Hirdetés
. Hirdetés

MTelekom: csökkenő árbevétel és profit

|

A távközlési óriásnak csökkent az árbevétele és a nyeresége is. A vezérigazgató szerint az új kormány takarékossági intézkedései is rosszul érintik a Magyar Telekomot.

Hirdetés

A Magyar Telekom ma közzétette 2010. első félévére vonatkozó nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.


A gyorsjelentés szerint a bevételek 7,1%-kal 297,8 milliárd forintra mérséklődtek 2010. első hat hónapjában 2009 azonos időszakához képest. A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy a hangalapú vezetékes és mobil bevételek mindhárom országban csökkentek, valamint mérséklődtek a magyarországi adat bevételek is. Ezen csökkenéseket részben ellensúlyozta a magyarországi mobil internet és TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint erősödése miatt azonban a nemzetközi leányvállalatok bevételei forintban számolva kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez (2009 azonos időszakához képest 2010 első félévében a macedón dénár és az euró egyaránt 6,4%-ot gyengült a forinthoz képest).

Az EBITDA 8,8%-kal 119,5 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta pedig 40,1% volt. A vizsgálattal kapcsolatos költségek (2010. első félévben 1,4 milliárd forint, míg 2009. első félévben 3,6 milliárd forint) valamint a végkielégítéssel kapcsolatos költségek és elhatárolások (2010. első félévben 1,5 milliárd forint, 2009. első félévben 1,0 milliárd forint) nélkül számolva az EBITDA 9,9%-kal mérséklődött. Az EBITDA ráta ezen rendkívüli tételek nélkül 2010. első félévben 41,1% volt, míg 2009 azonos időszakában 42,3%. A forgalom csökkenése és a magyar mobil végződtetési díjak csökkentése következtében mérséklődtek a hangalapú bevételekhez kapcsolódó kifizetések, valamint a költségoptimalizálási intézkedések eredményeként csökkentek az egyéb működési költségek. Mindez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek esését. Ráadásul a forint erősödésének is negatív hatása volt a külföldi leányvállalatok EBITDA hozzájárulásának konszolidálása során. Továbbá a 2009 második negyedévében lezárult IKO-Telekom Media Holding tranzakcióból származó egyszeri, 1,4 milliárd forint bevétel is kedvezően befolyásolta 2009 első hat hónapjában az EBITDA-t.

A társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 27,5%-kal, 44,7 milliárd forintról 32,4 milliárd forintra mérséklődött. A csökkenés oka elsősorban az EBITDA mérséklődése és a nyereségadó emelkedése, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése. Az időszaki átlagos kamatláb jelentős csökkenése kompenzálta az átlagos nettó hitelállomány növekedését, ennek következtében pedig mérséklődtek a nettó pénzügyi költségek. A nyereségadó azonban jelentősen nőtt a halasztott adó kötelezettség egyszeri, 5,2 milliárd forintos növekedése miatt. A növekedés oka, hogy a 2010. júliustól hatályos macedón adóváltozások következtében az eredménytartalék azon részére, mely várhatóan osztalékként külföldi illetőségű tulajdonos részére kerül kifizetésre a jövőben, nyereségadót kellett elszámolni. Az alacsonyabb adóalap és az év elejével megszűnt magyarországi szolidaritási adó nyereségadó csökkentő hatása kisebb mértékű volt.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 89,0 milliárd forintról 92,4 milliárd forintra nőtt. Az EBITDA csökkenését ellensúlyozta a működőtőke javulása, mely főként a jobb működőtőke menedzselésnek köszönhető, továbbá annak, hogy 2009. első félévben feloldásra került végkielégítésekkel kapcsolatban képzett céltartalék. Mindemellett a jelentősen alacsonyabb effektív kamatláb következtében a nettó pénzügyi költségek is csökkentek 2009-hez képest, ugyanakkor elsősorban a magyarországi szolidaritási adó megszűntetésének eredményeként csökkent a fizetett adó is.  A beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (CAPEX) 13,0 milliárd forinttal, 36,2 milliárd forintra csökkent 2010. első félévben 2009 azonos időszakához képest. A CAPEX teljes összegéből a Lakossági Szolgáltatások Üzletágra 9,4 milliárd forint, a Vállalati Szolgáltatások Üzletágra 1,6 milliárd forint, a Csoportközpontra 1,0 milliárd forint, a Technológia Üzletágra pedig 17,0 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 5,1 milliárd forintot, Montenegróban pedig 1,3 milliárd forintot fordítottak beruházásokra.

