Hirdetés
. Hirdetés

Nagyvállalat és mobilitás - tűz és víz?

|

Egyre több szó esik mostanság a nagyvállalati wifi-rendszerekről. Valóban olyan bonyolult ez a kérdés? Milyen követelményeknek és elvárásoknak kell megfelelnie egy korszerű, ám biztonságos megoldásnak?X

Hirdetés

Az elmúlt tíz évben nagymértékben megváltozott a wifi-hálózatok mérete és alkalmazási területük is. A felhasználók egyre jobban igénylik a fizikai mobilitást, ugyanakkor a technológia fejlődésével a drótnélküli hálózat sebessége és megbízhatósága révén komoly vetélytársává vált a fizikai átviteli közegre épülő kommunikációs hálózatoknak.

Változó nagyvállalati követelmények vs. változó felhasználói igények

Régebben a notebookok és a wifi-hálózatok használata a vállalati csúcsvezetők privilégiumainak számítottak, ma már egy értelmesebb „geek” munkahely el sem képzelhető egy ultrabook és természetesen a szabad mozgást lehetővé tevő wifi és okostelefon nélkül. A wifi igenis elfogadott és igényelt nagyvállalati technológiává vált.

A wifi nemcsak a hordozható számítógépek, hanem a többi hordozható intelligens eszköz elterjedése előtt is megnyitotta az utat - munkahelyünkön tobzódunk a tabletekben, az egyre szebb és okosabb telefonokban, de bárhova tehetjük nyomtatóinkat és hálózati perifériáinkat is, hiszen a wifi és rajta keresztül az állandóan elérhető internetkapcsolat mindenhol kiszolgál minket.

 

A nagyvállalatok felismerték az egyre határozottabban jelentkező igényt és egyre biztonságosabb, nagyvállalati szinten menedzselhető wifi-hálózatokat követelnek, valamint elvárás, hogy az itt alkalmazott eszközök hibatűrése vetekedjen a drótos eszközökével.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy cég számára a wifi-rendszer kiválasztásakor?

802.11ac hálózati szabvány megjelenése: A 802.11ac hálózatok gyakorlatilag a 802.11n szabványra épülő hálózatok utódaiként képesek lesznek a gigabites átviteli sebesség elérésére. A hálózati eszközök gyártójának kiválasztásakor érdemes tekintettel lenni arra, hogy van-e roadmap a 802.11ac szabványra történő átállásra, illetve hogyan lesznek képesek kezelni a megnövekedett terhelést.

Bring Your Own Device (BYOD): Van-e a gyártónak olyan megoldása, amely lehetővé teszi a felhasználók saját eszközeinek biztonságos hálózati csatlakoztatását a nagyvállalati guest hálózaton kívül más, több jogosultsággal rendelkező, belső hálózatokon? Vajon képes-e a gyártó megkülönböztetni a menedzsment, a QoS és a biztonsági megoldások tekintetében a felhasználók személyes és munkaeszközeit?

Alkalmazások felismerése és QoS: A hálózat terhelése folyamatosan növekszik a videó-, a hang- és a webforgalom növekedése miatt. A terhelés általában a magánjellegű és a hivatalos alkalmazások adatforgalmának elegyéből képződik, és nyilvánvalóan hatással van az üzleti folyamatokra. A jól bevált, hálózati fogalom osztályozására épülő szűrési és kvótamegoldások már nem elegendőek, hiszen az alkalmazások sok beépített minialkalmazást is futtatnak, amelyek eltérő típusú forgalmat generálnak. Az igazán jó megoldás ebben az esetben az ezen kisalkalmazások által generált forgalom mérése és megértése lehet. Ezen probléma elhárítására olyan eszközt célszerű beszerezni, amely már rendelkezik az ún. „deep-packet inspection” (DPI) képességekkel.

Hirdetés

Nagysűrűségű architektúra: A rengeteg mobileszköz és a nagy forgalom kiszolgálása érdekében olyan architektúra kialakítása vált szükségessé, amely a teljes épületben képes kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A különböző gyártók a nagy sűrűségű hálózatok kialakítása érdekében eltérő megoldásokat alkalmaznak a spektrumoptimalizációs technológiájuk és az RF interferenciák kiszűrése tekintetében.

