Hirdetés
. Hirdetés

Nagy adat, nagy lehetőségek - nem csak nagyvállalatoknak

|

Egy friss becslés szerint annyi adat keletkezett az informatika terén a kezdetektől számítva 2003-ig, mint 2010-ben két nap alatt, vagy mint az idei évben 10 perc alatt. Elképesztő mennyiségű adatot termelünk nap mint nap, ami óriási lehetőségeket tartogat - de csak abban az esetben, ha fel is tudjuk dolgozni ezt az adattömeget.

Hirdetés

Hirdetés

A Big Data még viszonylag friss fogalom az IT világában, mégis úgy tűnik, hogy teljes mértékben képes lehet megváltoztatni az életünket. A legékesebb példa erre talán a bűnüldözés, azaz pontosabban a bűnmegelőzés. Vajon gondoltuk volna tíz évvel ezelőtt, hogy informatikai megoldások segíthetnek a bűntények megelőzésében? Akkoriban forgatták a Különvélemény című filmet, amelyben a rendőrök előre megjósolt bűntetteket akadályoznak meg egy elképzelt jövőben. A sci-fi filmben különleges képességekkel megáldott, mutáns lények, a prekogok jósolták meg előre a törvényellenes tevékenységeket, a valóságban azonban a számítógépek is képesek lehetnek erre a kényes feladatra.

Több amerikai városban is használnak már olyan szoftvert, amely különféle algoritmusok alkalmazásával és a rendelkezésre álló adatok feldolgozásával meghatározza, mikor és hova érdemes rendőröket küldeni, mert várhatóan éppen tetten érnek egy bűnözőt. Az eredmények rendkívül kecsegtetőek: Los Angeles egyes részein négy hónap alatt 13 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a szoftvernek köszönhetően.

Az élet minden területén

A Big Data természetesen nem csak a rendőrség munkájának megkönnyítésében és a közbiztonság javításában játszik szerepet. A legkülönfélébb területeken alkalmazzák, és a fogyasztók sokszor nem is tudják, hogy a cégek az ő vásárlási szokásaikat elemezve kínálják számukra a legmegfelelőbb termékeket - ahogyan egyébként erre is volt példa a már említett Különvélemény című mozifilmben.

A legnépszerűbb amerikai on-demand tartalomszolgáltató például gyűjti és elemzi a nézők szokásait. Részletes adatokat tárol arról, mit néznek a fogyasztók, és mikor, hol, milyen eszközről tekintik meg a filmeket és sorozatokat, de még azt is tárolják, mikor tekertek előre vagy vissza a nézők. A szolgáltató az adatok elemzésével döntött például arról, milyen sorozat licencét vásárolja meg újraforgatásra, és kit kérjen fel rendezőnek és főszereplőnek.

A városirányításban is fontos szerepet játszik a technológia. Miamiban és környékén például összesen 35 önkormányzati szerv tevékenységét hangolják össze az IBM Smart Cities kezdeményezés közreműködésével. A rendelkezésre álló adatok feldolgozásával és összesítésével átlátható információkat biztosíthatnak a vezetők számára, akik így jól megalapozott döntéseket tudnak hozni a térség egyes irányítási feladataival kapcsolatban, a vízellátástól kezdve a közlekedési dugók csökkentésén át egészen a közbiztonság javításáig.

Szinte naponta érkeznek a hírek új felhasználási lehetőségekről és esettanulmányokról a legkülönfélébb szegmensekből, többek között a gyógyszerkutatás és egészségügy, az áramszolgáltatás és egyéb közművek, illetve az építőipar vagy családfakutatás területeiről, hogy csak néhány friss példát említsünk.

Sportstatisztikák SUSE-alapokon

Nem kerüli el a Big Data a sportot sem, ahol szintén nagy mennyiségű adatot kell kezelni, ha egy adott sportág minden eredményét összesíteni szeretnénk. Az NBA, azaz az amerikai kosárlabda-szövetség az idei év elején indította el statisztikai oldalát, amely az első, 1946-47-es szezontól kezdve összesíti a mérkőzések adatait.

Az adatbázis rendkívül részletes információkat tartalmaz, ráadásul külön oldalt hoztak létre az NBA történetének minden egyes játékosának. A rajongók egyszerűen kereshetnek a nagy mennyiségű adattömegben, és egyéni szempontok alapján is készíthetnek kimutatásokat. Az adatbázis továbbá képes nagyobb mennyiségű felhasználót is kiszolgálni azonos időben. Az NBA holnapját havonta körülbelül hatmillió egyedi látogató keresi fel, ezért az új statisztikai oldal kialakításánál 20.000 egyidejű látogatóra terveztek, és az előzetes tesztek során is ilyen számokkal dolgoztak.

