Hirdetés
. Hirdetés

Munkában a mesterséges intelligencia

|

A mesterséges intelligencia erejét adva felhőalapú megoldásaihoz a Microsoft a jövő munkahelyének és üzleti folyamatainak formálásában segíti a vállalatokat. A leendő kvantumszámítógépek iránt érdeklődő fejlesztők kezébe is új eszközöket ad, jelentette be a szoftvercég Floridában megrendezett éves konferenciáján.

Hirdetés

A digitális technológia minden vonatkozásában áthatja a társadalmat és a gazdaságot, eddig nem látott lehetőségeket tár fel a szervezetek, kis-, közép- és nagyvállalatok előtt - mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója az Ignite 2017 nyitóelőadásában. - Felhőszolgáltatásaink mesterséges intelligenciára épülő képességeivel ügyfeleink, partnereink és fejlesztőközösségünk tagjai mindig újabb módot találnak arra, hogy megragadják ezeket a lehetőségeket, találékonyságukból mindannyian ihletet meríthetünk.

Hirdetés

Tizenkét éve dolgozik a Microsoft egy olyan méretezhető számítógép létrehozásán, amelynek működése a kvantumfizika elméletére épülne. Sok más gyártó is fáradozik a kvantumszámítógép gyakorlati megvalósításán, többek között a laboratóriumon kívül, kereskedelmi termékekben is működőképes, qubitekből felépülő processzorok tervezésén. Bár az áttörés még várat magára, a múlt héten megrendezett konferenciáján - amely huszonötezer üzleti és informatikai vezetőt vonzott Orlandóba - a Microsoft új programozási nyelvet jelentett be, amellyel a fejlesztők már most szoftvert készíthetnek a leendő kvantumszámítógépekre. Az egyelőre még névtelen programnyelvet a szoftvercég a Visual Studióba integrálja, így az a hibakereséshez és a futtatáshoz szükséges teszt- és szimulációs környezettel együtt érkezik majd az év végén, és ingyenesen hozzáférhető lesz. A fejlesztők azonban a www.microsoft.com/quantum címen már most csatlakozhatnak a Microsoft kvantumközösségéhez.

Dolgozni csak okosan
A Microsoft az egyéni és a csoportmunka hatékonyságát növelő, valamint a vállalati informatikai környezet védelmét és felügyeletét megkönnyítő fejlesztések sorát jelentette be Orlandóban.

Világszerte több mint kétmilliárd munkavállaló dolgozik az első vonalban, azaz tart közvetlen kapcsolatot a vállalat és az ügyfelek között, vagy vesz részt a termékek és szolgáltatások létrehozásában. Munkakörnyezetük kialakítását könnyítheti meg a Microsoft 365 új, F1-es csomagja, amely az Office 365 és a Windows 10 mellett az Enterprise Mobility + Security mobileszköz-felügyeleti és kibervédelmi megoldást is tartalmazza. A konferencián mutatkozott be a Microsoft 365 Education csomagja is, amely az Office 365 for Education, a Windows 10, az Enterprise Mobility + Security és a Minecraft: Education Edition szoftverekkel az oktatási intézményeknek, a diákoknak és a tanároknak teremt biztonságos környezetet a kreatív együttműködéshez.

Mesterséges intelligencia és a felhő: Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója az Ignite 2017 konferencia pódiumán

A HP, a Lenovo, az Acer és a Fujitsu a szolgáltatások eléréséhez szükséges hardvereszközöket vonultatta fel a konferencián, közöttük igen kedvező árú Windows 10 S-alapú mobilszámítógépeket. A felhőalapú azonosságkezelésre és felügyeletre optimalizált modelleket a felhasználók - a munkavállalók, a diákok és a tanárok - önkiszolgáló módon telepíthetik és konfigurálhatják a vállalat, illetve az oktatási intézmény házirendjének megfelelően, és szoftvereik automatikusan frissülnek, ami kisebb birtoklási összköltséget eredményez. A jövő év januárjától a HP és a Lenovo néhány modellje - a Microsoft Surface gépekhez hasonlóan - a Windows AutoPilot funkcióját is támogatni fogja, amely egy eszközazonosító segítségével lényegében ugyanezt a célt szolgálja.