Ennek következtében a tárgyi eszközökbe és immateriális javakba történt beruházásokkal valamint a beruházási szállítók változásával korrigált üzleti tevékenységből származó cash flow jelentősen, a 2009. első félévi 29,6 milliárd forintról 2010. első félévre 52,4 milliárd forintra javult. Mindemellett a szabad cash flow is hasonló mértékben javult, amit az üzleti tevékenységből és az egyéb pénzügyi eszközök beszerzésével / eladásával korrigált befektetési tevékenységből származó cash flow összegével definiálunk. A szabad cash flow a 2009. első félévi 30,0 milliárd forintról 2010. első félévre 53,4 milliárd forintra emelkedett, mivel a befektetett pénzügyi eszközökből származó bevételek mérséklődését meghaladta az Orbitel leányvállalat eladásából származó bevétel. A készpénztermelés javulásának köszönhetően a nettó adósságállomány a 2009. június végi 311,9 milliárd forintról 2010. június végére 297,1 milliárd forintra mérséklődött. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2010. június végén 34,1% volt.

Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: "A második negyedév során a kedvezőtlen működési környezet továbbra is negatív hatással volt teljesítményünkre. Ennek ellenére, a stratégiánk mentén haladva továbbra is azon dolgoztunk, hogy a Magyar Telekomot Magyarország vezető integrált szolgáltatójaként pozícionáljuk. A lakossági szegmensben a negyedév során mobilhangot vezetékes szolgáltatással összekapcsolt, úgynevezett quadruple-play termékekkel jelentünk meg, melyeket kedvezően fogadtak az ügyfelek. Növekedési elképzeléseinknek megfelelően az IT és a kábel TV piacon is egy-egy sikeres cégvásárlásról számolhatunk be. Stratégiánk megvalósítása érdekében tett lépéseinknek köszönhetően piaci részesedéseink a különböző piacokon változatlanok maradtak, illetve néhány esetben még emelkedtek is. A mobil hang és internet piacon tovább erősítettük vezető pozícióinkat, miközben a TV piacon a jelentősebb szereplők közül mi voltunk az egyetlen szolgáltató, aki a nehéz időszak ellenére képes volt növelni piaci részesedését. Ezáltal pedig közelebb kerültünk célunk eléréséhez, hogy a TV piacon is vezető szereplővé váljunk.

A társaság július 1-jétől érvénybe lépett új vezetési struktúrája reményeink szerint tovább javítja működési hatékonyságunk és elősegíti az átalakulási folyamatot, mely során hagyományos vezetékes és mobil szolgáltatóból egy innovatívabb infokommunikációs és szórakoztató társasággá válunk. Mindemellett ezen struktúraváltás segítségével célunk, hogy a piaci változásokra, illetve a tágabb gazdasági környezet változásaira gyorsabban tudjunk reagálni és ezáltal megvédjük vezető piaci pozícióinkat.

Egy kormányhatározat alapján, az új kormány az állami vagyonkezelés területén 20 milliárd forint megtakarítást kíván elérni a 2010-es költségvetéshez képest, ami érinti az IT és telekommunikációs szolgáltatásokat is. A kormány által kért árengedmények következtében az idei évben egy esetleges 5-7 milliárd forintos nagyságrendű negatív hatásra számítunk az árbevételünk és az EBITDA-nk tekintetében is. Bár az év vége felé a szolgáltatásaink iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók javulására számítunk, azonban a fenti kormányzati kezdeményezés negatív hatása következtében bevételünk és EBITDA-nk is várthatóan a korábban közzétett célkitűzésünknél nagyobb mértékben fog mérséklődni. Jelenleg úgy kalkulálunk, hogy a bevétel 6-8%-kal, míg a rendkívüli tételek nélkül számított EBITDA 7-9%-kal mérséklődik 2010-ben."

Az elnök-vezérigazgazó hozzátette: "Figyelembe véve a fenti negatív hatásokat és a készpénztermelés melletti erős elkötelezettségünket, úgy döntöttünk, hogy mérsékeljük az idei évi CAPEX célkitűzésünket. Az eredeti 5%-os tervünkkel szemben jelenleg körülbelül 10%-kal tervezünk kevesebb CAPEX-et a tavalyi költéshez képest."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.