Hirdetés
. Hirdetés

NAND flash memória hiány várható

|

Az MP3-as hordozható zenelejátszók iránti óriási kereslettel egyelőre nem tudnak lépést tartani a NAND flash memória gyártók.

Hirdetés

Az kis szerkentyűkből 2005-ben 134,5 milliót szállítottak, míg idén várhatóan 187,7 milliót fognak - áll a Gartner piackutató cég jelentésében.

Annak ellenére, hogy a gyártók folyamatosan állítják át gyáraikat DRAM-ról NAND előállításra, várhatóan még így sem tudják majd a megnövekedett keresletet kiszolgálni. Így az előrejelzett készlethiány 5,8% lesz idén, jövőre pedig 2,6 százalék. Ez pedig igen kemény versenyhelyzetet alakíthat ki a kisebb gyártók (Micron, Lexar Media) és a nagyok között (Samsung, Toshiba).

Az Egyesült Államokban az Intel jó üzletet csinált, amikor 2005-ben közös vállalatot alapított a Micronnal, s az így létrejött IM Flash Technologies-t flash memóriák gyártására rendezték be.

A készlethiány egyébként még akár az Apple-t is nehéz helyzetbe hozhatja, veszélybe kerülhet ugyanis a nagy kapacitású iPod médialejátszók gyártása is. A vállalat idei tervei között szerepel például a 10 és 20 gigabájtos flash memórián alapuló lejátszók piacra dobása is. Jelenleg a 4 gigabájtos iPod nano a legnagyobb kapacitással rendelkező modell.

Emellett más gyártók, más készülékekben már 30, 40 gigabájtos flash memóriákat is alkamlaznak. Gondoljunk csak a flash alapú, elsősorban noteszgépek számára megalkotott merevlemezekre. Egyre inkább terjedőben van viszont digitális kamerákban, mobiltelefonokban is, hisz egyre olcsóbbá válik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.