Hirdetés
. Hirdetés

Nagyot estek az Oracle hardver-eladásai

|

Az Oracle harmadik negyedéves profitja 18 százalékkal 2 és fél milliárd nőtt. A cég prominensei mégis kénytelenek magyarázni a bizonyítványukat: a pozitív eredmény sem tudja ellensúlyozni a tényt, hogy a hardver-szegmens feltűnően gyengén teljesített.

Hirdetés

Mark Hurd, az Oracle társelnöke
Mark Hurd, az Oracle társelnöke

Az Oracle kedden tette közzé a 2012-es üzleti éve harmadik negyedére vonatkozó üzleti eredményeit. A cég összesített bevétele három százalékkal kilenc milliárd, nettó nyeresége 18 százalékkal 2,5 milliárd dollárra nőtt. A hardver üzletág bevétele azonban alaposan visszaesett: 16 százalékos csökkenés mellett csak 869 milliót tett ki.

A szakemberek szerint optimizmusra adhat okot, hogy a cég új szoftverlicencekből származó bevétele hét százalékkal 2,4 milliárd dollárra növekedett. Az eredmény azt mutatja, hogy az elmúlt három hónapban jelentős mértékben javult az IT-vezetők beruházási hajlandósága.

Az Oracle vezetői mindent elkövettek annak érdekében, hogy megpróbálják „konextusba helyezni” a hardverüzletág gyenge eredményét. Érvelésük alapja az volt, hogy a cég nem a széles körben értékesíthető „commodity box” termékek, hanem az olyan speciális feladatok ellátására alkalmas, magas profitkulccsal eladható rendszerek értékesítésében érdekelt, mint például az Exadata adatbázisgép.

„Az elmúlt negyedév során az Oracle leszállította az új, extrém teljesítményt nyújtó Exalytics In-Memory Machine-hoz szükséges szoftver- és hardverelemeket – hangoztatta közleményében Larry Ellison, a cég vezérigazgatója. – Az Exalytics alapjául szolgáló memóriában futó adatbázis-technológia azonnali big data-analízist tesz lehetővé; a gondolat sebességével válaszolja meg a felmerülő kérdéseket."

Ellisonhoz hasonlóan Mark Hurd is menteni próbálta a megtépázott mundér becsületét: „Az épített hardverrendszereinkből befolyó bevétel 139 százalékkal nőtt a negyedév során” – hangoztatta az Oracle társelnöke, hozzátéve, minden jel szerint a negyedik negyedévben újra erősödésnek indulhat a hardver-divízió.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.