Új kockázatok kezelése: A BYOD elvárások mindenképpen új kihívásokat jelentenek az IT-biztonság terén - meg kell vizsgálni, hogy a gyártó hogyan oldja fel az ellentmondást a biztonság-használhatóság-mobilitás háromszögében.

Heterogén hálózatok támogatása: Sok WLAN-gyártó állítja magáról, hogy nagyvállalati szintű megoldásokkal rendelkezik, de ezek sok esetben csak a lokális WLAN-ok menedzselhetőségét, valamint a hálózat távoli elérésének lehetőségét jelentik különböző helyszínekről. Az igazán jó megoldás mindenképpen olyan gyártó választása, amely a mögöttes infrastruktúrát (branch-office routing) is szállítani képes, így egy egységes és átlátható menedzsmentrendszert is képes szolgáltatni.

Megbízhatóság: Tekintettel arra, hogy a wifi-hálózat szerepe az üzleti működés szempontjából kritikus, így kiemelt fontossággal bír a szolgáltatás megbízhatósága és folyamatos rendelkezésre állása. Vizsgálandó, hogy az adott gyártó megoldása elegendő rendelkezésre állást biztosít-e számunkra üzleti kritikus rendszereink működtetéséhez.

Funkcionalitás/bonyolultság: Egyszerű hozzáférés szükséges a komplex rendszerhez, a menedzsernek nem szabad és nem kell látnia a wifi-hálózat és a hozzáférések rendszerének mögöttes bonyolultságát. 

Válaszok a gyártótól - akár ki is próbálhatja

A WSH Kft., mint a Juniper Networks magyarországi partnere - immáron több nagyméretű, vállalati wifi-hálózat kiépítési tapasztalataival a háta mögött - segíteni szeretne, hogy az Ön cége is kipróbálhassa és felismerhesse a különbséget a professzionális és egy kisvállalati, vagy otthoni felhasználásra tervezett wifi-hálózat közt.

 

Ezért cégünk a gyártó képviseletével közösen ezúton jelenti be, hogy az első tíz jelentkezőnek pilot-szinten díjmentesen építi ki a Juniper eszközökre wifi-rendszerét, amely segítségével az Ön cége is díjmentesen próbálhatja ki a nagyvállalati wifi-hálózatok alábbi előnyeit:

Flexibilis architektúra: A Juniper WLAN rendszerek olyan flexibilis architektúrára épülnek, ahol a forgalom továbbítása mind a kontrollerek, mind pedig az elérési pontok szintjén egyaránt megvalósítható.

Zero downtime: A Juniper az egyetlen gyártó, amely sikeresen szakított az aktív/standby redundancia kialakítási gyakorlattal. A megoldás a „Virtuális Kontroller Fürt” megközelítés alkalmazása, amely segítségével a WLAN kontrollerek együttműködésével alakíthatóak ki a virtuális fürtök. A megoldás segítségével egy-egy elérési pont nemcsak egy, hanem több kontrollerhez is tartozhat, így egy kontroller kiesésével a többi azonnal képes átvenni az oda tartozó elérési pontok forgalmát egyetlen csomag elvesztése nélkül.

Beavatkozásmentes failover: A „Virtuális Kontroller Fürt” megoldás garantálja, hogy más megoldásokkal ellentétben failover esetén a helyreállás ideje nem több, mint 30 ms, ami kisebb, mint a tipikus kliens roaming-ideje, azaz nem érezhető meg az átállás a kontrollerek közt.

Működés közbeni upgrade és karbantartás: A „Virtuális Kontroller Fürt” technológia lehetővé teszi a kontrollerek hozzáadását/mozgatását/változtatását, valamint a szoftver-upgrade-ek kockázatmentes futtatását a rendszerben.



Branch Office WAN kimaradás: Abban az esetben, amikor a központban levő kontrollerekre remote telephelyek elérési pontjai csatlakoznak, a WAN hálózat kimaradása komoly problémákat okozhat. A Juniper eszközei ebben az esetben is megoldást kínálnak, mert az elérési pontok funkcionalitása a WAN hálózat helyreállásáig megmarad, a helyreállás után pedig automatikusan helyreállítja a WAN hálózat-elérést is. 

Próbálja ki most díjmentesen, milyen a nagyvállalati wifi, jelentkezzen pilot-programunkba a www.wsh-hu/wifi oldalon!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.