 

Arról, hogy az eredmények akár valós időben és jól áttekinthető formában jelenjenek meg, az SAP HANA technológiája és üzletiintelligencia-eszközei gondoskodnak, amelyek számára a SUSE Linux Enterprise Server biztosít szilárd alapokat.

Szoros együttműködés a háttérben

Az oldalt használó sportrajongók valószínűleg nem is tudják, hogy milyen komoly munka áll az oldal megvalósítása, illetve alapjainak kialakítása mögött. A SUSE és az SAP már 14 éve folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy közös ügyfeleik a lehető legtöbbet hozhassák ki rendszereikből. A legújabb piaci trendeknek megfelelően a két vállalat az utóbbi időben a Big Data, illetve a memóriaalapú számítástechnika területeire fókuszál a partnerség terén is, hogy a szervezetek alacsony költségek mellett, hatékonyan kezelhessék a nagy mennyiségű adatokat.

Az információk tárolásához, kezeléséhez, feldolgozásához és elemzéséhez olyan szilárd alapplatformra van szükség, mint például a SUSE Linux Enterprise Server, amely gyors tranzakciókat és magas rendelkezésre állást tesz lehetővé. Előnyt jelent, ha az alaprendszer olyan konfigurációban működtethető, amely a legjobban megfelel az adatfeldolgozó megoldás rendszerigényeinek.

A mérnökök munkájának köszönhetően a platform optimalizálható a különböző felhasználási területek számára, így vállalatirányítási rendszerekhez is. A SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications kifejezetten SAP-alkalmazások futtatásához optimalizált megoldáscsomag, és minden olyan szolgáltatást tartalmaz, amely korábban csak UNIX-környezetekben volt elérhető. Az SAP ezt az operációs rendszert ajánlja az SAP HANA futtatásához is, amely az NBA statisztikai oldalának motorját jelenti.

A nagy adat nem csak a nagyvállalatoké

Az SAP a memóriaalapú technológiákban látja a jövőt, ezért mindegyik megoldását fokozatosan ilyen alapokra ülteti át. Nemrégiben jelentette be, hogy a kis- és középvállalatok számára kialakított üzletiintelligencia-rendszerét is HANA-alapokra helyezte. A hardvergyártók is nagy figyelmet fordítanak ezekre az igényekre, a Fujitsu pár hónapja mutatta be az első célgépet, amit kifejezetten az SAP HANA-val támogatott SAP Business One analitikai megoldáshoz alakítottak ki. Ezzel újabb lépéssel kerültek közelebb a kis- és középvállalatok a memóriaalapú számítástechnika, illetve a Big Data lehetőségeinek kihasználásához.

Az elemzések szerint az első körben a nagyobb vállalatok és szervezetek kezdték el kiaknázni a Big Data lehetőségeit, ahogyan ez a korábban említett példákból is látszik. A szakemberek szerint azonban a második hullámban várhatóan már a kis- és középvállalatok is részt vesznek. Az adatok tárolásához és gyűjtéséhez már az elmúlt években is adottak voltak a lehetőségek a kisebb és közepes méretű vállalkozások számára is, a következő kérdés tehát az, hogyan használhatják fel ezeket az adatokat az üzleti életben. A Big Data elhozza a választ erre a kérdésre, új kapukat nyitva meg a vállalkozások előtt.

Mivel a kisebb szervezetek jellemzően rugalmasabbak az összetett döntési folyamatokat alkalmazó nagyvállalatoknál, a kkv-k számára valóban komoly lehetőségeket tartogat a technológia. Hiszen azonnal tudnak reagálni és változtatni, ha a tevékenységi körükkel, vásárlóikkal és a piaccal kapcsolatos információk elemzése ebbe az irányba mutat.

A lehetőség tehát nyitva áll a vállalkozások előtt. Innentől kezdve csak rajtuk múlik, ki kovácsol piaci előnyt abból, hogy az elsők között kezdi el alkalmazni. Eszközökben, technológiában és támogatásban már nincs hiány.

Memóriaalapú számítástechnika

A korábbi adatelemző módszerek csupán a merevlemezről vagy más tárhelyről gyűjtött adatokat voltak képesek elemezni. Ezzel szemben a memóriaalapú technológiák, mint például az SAP HANA esetében az analitika teljes folyamata a memóriában zajlik. Így napok vagy hetek adatelemzési munkái is órákba vagy akár percekbe sűríthetők, ami rendkívül gyors, akár valós idejű adatelemzést tesz lehetővé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.