a dologba), és a Dell is úgy (újra)pozícionálta magát, mint IT megoldásokat szállító vállalat, a korábbi PC-s vállalat helyett.

Az Acer alelnöke szerint a HP és a Dell elhagyják a PC piacot. „Nem mintha mi sokkal jobbak lennénk, mint ők, de mi keményebben dolgozunk.” - adott hangot véleményének Wong, aki szerint a két amerikai cég jelenleg az önmaga világos definiálásának problémájával néz szembe, egyfajta útkeresési fázisban van - „Azért voltak kudarcaink a piacon, mert semmi másra nem összpontosítottunk, mint a piaci részesedésre és az eladásokra. Nem törődtünk a végfelhasználóval, de már dolgozunk a probléma megoldásán.”

Acer Aspire S7 érintőképernyős ultrabook
Acer Aspire S7 érintőképernyős ultrabook

És hogy mi fogja újjáéleszteni a PC piacot? A távol-keletiek szerint a Windows 8 lesz a defibrillátor, ami olyan innovatív termékekkel párosítva, mint az Acer nemrég bemutatott hibrid eszközei (például érintőképernyős ultrabookok), újra versenyképessé teszi a számítástechnikát - még ha nem is abban a formában, ahogyan korábban megismertük.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.