Hirdetés
. Hirdetés

Trükkök virtuális asztalokkal a Windows 10-ben

|

Több monitornyi területet nyerhetünk a virtuális asztalok alkalmazásával, így elkerülhetjük, hogy áttekinthetetlen képernyőn kelljen dolgoznunk.

Hirdetés

A Windows 10 egyik nagy durranása a virtuális munkaasztalok használatának lehetősége, melynek révén két vagy több monitornyi területet rendelhetünk hozzá alkalmazásainkhoz úgy, hogy ehhez nem kell új megjelenítőket vásárolnunk. Virtuális asztalok létrehozásához kattintsunk a Tálca bal szélén található Feladatnézet ikonra (vagy alkalmazzuk a Windows gomb + Tab billentyűkombinációt), majd a képernyő jobb alsó sarkában feltűnő Új asztal gombra. A munkaasztalok közötti váltáshoz ugyanezen a képernyőn kattintsunk az egérrel a használni kívánt asztalt képviselő kis képre, vagy még gyorsabb megoldásként használjuk a Ctrl + Windows gomb + balra nyíl/jobbra nyíl hármas billentyűkombinációt.

Hirdetés

Minden egyes virtuális asztalon más programokat futtathatunk, például az egyiken egy szövegszerkesztőt és egy táblázatkezelőt használhatunk, míg a másikon egy videólejátszót és egy webböngészőt nyithatunk meg. Arra is lehetőségünk van, hogy a valamelyik asztalon megnyitott programot egérvontatással átvigyük egy másik asztalra. Sőt, ha a programot az Új ablak gombra vontatjuk és dobjuk az egérrel, automatikusan egy új virtuális ablak nyílik meg, benne a programmal. A megnyitott virtuális asztalok bezárása a Windows gomb + Tab billentyűkombinációval megjelenített képernyőn történik: vigyük az egérkurzort az asztalt képviselő kép fölé, és kattintsunk a jobb felső sarkában megjelenő X-re.

Az egymás mellett futó virtuális asztalok azért nem teljesen függetlenek egymástól: nincs lehetőségünk eltérő ikon- és Start menü elrendezések létrehozására. Megjegyzendő továbbá, hogy a virtuális munkaasztalok nem tévesztendők össze a számítógépek virtualizációjával, amikor is egy másik operációs rendszer egy példányát futtatjuk egy erre a célra szolgáló szoftver segítségével egy adott operációs rendszert használó számítógépen.

A virtuális asztalok bizonyos tevékenységek elrejtésére is kiválóan alkalmasak (mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy miről lehet szó): ha nem szeretnénk, hogy valamely program vagy weboldal a fő képernyőn legyen megnyitva például a munkahelyi számítógépünkön, elhelyezhetjük azt egy másik virtuális asztalon, így rejtve marad a kíváncsi szemek elől.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.