Hirdetés
. Hirdetés

Narancs riasztás XP-s cégeknek

|

A vállalkozások jelentős részénél még mindig megtalálhatóak XP SP2-es gépek. Ideje frissíteni őket!

Hirdetés

A Sofchoice 2010 januárja és júniusa között 117 észak-amerikai szervezet több mint 278 ezer munkaállomását vizsgálta meg. Felmérésük szerint habár a Microsoft folyamatosan figyelmezteti felhasználóit a Windows XP SP2 elhagyására, sok gépen még mindig a hamarosan nyugdíjba vonuló rendszer fut.

 

 



Egész pontosan a vizsgált kliensek 48,8 százalékán (127,498 darab munkaállomás), amely összesen átlagban szervezetenként a géppark 36 százalékát jelenti. E mellett még rosszabb a helyzet, ha az XP SP2-es gépek 10 százalék feletti penetrációját nézzük, eme tekintetben ugyanis a vállalkozások 77 százalékának kell hamarosan lépéseket tenniük, hogy elkerüljék e rendszerek okozta biztonsági kockázatokat.

Július 13-án ugyanis véget ér a Windows XP SP2 és a Windows 2000 terméktámogatása, azaz az érintett operációs rendszerek ezen időponttól nem kapnak majd több programfrissítést a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Csak akkor, ha olyan frissítés érkezik, amelynek célja, hogy a számítógépet megóvják az ártalmas vírusoktól, kémprogramoktól és a személyes adatok eltulajdonítására alkalmas egyéb kártevőktől. Aki számítógépét még a támogatás befejeződése előtt frissíti, gondoskodhat arról, hogy az naprakész maradjon, és megkapja a szükséges és ajánlott biztonsági frissítéseket. Ám aki a Windows XP nem támogatott verzióját vagy a Windows 2000 rendszert használja a támogatási időszakok lejártát követően is, annak számítógépén a Windows továbbra is el fog indulni, de rendszerfrissítések hiányában sebezhetőbb lesz a biztonsági réseken keresztül érkező esetleges támadásokkal szemben. Márpedig ez komoly kockázatot jelenthet a frissítést mellőző cégek számára.

Végezetül habár a Softchoise felmérése az Egyesült Államokra vonatkozik, a fenti számok alapján könnyen elképzelhető, hogy a hazai vállalkozások gépparkjaiban is tömegesen jelen vannak még az XP SP2-es gépek. Így az érintett magyarországi cégeknek is érdemes mielőbb frissíteniük rendszereiket az XP harmadik szervizcsomagjára (SP3), máskülönben veszélybe kerülhetnek a féltve őrzött adataik és dokumentumaik.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.