Hirdetés
. Hirdetés

Napi 1 exabájtot kezelne az IBM

|

Egy űrkutatási program keretén belül az IBM 2024-re vállalta naponta 1048575,98 terabájt feldolgozását. Ez több adat, mint amennyi jelenleg naponta termelődik a világhálón.

Hirdetés

A holland ASTON űrkutatási intézettel együttműködve az IBM egy olyan következő generációs számítógép technológia kifejlesztésén dolgozik, amely naponta irdatlan mennyiségű adat feldolgozására lesz képes. Egy exabájt adatról van szó, amely több mint 1 millió terabájtnak felel meg. Több adatnak, mint amennyi jelenleg naponta termelődik az interneten. Azaz az új technológiával az IBM akár a naponta termelődő webes adattömeget is képes lenne feldolgozni, ám a megoldást elsőként űrkutatási célokra fogják felhasználni.

 



2024-re a holland űrkutatási ügynökség ugyanis egy hatalmas teleszkóp rendszer felállítását tűzte ki célul, amelynek 1 négyzetkilométer felületű optikai rendszere naponta 1 exabájt adatot fog generálni a kutatók számára. A hatalmas tányér rendszer több mint 3000 kilométer széles felületet tud majd pásztázni, körülbelül az Egyesült Államok szélességével megegyező teret. "A kutatás egyik célja, hogy megfejtsük, mi történhetett 13 milliárd évvel ezelőtt, az ősrobbanás pillanatában" - nyilatkozta a Mashable kérdésére Ronanld Luijten, az IBM kutatója.

 



"Meg kell találnunk annak a módját, hogy milyen technológiával lehet egy ilyen hatalmas antennát működtetni" - tette hozzá. Az IBM mérnökeit egyébként sürgeti azt idő, mivel 2017-re,  még az építkezések megkezdése előtt konkrét megoldási javaslatokat kell kidolgozniuk. Ha hagyományos szerverfarmban gondolkodnának, akkor több millió szervert kellene munkába állítaniuk, amelyek energiafogyasztása túlságosan magas lenne. A kivitelező cégnek pár konkrét ötlete már van. 3 dimenziós (egymásra rétegzett) chipekben, új tároló megoldásokban és optikai összeköttetésekben gondolkodnak, míg grafén alkalmazásában egyelőre nem, mivel számításaik szerin az arra épülő technológiai 2017 előtt nem lesz elérhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.