Hirdetés
. Hirdetés

MySQL-ügyfeleket szerezne a Microsoft

|

A Microsoft megteremtette a technikai lehetőségét a MySQL-SQL Server migrációnak, így már csak idő és pénz kérdése, hány felhasználót tud elcsábítani a MySQL-től, amennyiben az Oracle megszerzi a Sun Microsystems ingyenes, nyílt forráskódú adatbázisát.

Hirdetés

A Microsoft SQL Server Migration Assistant lehetővé teszi a konkurens adatbázisgyártók termékeinek migrálását a redmondiak SQL Server adatbázisplatformjára. A program januárban kiadott, frissített változatát MySQL-támogatással bővítették, mivel a Microsoft szívesen látná ügyfelei között az Oracle-től elpártoló korábbi MySQL-felhasználókat.

Sokan ellenzik, de még nincs végső döntés

Az Oracle tavaly tavasszal jelentette be hivatalosan, hogy felvásárolja a Sun Microsystems-t. 2009-ben mindenki a 7,4 milliárd dollár értékű ügyletről beszélt, főleg azután, hogy az egyesült államokbeli jóváhagyást követően megtorpant az ügylet, mert az Európai Bizottság (egyelőre) nem adta áldását az akvizícióra (január 27-ig kell döntenie). Az európai versenyügyi biztos, Neelie Kroes és társai ugyanis az ingyenes, nyílt forráskódú MySQL relációs adatbázis jövőjéért aggódtak. Az open source közösség - Monty Widenius, a MySQL egyik atyja vezetésével - szintén az Európai Bizottság álláspontját képviseli.

A szkeptikusok attól félnek, hogy az Oracle, mint vezető adatbázis-szállító, miután megszerezte, fokozatosan ellehetetleníti az ingyenes MySQL-t vagy épp ellenkezőleg, továbbfejleszti, de fizetőssé teszi. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a MySQL az Oracle adatbázisok konkurenciája-e, hiszen elsősorban kis- és középvállalatok használják, ilyen igények kielégítésére alkalmas, míg az Oracle a nagyvállalati szegmensben erős. Az Oracle a kedélyek megnyugtatása érdekében vállalata, hogy 5 évig továbbviszi a MySQL fejlesztését és biztosítja technikai támogatását, de az ügylet ellenzőit mindez nem nyugtatta meg.

Két multi között

A Microsoft az SQL Serverrel az adatbázispiac harmadik meghatározó szereplője, ami technológiai szempontból az Oracle megoldásaihoz áll közelebb, mindenesetre nagyobb spektrumon mozog, mint versenytársai. A tárgyalások során a Microsoft hevesen ellenezte az ügylet megvalósulását, a végén mégis jól jöhet ki belőle, hiszen ha az Oracle bekebelezi a MySQL-t, az open source adatbázis felhasználóinak egy része alternatív megoldást fog keresni, függetlenül attól, meddig marad fenn a MySQL jelenlegi formájában.

Az egyik alternatíva az SQL Server lehet, és immár a technikai feltételek is adottak a migrációhoz. A Microsoft SQL Server Migration Assistant (SSMA) eszköz, ami a konkurens adatbázisok SQL Serverre történő mozgatását segíti elő, most MySQL-kompatibilitással bővült, a technológiai előzetes (Community Technical Preview, CTP) letölthető a Microsoft honlapjáról. A redmondiak tehát tárt karokkal várják a MySQL-t elhagyó felhasználókat, bár valószínűsíthető, hogy az open source közösség nagy része éppúgy nem akar az Oracle-től függeni, mint a Microsofttól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.