A Microsoft tervezi, hogy a Skype for Business Online képességeit - más kognitív és adatszolgáltatásokkal együtt - beépíti az Office 365 csapatmunka-központjának számító Microsoft Teams funkcionalitásába is, így a jövőben ez lesz az üzleti kapcsolattartás, a csevegés, a hang- és videóalapú kommunikáció alkalmazása. Szintén bemutatkozott a Bing for Business, amely a Microsoft Graph, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével javítja és helyezi összefüggésbe a találatokat a Microsoft 365 egészében, akár vállalaton belül, akár azon kívül keres információt a felhasználó. További újdonság, hogy a LinkedIn-profilok információi mostantól közvetlenül elérhetők az Office 365-ből, a felhasználók így gyorsabban tájékozódhatnak házon belüli munkatársaik, a partnercégek alkalmazottai, valamint ügyfeleik felől.

A SharePoint Online, a OneDrive for Business és a Microsoft Teams biztonságát a továbbfejlesztett ATP- (Advanced Threat Protection) védelem növeli, többek között az adathalász támadások pontosabb kiszűrésével, valamint a felhőben és a házon belül kezelt felhasználói profilokat fenyegető veszélyek észlelésével.

Folyamatok az intelligens felhőben
Újabb mesterségesintelligencia-képességekkel gyarapodott a Microsoft Dynamics 365 szerepköralapú munkakörnyezeteket adó vállalatirányítási megoldása is, amelyekkel a vállalatok a meglévő folyamatokra, rendszerekre és adatokra épülő forgatókönyveiket, alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat alakíthatják át, hogy nagyobb értéket teremthessenek az üzlet különböző területein.

Intelligens virtuális asszisztens segíti például a vevőszolgálaton dolgozó és az ügyféltámogatást adó alkalmazottak munkáját a felek között zajló párbeszédek elemzésével. A Microsoft mellett ezt a megoldást már az ausztrál kormány, a HP és a Macy's is használja, hogy rövidebb idő alatt több megkeresést kezelhessen, s ezáltal növelje az ügyfelek elégedettségét.

A Dynamics 365 for Talent részeként még az idén elérhető lesz két, úgynevezett moduláris alkalmazás - az Attract és az Onboard -, amelyekkel a vállalatok a LinkedIn és az Office 365 szolgáltatásokból, valamint más forrásokból nyert betekintés alapján a legképzettebb és legtehetségesebb szakembereket toborozhatják, belépésük személyre szabásával pedig felgyorsíthatják beilleszkedésüket. Szorosabbá vált a PowerApps, a Microsoft Flow, az Office 365 és a Dynamics 365 integrációja, így az InfoPath űrlapokat, az Access adatbázisokat és a SharePoint vállalati portálmegoldást ismerő felhasználók olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek kiterjesztik, illetve automatizálják a meglévő üzleti folyamatokat.

Egy sor további bejelentést is tett a Microsoft a felhőalapú és mesterséges intelligenciára épülő megoldások vonatkozásában. A Dell EMC, a HPE és a Lenovo például megkezdte a Microsoft Azure Stackkel telepített rendszerek szállítását. Az Azure Stack a Microsoft Azure kiterjesztése, a nyilvános felhőplatform technológiáját viszi a vállalatok, illetve szolgáltatók adatközpontjába. Ugyanazokat az alkalmazásprogramozási interfészeket (API-kat) és fejlesztőeszközöket, az Azure-éval megegyező felhasználói élményt kínálja, ezért segítségével a felhasználók könnyebben alakíthatnak ki és működtethetnek hibrid környezeteket.

Az Azure Machine Learning szolgáltatás új eszközkészletet ad majd a fejlesztőknek és az adatkutatóknak, amellyel a modelleket a nyilvános felhőben, házon belül és a hálózat peremén is létrehozhatják, illetve kezelhetik - ennek előzetesét láthatta a konferencia közönsége. Minthogy a szakemberek a legnépszerűbb nyílt forráskódú keretrendszerekkel, fejlesztőeszközökkel és futtatókörnyezetekkel dolgozhatnak, munkájuk még hatékonyabbá válhat.

Bővítette a Microsoft intelligens API-kat kínáló Cognitive Services szolgáltatását is, amellyel a fejlesztők könnyen adhatnak mesterséges intelligenciára épülő képességeket programjaikhoz. A mostani frissítéssel érkező felhőalapú szövegfeldolgozásnak köszönhetően a vállalati alkalmazások például képessé tehetők a nyelvfelismerésre, a szöveganalitikára és a kommunikáció során változó vagy eluralkodó érzelmek, a hangulat elemzésére is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.